Aannemer heeft niet snel een waarschuwingsplicht!
Lekkages. Een aannemer heeft een overeenkomst gesloten voor de sloop van een bestaande bouw en de nieuwbouw van een vrijstaande woning. Onder de gehele woning moet een kelder worden gerealiseerd. De bouwtekeningen voor de kelder zijn opgesteld door een constructeur die is aangewezen door de opdrachtgever. Nadat de ruwbouw van de woning klaar is, blijkt de kelder te lekken. Over de gehele lengte loopt het water over de betonnen rand van de kelderbak. De opdrachtgever laat de zaak door een deskundige onderzoeken. Die constateert dat de aannemer de bouw van de kelder correct volgens de bouwtekeningen heeft uitgevoerd. Maar het probleem is dat de constructeur in zijn tekeningen is uitgegaan van een verkeerde grondwaterstand.
Aannemer ernstig tekortgeschoten?
Schadeclaim. De opdrachtgever stelt desondanks de aannemer aansprakelijk voor alle schade. Want die is ernstig tekortgeschoten. Voordat de aannemer met de bouw begon, had hij nogmaals de grondwaterstand moeten controleren. De tekeningen van de constructeur waren immers ouder dan een jaar. En dan kan de grondwaterstand afwijken. Ook had de aannemer tijdens de bouw meer grondwater moeten wegpompen dan verwacht. Dan had er bij hem toch een belletje moeten gaan rinkelen? En ten slotte lag de oude vloer van de woning die was gesloopt, hoger dan de rand van de betonnen bak. Dus had het voor hem duidelijk moeten zijn dat er iets niet klopte. Hij had de opdrachtgever moeten waarschuwen, zodat die tijdig de nodige maatregelen had kunnen treffen.
Goed uitgevoerd. De aannemer is het daar echter niet mee eens. Uit het deskundigenrapport blijkt duidelijk dat hij de bouw precies volgens de bouwtekeningen van de constructeur heeft uitgevoerd. Het is niet zijn verantwoordelijkheid om alle bouwtekeningen nog eens helemaal te controleren en na te meten. Als de opdrachtgever het niet vertrouwde, had hij dat zélf moeten doen, want hij had de constructeur benoemd. De aannemer wijst dan ook iedere aansprakelijkheid van de hand. Daarom stapt de opdrachtgever naar de rechter.
Wat heeft de bouwrechter nu beslist?
Controleren en nameten? Volgens de Raad van Arbitrage (nr. 71.487) hoeft een aannemer niet alle bouwtekeningen te controleren en na te meten. Hij mag er in principe op vertrouwen dat de bouwtekeningen van een constructeur correct zijn.
Aan het denken zetten? Dat zou slechts anders zijn als er ‘klaarblijkelijke fouten’ in de tekeningen staan die een normale vakman aan het denken zouden moeten zetten. Maar daar was hier geen sprake van. De rechter vindt het hier ook niet belangrijk dat de tekeningen al meer dan een jaar oud zijn.
Ook het feit dat de oude keldervloer hoger lag dan de rand van de betonnen kelderbak, is geen reden voor de aannemer om de opdrachtgever te waarschuwen. Als de grondwaterstand door de constructeur namelijk correct was opgegeven, waren er verder geen problemen geweest. En het feit dat er meer grondwater was onttrokken dan verwacht, valt de aannemer evenmin toe te rekenen. Dat kan meerdere oorzaken hebben die niets met de bouw te maken hebben.
De rechter beslist dus dat de aannemer niet tekort is geschoten in zijn waarschuwingsplicht en dat hij dus ook niet voor de schade aansprakelijk is!