Gouden handdruk stamrecht
De gouden handdruk bij het beëindigen van een dienstverband wordt nog steeds veel gebruikt. Omdat de directe heffing hierover hoog is (max. 52%), wordt de uitkering vaak in een stamrecht omgezet. Waar moet u dan op letten?
Oprichting stamrecht-BV
Door de gouden handdruk om te zetten in een stamrecht, kunt u de belastingheffing uitstellen; en wellicht tegen een lager tarief de uitkering genieten. U moet zich hierbij wel goed aan de fiscale spelregels houden.
Vaak zullen de werkgever en de (ex-)werknemer de financiële banden zo snel mogelijk willen verbreken. Er kan dan voor gekozen worden om de stamrechtuitkeringen te laten plaatsvinden via een verzekeringsmaatschappij of een (eigen) BV.
Voorwaarde. Belangrijke voorwaarde hierbij is dat de (ex-)werknemer niet over het geld heeft kunnen beschikken. Het geld mag pas door de eigen BV worden ontvangen nadat deze notarieel is opgericht. Tip. Zolang de BV nog niet is opgericht, is het wel toegestaan om het geld over te maken naar de rekening van de notaris.
Let op. Bij het oprichten van een BV is nog steeds een minimaal aandelenkapitaal nodig van € 18.000,-. Dit geld moet de aandeelhouder uit zijn eigen middelen inbrengen, hij mag hier niet een deel van de gouden handdruk voor gebruiken.
Stamrechtovereenkomst
Nadat de BV is opgericht en de gouden handdruk van de ex-werkgever door de BV is ontvangen, moet de aanspraak in een stamrechtovereenkomst worden vastgelegd. In deze overeenkomst wordt onder andere vastgelegd wanneer de uitkeringen ingaan, de looptijd van de uitkeringen, alsmede de hoogte van de uitkeringen.
Tip. De Belastingdienst heeft zelf twee model stamrechtovereenkomsten opgesteld. Deze zijn, tezamen met de nodige uitleg, te vinden op: http://www.belastingdienstpensioensite.nl
Goed schriftelijk vastleggen. Het belang van het tijdig opstellen van de stamrechtovereenkomst is onlangs weer aangetoond in een uitspraak van de Rechtbank Den Haag.
In deze zaak was de gouden handdruk via de derdenrekening van de notaris op de bankrekening van de BV gestort. Vervolgens heeft de BV bedragen overgeboekt naar de ex-werknemer. Pas daarna is een stamrechtovereenkomst opgesteld, waarin werd bepaald dat de gouden handdruk in een levenslange uitkering zal worden uitgekeerd.
Standpunt rechter
De Rechtbank stelde vast dat nagenoeg de gehele gouden handdruk naar privé was overgeboekt voordat de stamrechtovereenkomst was afgesloten. Dit hield volgens de Rechtbank in dat de ex-werknemer de gouden handdruk in privé reeds had genoten. De BV was op dat moment inhoudingsplichtig voor de loonbelasting over de uitgekeerde bedragen.
De stelling dat de stamrechtovereenkomst reeds in 2003 mondeling was overeengekomen, mocht hier niet baten. De overeenstemming met de ex-werkgever over de hoogte van de vergoeding was immers pas in maart 2004 definitief.
Tip. Het is mogelijk om van de stamrecht-BV geld te lenen, maar zorg in dat geval dat er naast de stamrechtovereenkomst tevens een leningsovereenkomst wordt gesloten. De voorwaarden voor deze lening moeten zakelijk zijn.
U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BT 14.14.06).
Bron
Rechtbank Den Haag, 3 juni 2009, AWB 07/9429