Alle domeinen

2011 - April

PRIVÉ - 28.04.2011

Schulden nu aflossen?

Schulden zijn in veel landen een hot item. Ook in Nederland kan het geen kwaad om van uw (hypotheek)schulden verlost te raken. Wij zijn de wereldkampioen hypotheekschuld. Wat levert het op, en wat zijn de fiscale voor- en nadelen?

KOSTENVERGOEDING - 28.04.2011

Laat fiscus optimaal meebetalen aan gezond fitnessen

Als werkgevers hun personeel bedrijfsfitness aanbieden, betaalt de fiscus flink mee. Hoe valt er maximaal te profiteren van de fiscale regelingen en waarop moet daarbij gelet worden? Welk advies geeft u en welk advies gebruikt u zelf?

BELASTINGEN - 28.04.2011

Praktijkwinst schommelt? Geld terug via middeling!

Als de winst van uw praktijk erg wisselt, bijv. omdat u minder gaat werken, betaalt u meer belasting dan wanneer deze gelijkmatig over de jaren verdeeld is. Gelukkig kunt u via middeling de ‘pijn’ verzachten. Waar moet u op letten?

PRAKTIJKORGANISATIE - 28.04.2011

Huisartsenmaatschap, pas op uw personeel

Werkt u samen met andere ondernemers in een maatschap? Let dan goed op bij wie uw personeel in dienst is. Doet u dat niet, dan kan u dat een onverwachte btw-aanslag opleveren.

BEROEPSPRAKTIJK - 28.04.2011

Opzegging van de behandelingsovereenkomst

Voor een geneeskundige behandeling sluit u een behandelingsovereenkomst met uw patiënt. De patiënt kan ermee stoppen wanneer hij wil. Maar als u als hulpverlener zo’n overeenkomst wilt opzeggen, is dat anders. Wat speelt er?

AUTOKOSTEN - 28.04.2011

Niet méér bijtelling dan nodig, toch?

Zoals u weet, krijgt u een bijtelling als u met de auto van de zaak ook privé rijdt. Als praktijkhouder met een eenmanszaak of maatschap kan dat beperkt blijven.

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 28.04.2011

BV in oprichting en aansprakelijkheid


BELASTINGEN - 28.04.2011

De fiscus aan de Twitter?


BOER EN PRIVÉ - 28.04.2011

Een echtscheidingstestament, hoe werkt dat?

Stel, u bent gescheiden en u wilt voorkomen dat er ooit vermogen van u terechtkomt bij uw ex-echtgenoot. Waarom kan het dan raadzaam zijn om een testament op te laten stellen door uw notaris? Hoe werkt dat dan nu?

GEBOUW EN GROND - 28.04.2011

Aannemer heeft niet snel een waarschuwingsplicht!

Als de bouwtekeningen niet blijken te kloppen, is de aannemer dan altijd tekortgeschoten in zijn waarschuwingsplicht? Wie is er dan aansprakelijk voor de schade? Wat heeft de rechter daarover gezegd en wat is goed om te weten?

GRASLAND - 28.04.2011

Graslandvernietiging en grondbemonstering: wat speelt er?

Als u een perceel grasland vernietigt, moet u vaak een ‘graslandvernietigingsmonster nemen’. Het blijkt vaak onduidelijk te zijn of en op welk tijdstip een dergelijk monster genomen moet worden. Hoezo is het belang echter groot?

VERGUNNING - 28.04.2011

Wat nu met de omgevingsvergunning?

Er is nu de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Met als doel een eenvoudigere en snellere vergunningverlening en een betere dienstverlening van de overheid bij bouwen, ruimte en milieu. Wat kunt u nu handig hiermee?

BOER EN BEDRIJF - 28.04.2011

‘Kosten koper’ bij landbouwgrond, of toch niet?

Als landbouwgrond wordt verkocht op basis van ‘kosten koper’, geldt dat dan ook voor de ruilverkavelingskosten en de landinrichtingsrente? Wat heeft de rechter daar nu over beslist en wat is dus nu goed voor u om te weten?

TOESLAGRECHTEN - 28.04.2011

Korting bedrijfstoeslag bij opzettelijke fout, wat nu?

Heeft u toeslagrechten aangevraagd en heeft u een onjuiste oppervlakte opgegeven? In sommige gevallen kan Dienst Regelingen (DR) uw fout beschouwen als een opzettelijke fout. Kunt u een fout nog corrigeren en zo niet, wat dan?

CONTROLE - 28.04.2011

Fiscus opent jacht op kassafraude

De Belastingdienst is een kassasysteem op het spoor dat voorzien is van een ‘afroomknop’. Wat is er aan de hand? Wie moet er zich zorgen maken?

LOONADMINISTRATIE - 28.04.2011

Ingehouden WGA-premie toch aftrekbaar


WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 28.04.2011

De fiscus gaat tot op de bodem met bodembeslag

Een dwangmiddel om belastingschulden te kunnen invorderen, is het ‘bodemrecht’. Zo kan de fiscus zich verhalen op bepaalde zaken van derden die zich op ‘de bodem’ van de belastingplichtige bevinden. Wat is nu hierover beslist?

BOETE - 28.04.2011

Aangifte onvolledig, en dan?

Als uw aangifte naar het oordeel van de inspecteur niet volledig is, zal hij u een forse boete willen opleggen. Bij een boete van 50% heeft de inspecteur echter een driedubbele bewijslast die hij in veel gevallen niet waar kan maken.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 28.04.2011

Bedrijfspand kopen en verhuren aan BV

U bent directeur-grootaandeelhouder en koopt een bedrijfspand. Na een verbouwing verhuurt u het aan uw BV. Wanneer beslist u dat? Bij aankoop van het pand vóór de verbouwing, of daarna? Dat kan nogal wat uitmaken namelijk.

BEDRIJFSOPVOLGING - 28.04.2011

Wettelijke verdeling en fiscale onderbedeling

Als u overlijdt zonder testament, wordt uw erfenis op basis van het wettelijk erfrecht verdeeld. Indien tot uw nalatenschap ook ondernemingsvermogen behoort, kan deze wettelijke verdeling fiscaal ongunstig uitpakken. Hoe zit dat?

FISCOTIP - 28.04.2011

Ontloop de afroommethode

Als directeur-grootaandeelhouder van een BV moet u zich een gebruikelijk loon toerekenen. Dit bedraagt minimaal € 41.000,-, maar door de zogenaamde ‘afroommethode’ komt u hier niet altijd mee weg. Is daar wat aan te doen?

ERFBELASTING - 28.04.2011

Erven door kinderen met een verstandelijke beperking

Een gehandicapt kind zal vaak niet trouwen, geen kinderen nalaten en is zelf niet in staat om een testament op te maken of op een andere wijze over zijn vermogen te beschikken. Hoe kan dan erfbelasting worden bespaard?

LOONHEFFING - 28.04.2011

Met uw personeel op stap

Het is een traditie geworden: in het voorjaar organiseert u voor uw personeel een uitstapje. Vanaf 2011 gelden hiervoor nieuwe fiscale regels. Hoe zit dat?

LEVERANCIER - 26.04.2011

Hoezo ‘inkoopprijs verhoogd’?


MEEWERKEND KIND - 26.04.2011

Uw kind op de loonlijst van uw zomerterras

Studerende kinderen kosten veel geld. Dat de studiefinanciering verre van toereikend is voor het betalen van de studiekosten is niets nieuws. Welke mogelijkheden heeft u om uw bijdrage fiscaalvriendelijk te verstrekken?

PERSONEELSVERBRUIK - 26.04.2011

Happen en snappen op kosten van de fiscus?

Als ‘gastvrij’ werkgever zorgt u wellicht voor een kopje koffie op de werkplek en voor een ijsje met warm weer. Hoe gaat de fiscus om met consumpties op de werkplek? En maakt het verschil of u de nieuwe werkkostenregeling toepast?

WET- EN REGELGEVING - 26.04.2011

Drie jaar betalen voor kopje slootwater?

Stel, u bent een overeenkomst aangegaan voor de huur van een espressomachine en wel voor een periode van drie jaar. U bent echter niet tevreden. Kunt u nog van het contract afkomen? Of is dat koffiedik kijken?

HUUR HORECAPAND - 26.04.2011

Koukleumende gasten ... wie moet er repareren?

U huurt een etablissement van uw brouwer. De cv-installatie valt helemaal uit. Uw gasten zitten te koukleumen in uw zaak. U plaatst straalkachels en u vraagt zich af wie de cv moet repareren: ú of uw brouwerij. Hoe zit dat?

PERSONEEL - 26.04.2011

Kom maar proefkoken, dan zien we wel …

Stel, u wilt een nieuwe kok voor uw restaurant aannemen maar u wilt wel zeker weten of hij daadwerkelijk zo goed kan koken als hij zegt. U spreekt mondeling af dat hij komt proefkoken. Is er een juridisch sausje dat daarbij hoort?

SUBSIDIES - 26.04.2011

Welke regelingen heeft de overheid eigenlijk voor u?

Als horecabedrijf is het nog steeds moeilijk om investeringen te financieren. De overheid is zich daarvan bewust en heeft maatregelen genomen. Wat zijn die maatregelen en hoe kunt u er een beroep op doen?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 26.04.2011

Goedkoop lenen van eigen bouw-BV?


PRIVÉ - 26.04.2011

Via ‘familielening’ kids helpen bij koop eigen woning

Uw kind wil een huis kopen en beschikt zelf niet over voldoende middelen. Bankleningen zijn kostbaar en worden alleen verstrekt als het inkomen hoog genoeg is en de bank voldoende zekerheid krijgt. Hoe werkt nu de ‘familielening’?

BANK - 26.04.2011

Wie beschermt ú tegen een te hoge hypotheek?

U heeft een hypotheek voor uw woning nodig. De bank berekent wat u mag lenen. Is de hoogte van de financiering verantwoord of geeft de bank u een te hoge fi­­nan­­ciering? De ‘Gedragscode Hypothecaire Financieringen’ is aangepast.

BOUWVERGUNNING - 26.04.2011

NEN-normen als vergunningsvoorwaarde stellen mag!

Als een gemeente voor een bouwvergunning het voldoen aan de NEN-normen als voorwaarde wil stellen, moet u daar dan altijd mee instemmen? Hoe had een collega hier laatst mee te maken? Wat heeft de rechter hier nu over beslist?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 26.04.2011

Deskundigenrapport pakt nu goed in uw voordeel uit

Als uit een deskundigenrapport blijkt dat u niet aansprakelijk bent voor de schade, hoeft u zich dan verder geen zorgen meer te maken? Wat als de opdrachtgever het daar niet mee eens is? Wat heeft de rechter daar nu over beslist?

OFFERTE - 26.04.2011

Nu sterk staan bij gebruik van de term ‘of gelijkwaardig’

Hoe gaat u om met de term ‘of gelijkwaardig’ (o.g.) in een bestek? Hoe handelt u als u zelf in uw bouwoffertes ‘of gelijkwaardig’ (o.g.) opneemt? Hoe schept u duidelijkheid en in welke situatie? Hoe staat u nu juridisch sterk?

WOZ - 21.04.2011

Bepaling WOZ-waarde op bedrijfswaarde

De Hoge Raad heeft onlangs een belangrijke uitspraak gedaan die met name interessant is voor de WOZ-waardering van niet-woningen. Het ging daarbij om de waardering op de lagere bedrijfswaarde. Wat speelt er?

PROJECTONTWIKKELING - 21.04.2011

Raamwet omgevingsrecht

De afgelopen jaren is het omgevingsrecht ingrijpend gewijzigd. De nieuwe minister van Infrastructuur en Milieu heeft echter nog meer grote plannen. Wat staat er op stapel?

IN DE KIJKER - 21.04.2011

Daar heb ik toch niets mee te maken?

Een makelaar wordt ingeschakeld om namens de koper van een onroerende zaak te onderhandelen. Maar wat gebeurt er als partijen het oneens zijn over het al dan niet tot stand komen van een overeenkomst?

MAKELAARSCONTRACT - 21.04.2011

Twee jaar is te lang ...

Als professional staat u natuurlijk in voor de kwaliteit van uw werk. En als het eens fout loopt, maakt u het in orde. Maar dan moet uw cliënt wél op tijd aan de bel trekken en niet jaren later ... Wat speelde laatst bij de rechter?

UW RAADSMAN - 21.04.2011

Proceskostenvergoeding in procedure

Als uw cliënt het niet eens is met de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde, kan hij daartegen bezwaar en later beroep aantekenen. Als hij daarbij een deskundige inschakelt, kan hij recht hebben op een proceskostenvergoeding.

BEDRIJFSHUUR - 21.04.2011

Hoge onderhoudskosten reden voor beëindiging?

Wanneer u een huurovereenkomst voor middenstandsbedrijfsruimte wilt opzeggen, zult u een zogenaamde ‘opzeggingsgrond’ moeten hebben. Maar wat is nu precies een opzeggingsgrond?

KOOP - 21.04.2011

Koopakte inschrijven?

Sinds een aantal jaren is het mogelijk om een koopovereenkomst in te schrijven bij het Kadaster. In de praktijk blijkt hierover nogal wat onduidelijkheid te zijn.

PRIVÉ - 21.04.2011

Wie beschermt u tegen een te hoge hypotheek?

U heeft een hypotheek voor uw woning nodig. De bank berekent wat u mag lenen. Is de hoogte van de financiering verantwoord of geeft de bank u een te hoge financiering? De ‘gedragscode hypothecaire financieringen’ is aangepast.

FISCALE WINST - 21.04.2011

Geen winst, geen fiscale faciliteiten?

De fiscale wet kent voor ondernemers voordelen. En voor starters zelfs speciale faciliteiten, zoals extra zelfstandigenaftrek oftewel: ‘startersaftrek’. Maar wanneer krijgt u die en wat heeft u eraan als u fiscaal geen winst maakt?

PENSIOEN - 21.04.2011

Vrijwillige voortzetting pensioenregeling als starter?

Bent u na een dienstbetrekking gestart als zelfstandig ondernemer? Hoe zit het dan met uw pensioen uit de tijd dat u werknemer was? Kunt u daar nog iets mee? En waar moet u op letten?

BEDRIJFSKREDIET - 21.04.2011

Ook met uw bank onderhandelen?

Als ondernemer heeft u vaak een ‘huisbankier’. U neemt bij deze bank de meeste producten en diensten af. Ook de bank wil zo veel mogelijk producten aan u slijten. Het loont dus om kritisch naar de tarieven te kijken. Hoe? Lees verder ...

DAT OVERKOMT U TOCH NIET? - 21.04.2011

Wie betaalt het (groot) onderhoud?

U huurt een bedrijfspand en in het huurcontract staat dat ál het onderhoud en herstel voor uw rekening is. Nu blijkt de riolering keer op keer verstopt te raken. Kunt u ondanks de tekst van het huurcontract uw verhuurder aanspreken?

ONROERENDE ZAKEN - BTW - 21.04.2011

Btw en aankoop woon-/werkpand

Aan de borreltafel hoort u ‘spannende’ verhalen over de teruggaaf van btw op een pand in gemengd gebruik, zoals een woon-/werkpand. Hoe zit dat in grote lijnen en kunt u nog profiteren van een btw-voordeel?

OPLEIDING PERSONEEL - 21.04.2011

Wat kost die opleiding van uw werknemer eigenlijk?

Opleidingen dragen bij aan het vergroten van kennis, kunde en motivatie van werknemers. Daar profiteert u als bedrijf van. Maar wegen de kosten op tegen de baten? Want welke kosten maakt u werkelijk?

PERSONEELSBELEID - 21.04.2011

Ben jij wel van onbesproken gedrag?

Als ondernemer vraagt u zich misschien wel eens af hoe u kunt voorkomen dat u een ‘fout’ persoon aanneemt? Kan een ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’ u daarbij helpen? Waar moet u op letten?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 21.04.2011

Ontslagvergunning ook voor buitenlandse werknemers?

Veel werkgevers gaan ervan uit dat een ontslagvergunning niet nodig is als de werknemer in het buitenland woont. Is dat wel correct en wat zei de rechter daar laatst van? Hoe kunt u daar uw voordeel mee doen?

ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN - 21.04.2011

Controle door de Arbeidsinspectie, hoe werkt dat?

Niemand zit te wachten op een bezoekje van de Arbeidsinspectie. Maar het is nu eenmaal zo dat iedere werkgever zo af en toe aan de beurt is. Hoe zorgt u dat ze minder snel bij u op de stoep staan? En wat als ze binnen zijn?

LOONKOSTEN - 21.04.2011

Uw medewerker ziek door de schuld van een ander

Als uw medewerker door de schuld van een ander arbeidsongeschikt raakt, is dat vervelend voor hem, maar het is ook een kostenpost voor u. Biedt het verhaalsrecht u mogelijkheden? Welke kosten kunt u verhalen? Hoe werkt dat?

PERSONEEL - 21.04.2011

Een duur afscheid!?

Soms moet of wilt u een vertrekkende werknemer iets meegeven bij zijn afscheid van uw bedrijf. De Belastingdienst heeft hier onlangs een toelichting op gegeven, op fiscaal gebied althans. Wat is voor u van belang om te weten?

ZIEKTE & RE-INTEGRATIE - 21.04.2011

Niet opnieuw ...

Karen is een tijd uit de running vanwege een hernia. Als ze goed en wel weer aan de gang is, breekt ze haar enkel. Is dit nu weer een nieuwe ziekteperiode?

BELASTINGEN - 21.04.2011

Opstarturen (para)medische praktijk tellen fiscaal mee

Als u minstens 1.225 uur in een jaar werkzaam bent in uw praktijk, heeft u recht op tal van fiscale faciliteiten. De uren die u besteedt aan de opstart van uw praktijk, worden vaak vergeten. Wat is hierbij van belang?

HYPOTHEEK - 21.04.2011

Nieuwe hypotheekregels


PRIVÉ - 21.04.2011

Inflatie, vijand maar soms ook vriend

Een te hoge inflatie is slecht nieuws voor de economie én voor grote delen van uw beleggingsportefeuille. Een oplopende inflatie betekent echter niet alleen slecht nieuws. Door de juiste producten te kiezen kunt u er ook van profiteren.

PERSONEEL - 21.04.2011

Zo’n legaat kan écht niet ... Ik ontsla je!

Op een dag komt u erachter dat uw medewerkster Marieke een legaat geaccepteerd heeft van een overleden patiënt aan wie zij fysiotherapiebehandelingen gaf. Is dat genoeg reden om haar meteen te ontslaan? Hoe pakt u dat aan?

BELASTINGEN - 21.04.2011

Ritten naar golfclub fiscaal aftrekbaar?

De kosten van golfen kunnen onder voorwaarden als representatiekosten worden gezien. De vraag is hoe de fiscus in dat verband de ritten van en naar de golfclub aanmerkt. Helemaal privé of gedeeltelijk privé?

PRAKTIJKPAND - 21.04.2011

Huuropzegging, wat zijn uw rechten?

U huurt een mooie praktijkruimte met een grote parkeerplaats. Opeens ontvangt u een aangetekende brief van uw verhuurder. De verhuurder zegt de huurovereenkomst op en verzoekt u het pand te ontruimen. Moet u zomaar vertrekken?

GEZONDHEIDSRECHT - 21.04.2011

Gegevensuitwisseling bij voorschrijven medicatie

Vanaf 1 januari 2011 geldt de ‘Richtlijn overdracht van medicatiegegevens in de keten’. Kern daarvan is dat altijd een actueel medicatieoverzicht beschikbaar moet zijn. De inspectie start nu met toezicht en handhaving in de eerstelijnszorg.

FISCALE WINST - 21.04.2011

Nu eind aan BV-winstschattingsplicht

Heeft u een praktijk-BV, dan moet u een schatting van de fiscale winst opgeven aan de Belastingdienst. Hoe zit dat nu vanaf 2011? Wat te doen?

WEBDIENSTEN - VARIA - 21.04.2011

Behoud het overzicht via een tijdlijn


SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 21.04.2011

Laat uw computer wakker blijven


BEVEILIGING - BACK-UP - 21.04.2011

Back-uppen, hoe pakt u het aan?

Volgens recente studies blijkt dat slechts 8% van de gebruikers dagelijks een back-up maken van hun bestanden. Daarom een reminder: wat zijn de mogelijk­heden om goed en op een eenvoudige manier te back-uppen?

COMPUTER - HARDWARE - 21.04.2011

Zet uw pc aan… vanop afstand

Heel wat programma’s (bv. TeamViewer) maken het mogelijk om vanop afstand uw pc te ‘besturen’. Wilt u uw pc echter niet de hele tijd ingeschakeld laten, dan is ‘wake on lan’ de oplossing. Wat is het en hoe werkt dit?

OPLEIDING - TAAL - 21.04.2011

Interactief talen leren

Plant u tijdens de zomermaanden een vakantie in het buitenland? Of komt u vaak in contact met anders sprekende zakenrelaties? Welke websites helpen u dan om snel een taal onder de knie te krijgen via video of audio?

ONTSPANNING - REIZEN - 21.04.2011

Hotel online boeken of niet?

Plant u voor deze zomer een vakantie of voor binnenkort een businesstrip? Voor het boeken van uw hotel heeft u de keuze: ofwel via internet, ofwel via een reisbureau. Wat is eigenlijk de beste keuze?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 21.04.2011

Een checker voor al uw e-mails

U heeft verschillende e-mailadressen, ook minder vaak gebruikte, die u toch allemaal in het oog wilt houden. Misschien kan een e-mailchecker u daarbij een handje helpen?

SOFTWARE - MUZIEK - 21.04.2011

Thuis overal naar uw iTunes-muziek luisteren

Heeft u thuis op uw pc’s of Macs iTunes staan om uw muziek te beheren en heeft u ook nog een iOS-toestel (iPhone, iPad, iPod Touch)? Dan kunt u uw muziek­collectie op die mobiele toestellen ook ‘streaming’ beluisteren. Hoe?

WEBDIENSTEN - VARIA - 21.04.2011

Hoe is het gesteld met uw reputatie?

Hoe laten uw klanten (of eventueel uw werknemers) zich uit over uw bedrijf of dat van uw concurrenten? Dat kunt u nagaan met een aantal online hulpjes. Wij testten er enkele die u wellicht nog niet kende.

E-MAIL - BEVEILIGING - 21.04.2011

Maak een back-up van uw webmail

Gebruikt u Gmail, Hotmail of een andere webmaildienst? Die werken zeer goed, maar het is al gebeurd dat ze enkele uren offline gaan. Hoe zorgt u ervoor dat u dan toch nog iets kunt opzoeken in eerder binnengehaalde mails?

NIEUWS - NIEUWSSITES - 21.04.2011

Goede nieuwssites: eens wat anders

Op de website van The New York Times kunt u sinds kort nog maar 20 ­artikelen per maand gratis lezen. Een goede aanleiding om het alternatieve online nieuwsaanbod eens onder de loep te nemen.

ONTSPANNING - MUZIEK - 21.04.2011

Al uw muziek… in the cloud!

Amazon lanceerde in de Verenigde Staten Cloud Drive, een dienst om uw muziek online (‘in the cloud’) te zetten. Is dit de moeite waard en zijn er al alternatieven die bruikbaar zijn bij ons?

COMPUTER - MOBIEL - 21.04.2011

Mobiele vrijheid met Android?

De populaire iPhone en iPad krijgen serieuze concurrentie van het Android-platform. Wat is voor u de beste keuze en waar vindt u toestellen en apps?

ONDERNEMER - 19.04.2011

Geen verlies verrekenen zonder inkomstenbron?

Een ondernemer kon het door hem geleden verlies niet meer aftrekken omdat er geen bron van inkomsten was, zo oordeelde de rechter. Wat speelde er en wat kunt u hieruit leren voor uw eenmanszaak, uw maatschap of uw Vof?

BELASTINGDIENST - WERKWIJZE - 19.04.2011

Aangifte doen, allemaal verplicht digitaal?

Ondernemers zijn verplicht digitaal aangifte te doen. Doet u op een andere wijze aangifte, dan hoeft de belastinginspecteur hier geen rekening mee te houden. Wat is wijsheid als u daar moeite mee heeft? Wat vindt ook de rechter?

BELASTINGDIENST - INVORDERING - 19.04.2011

Bodembeslag kent ook beperkingen, meneer de fiscus!

Als uw klant zijn belastingschuld niet betaalt, kan de fiscus zijn spullen in beslag nemen en verkopen. Dat geldt ook voor úw spullen die zich bij hem bevinden. Dit bodembeslag is een vergaand recht, maar u heeft ook uw rechten!

VERKOOP BEDRIJF - 19.04.2011

Indekken tegen niet-betalende koper van uw bedrijf

Stel, u start over enige tijd met de gehele of gedeeltelijke verkoop van uw eenmanszaak of firma-aandeel. De afronding hiervan loopt niet lekker omdat de koper niet betaalt. Met welke fiscale gevolgen moet u dan rekening houden?

JAARREKENING - 19.04.2011

Voorraadwaardering en demodering

Verkoopt u producten aan consumenten, dan weet u dat ontwikkelingen en trends elkaar razendsnel opvolgen. Restanten zijn niets meer waard. Webwinkels zijn in opkomst. Houdt u daar fiscaal voldoende rekening mee?

BTW - 19.04.2011

Splits uw verbouwing op

De tijdelijke verlaging van de btw voor verbouwen of renoveren van woningen loopt bijna af. Hoe kunt u toch nog profiteren?

BOER EN PRIVÉ - 15.04.2011

‘Niets’ mag geheim blijven, heeft de rechter nu beslist

De minister van Financiën boekte opvallende successen in de strijd tegen zwartspaarders. Maar nu is door de Arnhemse voorzieningenrechter (het bekende kort geding) een opzienbarende beslissing genomen! Wat speelt?

BEDRIJFSOPVOLGING - 15.04.2011

Schenken van een onderneming zonder belasting!

U heeft in de loop der jaren met veel inspanning een bloeiende onderneming opgebouwd met een aanzienlijke waarde. Maar u vindt dat de tijd is aangebroken dat uw kinderen uw bedrijf gaan voortzetten. Hoe gaat dat fiscaal?

SUBSIDIE - 15.04.2011

Aanvraag subsidie ‘probleemgebiedenvergoeding’

Heeft u landbouwgrond in een probleemgebied met bijv. reliëf of hoge grondwaterstand? Hoe kunt u dan met de Gecombineerde opgave (GO) een probleemgebiedenvergoeding (PGV) aanvragen t/m 15 mei 2011?

BELASTINGEN - 15.04.2011

Verhuur van quotum: interessant?

Veel agrarische ondernemers hebben een hoeveelheid heffingsvrije melk (het bekende quotum) op de balans staan. Hoe pakt dat straks ficaal uit als men wil stoppen? En wat is daar aan te doen?

BOER EN BEDRIJF - 15.04.2011

Tips Gecombineerde opgave 2011

Ook dit jaar moet u weer uiterlijk 15 mei uw Gecombineerde opgave (GO) hebben ingediend. Wat zijn nu nog enkele praktische tips om deze belangrijke opgave goed te laten verlopen?

TOESLAGRECHTEN - 15.04.2011

Bent u grond kwijtgeraakt door overheidsinterventie?

Bent u in de periode 15 mei 2010 tot 15 mei 2011 grond kwijtgeraakt als gevolg van overheidsinterventie? Dan kunt u uw bestaande bedrijfstoeslag wellicht via de Nationale Reserve ‘indikken’. Wat zijn de voorwaarden en wat moet u doen?

BANK - 15.04.2011

Nú de financiële behoefte van straks!

Wat speelt er nu heel actueel als u naar de bank gaat omdat u een investering wilt financieren? Hoe speelt u nu (al) in op het strengere kredietbeleid?

Cookiebeleid