Dit gesprek wordt opgenomen!
Juist als het druk is, wordt u gebeld. Een snelle vraag over advertenties op een website. Zonder erbij na te denken, zegt u “ja”, maar als u de overeenkomst ziet, schrikt u wel! U wilt ervan af, maar hoe? En is die geluidsopname wel geldig?
Rechtsgeldig
De Romeinen wisten het al: afspraken moeten worden nagekomen. Dat hoeft niet op papier te worden gezet. Immers: “een man een man, een woord een woord”.
Dat leggen we vast. Een overeenkomst die via de telefoon is gesloten, is dus gewoon geldig. Het probleem is alleen dat een mondelinge overeenkomst moeilijker te bewijzen is. Daarvoor hebben deze sluwe verkopers echter een oplossing bedacht.
Voicelog. Als u telefonisch wordt benaderd, wordt er op een gegeven moment gemeld dat het gesprek wordt opgenomen. Dit is een zogenaamd ‘voicelog’. Op die manier is er altijd bewijs dat de overeenkomst daadwerkelijk gesloten is.
Afdeling geluidsopname
Een voicelog is een geluidsopname van dát deel van het gesprek waarin de voorwaarden van de overeenkomst nog eens herhaald worden. Het is dus niet zo dat het gehele telefoongesprek wordt opgenomen. Alles wat u hiervoor en hierna heeft gezegd is dus niet te bewijzen.
Tip. Wees altijd heel voorzichtig met alles waarmee u instemt. Het is immers niet aan te tonen dat u onder druk bent gezet om de overeenkomst aan te gaan of dat er agressieve verkooptechnieken zijn toegepast:
De kantonrechter heeft onlangs geoordeeld (LJN: BC6117) dat een voicelog als bewijs kan dienen als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
• er moet toestemming worden gevraagd voor de geluidsopname en het positieve antwoord moet worden afgewacht;
• de contractinhoud moet duidelijk uit het gesprek blijken;
• na het gesprek moet een bevestiging worden gestuurd met de inhoud van de overeenkomst én een verwijzing naar de voicelog.
Tip. Bent u telefonisch overvallen en heeft u per ongeluk “ja” gezegd? Controleer dan of aan deze door de kantonrechter vastgestelde vereisten is voldaan. Zo niet, dan kunt u er dus nog onderuit komen.
Problemen voorkomen
Tip. Ga niet in op aanbiedingen die via de telefoon gedaan worden.
Tip. Ga een overeenkomst altijd schriftelijk aan. Zo weet u wat de overeenkomst inhoudt en waarvoor u tekent. U komt dan achteraf niet voor verrassingen te staan.
Ontbinden
Heeft u echter toch een overeenkomst gesloten via de telefoon en deed u dat in de uitoefening van uw beroep of bedrijf? Dan wordt het moeilijk deze overeenkomst te ontbinden.
Sluit u de overeenkomst als consument? Dan heeft u zeven dagen de tijd om de overeenkomst kosteloos te ontbinden. Dit is te vinden in het Burgerlijk Wetboek waarin speciale regels zijn opgenomen voor koop op afstand. Deze zijn speciaal opgesteld om consumenten te beschermen tegen agressieve en opdringerige verkooptechnieken.
Let op. Deze wettelijke bepalingen zijn uitsluitend bedoeld voor consumenten. U heeft daar natuurlijk wel iets aan al u als ondernemer privé iets koopt.