Garantie tot aan de deur!
Wat kunt u leren van de koper die een tweedehandsauto kocht met slechts een beperkte garantie? De dag na de aankoop gaat de auto al stuk. Kon de overeenkomst teruggedraaid worden of had de koper maar beter moeten opletten?
Wat mag u verwachten?
‘Doet-ie het’? Als u iets koopt, heeft u recht op een goed product. In de wet staat dat het product ‘deugdelijk’ moet zijn. De koper mag verwachten dat het gekochte goed functioneert. Als voorbeeld nemen we een tweedehandsauto. De regels gelden echter uiteraard ook voor andere spullen die iemand koopt.
Wat u van een gekochte tweedehandsauto mag verwachten hangt af van:
- het merk;
- de prijs;
- het bouwjaar;
- de kilometerstand;
- hoe de auto onderhouden is;
- wat de verkoper heeft gezegd;
- of de verkoper extra garantie geeft of niet.
Een open deur is dat u van een oude auto met een hoge kilometerstand minder mag verwachten dan van een vrij nieuwe auto. Uit de rechtspraak blijkt dat een auto in ieder geval niet deugdelijk is wanneer het gebruik van die auto zonder dat dat gebrek eenvoudig kan worden hersteld, gevaar voor de verkeersveiligheid zou opleveren. Hier is echter niet snel sprake van.
Garantie tot aan de deur
Rechter Arnhem. In een recente uitspraak van de voorzieningenrechter te Arnhem (LJN: BJ9791) oordeelde de rechter als volgt.
Gijs kocht een tweedehandsauto bij een garage. De auto was 5 jaar oud en had ruim 200.000 km op de teller. De auto was 3 dagen voor de koop APK goedgekeurd. Op de factuur stond dat er slechts één week garantie werd gegeven op het draaiende deel van de motor. En dat verder géén garantie werd gegeven. Daags na de koop kreeg Gijs pech. Hij liet de auto keuren bij een garage waarbij allerlei kleine gebreken aan het licht kwamen (herstelkosten: € 2.440,-). Als klap op de vuurpijl bleek dat de koppakking defect was (herstel € 3.450,-). Gijs wenste de koopovereenkomst te ontbinden omdat de auto ‘niet deugdelijk’ was.
Verzwaarde onderzoeksplicht
Te herstellen gebrek. De rechter was van oordeel dat de gebreken niet voldeden aan het criterium dat het gebruik van de auto een gevaar opleverde voor de verkeersveiligheid zonder dat dat gebrek eenvoudig kon worden hersteld. De gebreken zijn niet ongebruikelijk voor een auto van 5 jaar oud met 200.000 km op de teller. Tegenover de lagere aanschafprijs van een tweedehandsauto staat immers dat zo’n auto doorgaans eerder gebreken zal vertonen dan een nieuwe.
Zélf opletten! Worden spullen verkocht waarbij de kans op gebreken aanzienlijk is, dan rust op de koper een ‘verzwaarde onderzoeksplicht’. Gijs had nagelaten voldoende te onderzoeken en heeft daarmee het risico van de gebreken aanvaard. Gijs kon de koop dan ook niet ontbinden.
Gezond verstand gebruiken
Er zijn mensen die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Als er echter omstandigheden zijn (zoals prijs, bouwjaar, intensiteit van gebruik, merk) die de kans op gebreken vergroten, dan moet de koper zélf actie ondernemen. Laat hij dat na, dan vindt hij nadien bij de rechter weinig steun. Tip. Laat voor aankoop de zaak (in dit voorbeeld de auto) zelf grondig onderzoeken en ga niet zomaar af op mededelingen van de verkoper.