Alle domeinen

2011 - September

PRIVÉ - 28.09.2011

Wat kunt u met een tweetrapsmaking in uw testament?

In een testament kunt u ook vastleggen hoe u het familievermogen wilt beschermen. Welke fiscale voordelen geeft dit? In welke situaties geeft dit u de door u persoonlijk gewenste oplossing?

PERSONEEL - 28.09.2011

Loon tijdens ziekte: doortellen of opnieuw beginnen?

Stel dat uw assistente Claudia na 10 maanden ziekte weer aan de slag gaat. Helaas meldt zij zich na drie weken opnieuw ziek. Begint dan een nieuwe ziekteperiode van twee jaar voor de loondoorbetaling of mag u doortellen?

PRAKTIJKWINST - 28.09.2011

Zorg voor een zakelijke winstverdeling in uw praktijk!

De winstverdeling binnen een maatschap of Vof moet zakelijk zijn. Zo niet, dan zal de belastinginspecteur deze corrigeren en belasting navorderen. Let er dus op dat uw winstverdeling klopt. Wat is daarbij van groot belang?

KOSTENAFTREK - 28.09.2011

Belastinginspecteur mag niet uw witte jas aantrekken

Als u kosten maakt voor uw praktijk, zijn deze in de regel gewoon aftrekbaar. Of de kosten ook noodzakelijk zijn, bepaalt u zelf en dat kan voor de fiscus geen reden zijn om de aftrek te weigeren. Wat te doen als dit toch gebeurt?

BEROEPSGEHEIM - 28.09.2011

Geheimhouding, hoe ver gaat dat?

Regelmatig krijgt u verzoeken om informatie: van de bedrijfsarts, de verzekeraar, de ‘andere’ ouder, jeugdzorg ..., noem maar op. Wat valt er nu eigenlijk onder uw beroepsgeheim? En wanneer moet u tóch gegevens verstrekken?

BEHANDELINGSOVEREENKOMST - 28.09.2011

Kind van gescheiden ouders ...

Het blijft lastig: de eisen voor toestemming van de gescheiden ouders voor de behandeling van hun kind. Soms dreigt het kind de dupe te worden van ouders die ‘het’ uitvechten over het hoofd van hun kind. Wat speelde daar laatst over?

PRAKTIJKWINST - 28.09.2011

Slim investeren, nog in 2011?

Met het slim plannen van investeringen haalt u tot 28% extra belastingaftrek binnen. Hoe ‘plant’ u investeringen? Let u op het moment van aankoop?

RECHTSVORM - 28.09.2011

Personenvennootschap van de baan


BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 28.09.2011

Profiteer van aftrek voor in de BV gestorte bedragen

Hoewel zij dit niet wettelijk verplicht zijn, voelen veel directeuren-grootaandeelhouders zich in een verliessituatie genoodzaakt om het negatieve eigen vermogen van de BV bij te passen. Hoe gaat u hier zo gunstig mogelijk mee om?

LOONHEFFING - 28.09.2011

Een geschenk: wel of geen loon?


IN DE PIJPLIJN - 28.09.2011

Geen nieuwe personenvennootschappen


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 28.09.2011

Valse start voor nieuw opgerichte BV

Als u in de loop van het jaar een BV opricht, heeft u een ‘kort’ boekjaar. In de praktijk blijkt dat de systemen van de Belastingdienst hier niet op zijn ingericht. Dit kan bij het indienen van de belastingaangifte tot problemen leiden.

LOONHEFFING - 28.09.2011

Mobiele telefoon of computer?

Als werkgever mag u een telefoon eerder belastingvrij aan uw werknemer verstrekken dan een computer. Door de opkomst van smartphones en tablet-pc’s is het verschil nog maar minimaal. Een recent Besluit geeft duidelijkheid.

FISCOTIP - 28.09.2011

Creatief boekhouden met werkkostenregeling

Sinds dit jaar kunt u er als werkgever voor kiezen vergoedingen te betalen volgens de werkkostenregeling. Tot 1,4% van de loonsom is dit belastingvrij, over het meerdere betaalt u 80% eindheffing. Dat lijkt veel, maar is het dat ook?

PRIVÉ - 28.09.2011

Profiteren van slechte beurs?

Na een korte opleving zijn de aandelenkoersen de afgelopen tijd weer flink teruggelopen. Als u in uw BV over een aanzienlijke effectenportefeuille beschikt, voelt u dus de pijn. Hoe kunt u deze pijn verzachten?

PENSIOEN - 28.09.2011

Pensioen DGA geen zorg voor later, maar voor nu

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) kunt u een eigen pensioenvoorziening op de balans van uw BV zetten. Maar pas op: dit is een fiscale uitstelpost, geen aftrekpost! Wat speelt er? Hoe zit de vork echt in de steel?

AUTO VAN DE ZAAK - 28.09.2011

Eisen lage bijtelling aangescherpt

Op Prinsjesdag heeft het kabinet onder meer de plannen met betrekking tot de verlaagde bijtelling voor zuinige auto’s bekendgemaakt. Wat staat er op stapel?

BOER EN BEDRIJF - 28.09.2011

Barometer bedrijfsresulaten


BOER EN PRIVÉ - 28.09.2011

Verdwijnt er ongevraagd geld van uw rekening?

Het zal u maar gebeuren: er verdwijnt geld van uw rekening. Er wordt dan mogelijk ten onrechte geïncasseerd of zelfs gefraudeerd! Wat kunt u daaraan doen en hoe kunt u het voorkomen?

RECHT - 28.09.2011

Klacht bij onderhoudsdienst en aansprakelijkheid

Als een koper de verkoper pas na drie jaar formeel in gebreke stelt en schadevergoeding eist, is hij dan altijd te laat? Wat heeft de rechter daarover gezegd en wat is goed om te weten?

BELASTINGEN - 28.09.2011

Wat herwaarderen door Belastingplan 2012?

De landbouwvrijstelling blijft een onzeker iets. Wat te doen: herwaarderen of er toch maar op vertrouwen dat het allemaal niet zo’n vaart loopt? Het Belastingplan 2012 doet er (bijna) helemaal het zwijgen toe. Hoe hierop inspelen?

GEBOUW EN GROND - 28.09.2011

Erfpacht opgezegd vanwege hennepkwekerij!

Als een loods wordt onderverhuurd waarin een hennepkwekerij wordt aangetroffen, mag de eigenaar van het perceel de overeenkomst van erfpacht (of de huurovereenkomst) dan meteen opzeggen? Wat heeft de rechter nu beslist?

BOER EN BEDRIJF - 28.09.2011

Wat kunt u verwachten in 2012?

Op Prinsjesdag heeft het Ministerie van EL&I haar plannen voor 2012 bekendgemaakt. Waar moet u rekening mee houden voor 2012 voor uw land- of tuinbouwbedrijf? Wat met de ammoniak- en mestproblematiek?

EUROPESE LANDBOUWREGELS - 28.09.2011

Uitgelekt voorstel over bedrijfstoeslag na 2013

Recent is een concept voorstel van de EC met betrekking tot de bedrijfstoeslagregeling na 2013 ‘uitgelekt’. Ondanks dat er nog over wordt onderhandeld, geeft het toch een beeld van de plannen rond de bedrijfstoeslag na 2013. Hoe zit dat?

BELASTINGEN - ONDERNEMERSCHAP - 23.09.2011

Tellen uw ‘lummeluren’ mee of niet?

Wie ondernemersfaciliteiten claimt, moet voor de toekenning van een aantal daarvan aantonen dat hij minstens 1.225 uur per jaar aan zijn bedrijf besteedt. ‘Lummeluren’ leveren vaak discussie op. Wat zei de rechter erover?

PERSONEEL - 23.09.2011

Wanneer is de werkkostenregeling voordeliger?

Het jaar 2012 nadert snel. Wist u dat u mag kiezen of u voor dat jaar de werkkostenregeling al dan niet toepast? Wat is voor u en uw personeel de beste keuze? Waar hangt dit van af en hoe berekent u dit?

INCASSO - 23.09.2011

Pik in die wettelijke rente

Per 1 juli 2011 is de wettelijke rente voor zowel handelstransacties als niet-handelstransacties verhoogd. Voor niet-handelstransacties ging de rente van 3 naar 4% en voor handelstransacties van 8 naar 8,25%.

DAT OVERKOMT U TOCH NIET? - 23.09.2011

Nieuw uittreksel Handelsregister en reorganisatie KvK

U weet natuurlijk dat alle ondernemingen in Nederland zich moeten inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Meestal kost zoiets alleen maar geld, maar deze keer is er ook iets (kleins) waar u iets aan heeft.

RUIMTELIJKE ORDENING - 22.09.2011

De Omgevingswet is in de maak!


VERKOOP - 22.09.2011

Dure huizen voor lage prijzen

De laatste tijd ziet men dat woningen worden aangeboden tegen een vraagprijs die beneden de taxatiewaarde ligt. In fiscaal opzicht zit daar echter een adder onder het gras. Hoe zit dat? Waar moet een koper dan rekening mee houden?

PROJECTONTWIKKELING - 22.09.2011

Gemeente mag GIW-model niet voorschrijven

Veel gemeenten verplichten een projectontwikkelaar of aannemer om de model­overeenkomst van het GIW of een andere garantie-instelling te gebruiken voor hun koop-/aannemingsovereenkomst. Wat zei de Hoge Raad daarover?

GEMEENTE - 22.09.2011

Wie is belanghebbende bij omgevingsvergunning?

Op 1 oktober jl. vierde de omgevingsvergunning zijn eerste verjaardag. In de praktijk is er nog erg veel onduidelijkheid, bijvoorbeeld over wie belanghebbende is (bezwaar kan maken). Gelukkig brengt de rechter wat licht in de duisternis.

UW RAADSMAN - 22.09.2011

Laat de fiscus meebetalen aan woningaanpassing

Uw cliënten willen hun woning laten aanpassen in verband met de handicap van hun dochter. De vraag is of de kosten van deze verbouwing fiscaal aftrekbaar zijn. Welke spelregels gelden daarvoor? Wat zegt de rechter hierover?

IN DE KIJKER - 22.09.2011

Hoe ruim mag je beperkingen opleggen?

Uw cliënt verkoopt een deel van een perceel. Bij het gedeelte dat hij niet verkoopt, wil hij een woonboot gaan leggen. Hij wil voorkomen dat de koper (én zijn rechtsopvolgers) daar bezwaar tegen zullen maken. Wat zijn zijn mogelijkheden?

APPARTEMENTSRECHTEN - 22.09.2011

Splitsing in appartementsrechten

Uw cliënt wil samen met vrienden een grote boerderij kopen om daarvan twee woningen te maken. Dat klinkt gemakkelijk, maar wat komt daar allemaal bij kijken? Hoe gaat dat in zijn werk?

WOZ - 22.09.2011

Kan ik iets doen aan de WOZ-waarde?

Uw cliënt erft een woning met (volgens hem) een veel te hoge WOZ-waarde. Wat kunt u nog aan die inmiddels vaststaande waarde doen?

GOED OM TE WETEN - 22.09.2011

Zuinige auto van de zaak


PRIVÉ - 22.09.2011

Bij echtscheiding geen verrekening BV-winst?

Als in de huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding staat voor de ‘(inkomstenbelasting)winst uit onderneming’, welke winst van de BV moet dan verrekend (gedeeld) worden? Wat heeft de Hoge Raad beslist en is goed om te weten?

LOONHEFFING - 22.09.2011

‘Niet met volle mond praten’

Bij een makelaarskantoor werd geluncht en tegelijk ook over het werk gesproken. Was het daarmee een ‘vergaderlunch’ en dus onbelast? Hoe ziet de rechter dat? Wanneer moet u maaltijden tot het loon rekenen?

BTW - 22.09.2011

Kortingen en kredietbeperkingstoeslagen

In de praktijk is het vaak onduidelijk hoe het met de btw zit als een afnemer een korting krijgt. En hoe gaat het met de btw als er een kredietbeperkingstoeslag in rekening wordt gebracht als een afnemer bijv. niet binnen 10 dagen betaalt?

FISCALE WINST - 22.09.2011

De aftrekbaarheid van steekpenningen

Sinds een aantal jaren zijn steekpenningen fiscaal niet meer aftrekbaar van de winst. Maar wanneer is iets nu een steekpenning? Bij dure relatiegeschenken is de fiscus vaak extra alert. Wat zegt de rechter hierover?

FISCOTIP - 22.09.2011

Family taxplanning voor DGA’s

De Successiewet behandelt ondernemingsvermogen een stuk aantrekkelijker dan beleggingsvermogen. Zaak dus om op tijd beleggingsvermogen om te zetten naar ondernemingsvermogen waar dat kan.

FISCALE WINST - 22.09.2011

Maximaal voordeel investeringsaftrek

Het is een goed moment om naar de omvang van uw investeringen te kijken. Door deze wel of niet over het jaar heen te tillen, kunt u flink belasting besparen.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 22.09.2011

DGA met minderheidspakket wel of niet verzekerd?

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) is meestal niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Maar als er meerdere DGA’s zijn in een BV, kan dat anders zijn. Wat heeft het Gerechtshof in Den Bosch hierover beslist?

TELEFONIE - GSM - 21.09.2011

Uw iPhone beter beheren


SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 21.09.2011

Voor sneller opstarten


CONSUMENT - CONSUMENTENINFO - 21.09.2011

Wat zegt iemand anders hierover?

Of u nu particulier of ondernemer bent, u koopt geregeld nieuwe spullen. Als particuliere of professionele consument heeft u dan ook behoefte aan goede ge­bruikersinfo. Welke websites kunnen u hierbij helpen?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 21.09.2011

Een demofilm voor uw website

Met een zgn. screencast kunt u bezoekers wegwijs maken in (de mogelijkheden van) uw website. Er bestaan heel wat tools waarmee u zo’n instructiefilmpje kunt maken. Wij testten er enkele voor u.

COMPUTER - TABLET - 21.09.2011

Uw iPad als een verlengstuk van uw computer

Als u zowel over een computer als over een iPad beschikt, dan hoeft u die iPad niet altijd apart te gebruiken. Een aantal iPad-apps maakt het immers mogelijk om uw iPad en uw pc nauw aan elkaar te koppelen.

BEVEILIGING - BACK-UP - 21.09.2011

Cloud Experience: een concurrent voor Dropbox?

Met het nieuwe Cloud Experience synchroniseert u bestanden en mappen met de ‘cloud’. De zoveelste clouddienst, of toch een mogelijke concurrent voor het populaire Dropbox?

SOFTWARE & WEBDIENSTEN - VIDEOCONFERENCING - 21.09.2011

Een training via video

Volgens recente studies wordt videocommunicatie steeds méér ingezet bij het geven van opleidingen. Wij testten enkele tools waarmee u werknemers, ­collega’s, klanten, enz. van op afstand kunt opleiden of instructies geven.

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 21.09.2011

Virusvrij met AVG Free 2012

Elk jaar komen de nieuwe antiviruspakketten rond deze tijd van het jaar op de markt. Zo ook het populaire gratis pakket AVG Free 2012. De ontwikkelaar belooft een snellere en betere beveiliging. Hoe presteert het pakket in praktijk?

E-MAIL - WEBMAIL - 21.09.2011

De nieuwste tips voor Gmail

Gmail ontwikkelt zich snel. Bent u al mee met de nieuwste features en tips waarmee u het beste uit Gmail haalt?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 21.09.2011

Time is money!

Als u factureert op uurbasis, dan is het bijhouden van het aantal gepresteerde uren een vervelend karwei. Als u met meerdere mensen samenwerkt, wordt het er niet eenvoudiger op. Welke tools helpen u?

ZOEKEN - SOCIALE MEDIA - 21.09.2011

Wie is de moeite waard om te volgen op Twitter?

Wie ‘hip’ wil zijn, heeft intussen - minstens uit nieuwsgierigheid - wel een ­Twitteraccount geopend. Maar hoe vindt u twitteraars die interessant of nuttig voor u kunnen zijn?

BEVEILIGING - VARIA - 21.09.2011

Smartphone kwijt?

Een smartphone is niet goedkoop en bovendien heeft u er vaak belangrijke informatie op bewaard. Niet prettig dus als u uw toestel verliest of als het ge­stolen wordt. Gelukkig zijn er tools die u in dat geval kunnen helpen.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 21.09.2011

Regel uw drukwerk voordelig online

Het drukken van een folder of brochure is dankzij de online drukkerijen kinderspel geworden. DrukDomein wijst u de weg naar de meest geschikte leverancier.

SOFTWARE - BROWSER - 21.09.2011

Upgraden naar Firefox 6?


ARBEIDSOVEREENKOMST - 20.09.2011

Jongeren meer contracten


PERSONEELSBELEID - 20.09.2011

Hoe zorgt u dat uw medewerkers bijblijven?

Om succesvol te zijn en de concurrentie vóór te blijven, worden de kennis en de ervaring van uw werknemers steeds belangrijker. Daar wilt u wel in investeren. Hoe weet u of u die investering rendabel maakt of terugverdient?

ARBO - 20.09.2011

Oehoe-oehoerend hard

Geluid is overal, dus ook op de werkvloer. Zeker als er met machines wordt ge­­werkt, kan het een probleem zijn. Het kan niet alleen hinderlijk zijn, maar ook schadelijk voor het gehoor. Waar moet u rekening mee houden?

ARBEIDSVOORWAARDEN - 20.09.2011

Je werkt hier niet meer, dus dat wordt verhuizen ...

Soms woont een werknemer in een woning bij of boven het bedrijf. Een werknemer die in zo’n dienstwoning woont, moet die woning verlaten als hij bij het bedrijf vertrekt. De vraag is dan vaak of het wel een dienstwoning is. Hoe zit dat?

ZIEKMELDING - 20.09.2011

Ik weet zeker dat hij niet écht ziek is ...

Als een werknemer zich ziek meldt, is het voor u als werkgever handig om te weten wat hij mankeert. De werknemer hoeft u echter niet te vertellen wat hij mankeert. Hoe loste een collega dat op en wat vond de rechter daarvan?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 20.09.2011

Kennelijke onredelijkheid van ontslag op zijn retour?

Misschien kent u het wel. Heeft u met toestemming van UWV Werkbedrijf de arbeidsovereenkomst met uw werknemer opgezegd, wil hij nóg een vergoeding voor kennelijk onredelijk ontslag. Hoe zit dat nu? Wat is de stand van zaken?

AANSPRAKELIJKHEID - 20.09.2011

Hoezo aansprakelijk? Waarvoor dan wel?

Sommige werkzaamheden laat u niet door eigen werknemers doen maar be­­steedt u uit, bijvoorbeeld aan een schoonmaakbedrijf. U kunt gedonder krijgen als dat zijn fiscale verplichtingen niet nakomt. Hoe dekt u zich in?

VAKANTIE - 20.09.2011

Je neemt dán vakantie!

Volgens de wet moeten begin en eind van de vakantie worden vastgesteld conform de wensen van uw werknemer. Da’s vaak knap lastig. Kunt u dat voorkomen?

AANSPRAKELIJKHEID - 20.09.2011

Aansprakelijk voor werknemersfout?


BELASTINGAFTREKPOST - 20.09.2011

‘Gratis’ meewerkaftrekpost voor uw partner?

Een ‘gratis’ fiscale aftrekpost voor u, zónder dat iemand anders in ruil daarvoor een belastingbijtelling krijgt? Dat is precies waar het bij de fiscale voordeelregeling van de meewerkaftrek om draait. Hoe kunt u die nu gunstig binnenhalen?

FISCALE WINST - 20.09.2011

Een bijbaan? Let op uw uren!

Wanneer u als landbouwondernemer minimaal 1.225 uur op jaarbasis voor uw landbouwonderneming bezig bent, heeft u recht op onder andere de zelfstandigenaftrek. Maar hoe zit dat nu als u daarnaast nog in loondienst werkt?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 20.09.2011

Welke risico’s loopt u met (de koop van) een ‘lege’ BV?

Het grote risico van de koop van een lege BV voor uw bedrijf is dat u niet weet wat er in het verleden met die BV is gebeurd. De BV kan namelijk wel eens niet zo ‘leeg’ blijken te zijn als de verkoper zegt. Wat is raadzaam?

BOER EN BEDRIJF - 20.09.2011

Actieplan Ammoniak Veehouderij, verlenging termijnen

In het ‘Actieplan Ammoniak Veehouderij’ staat wanneer uw bedrijf moet voldoen aan de maximale ammoniakemissiewaarden. Wat nu met de benodigde vergunningsaanvragen en de nieuwbouw van en/of aanpassingen aan in uw stal?

BOER EN BEDRIJF - 20.09.2011

Meer meldingen in toekomstig Activiteitenbesluit

Heeft u een varkens- of pluimveebedrijf? Wanneer hoeft u dan in de toekomst, bij bedrijfsaanpassing of -uitbreiding, tot een bepaalde omvang, waarschijnlijk geen milieuvergunning meer in te dienen? Is een melding dan voldoende?

BTW - 20.09.2011

Btw-vrijgesteld en bouw stal, wat nu?

Als u als btw-vrijgestelde bijvoorbeeld een stal laat bouwen op eigen grond, kan de fiscus 19% btw over de waarde van de ondergrond bij u heffen … of niet?

LOKALE HEFFINGEN - 20.09.2011

Gratis ID-kaart


WOZ - 20.09.2011

Nieuwe eigenaar, nieuwe WOZ-beschikking?

Stel, u wordt nu eigenaar van een onroerende zaak, bijv. door een aankoop of uit een nalatenschap. Heeft u nu dan nog de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de begin 2011 vastgestelde WOZ-waarde (peildatum 1 januari 2010)?

BTW - 20.09.2011

Maximaliseer uw aftrek bij gedeeltelijke btw-vrijstelling

Als een deel van uw omzet vrijgesteld is van btw, mag u (helaas) niet alle door u betaalde btw aftrekken. Er zijn speciale voorschriften hoe u het aftrekbare deel dan berekent. Hoe kunt u hier maximaal voordeel uit halen?

AUTOBELASTINGEN - 20.09.2011

Aanpassen bestelauto niet zonder risico

Voor bestelauto’s gelden tal van fiscale voordelen. Aan bestelauto’s worden echter ook fiscale eisen gesteld. Welk risico loopt u als u uw auto aanpast en deze daarna niet meer aan de eisen voldoet? Wat kunt u daaraan doen?

AUTO - BTW - 20.09.2011

Eigen auto duurder door btw?

De regeling voor de aftrek van btw op auto’s is per 1 juli jl. veranderd. Daardoor is ook de zakelijke rit met uw privéauto duurder geworden. Hoe handelt u?

OVERDRACHTSBELASTING - 16.09.2011

woon-/praktijkpand, 2% of 6%?


STUDIEKOSTEN - 16.09.2011

Studiekosten voor rekening werkgever of werknemer?

Uw assistente gaat een dure opleiding volgen. U bent bereid de studiekosten voor uw rekening te nemen. Kunt u de studiekosten terugvorderen wanneer de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd? Wat zei de rechter laatst?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 16.09.2011

Als uw loon in een holle kies past

Voor medici die hun praktijk uitoefenen in een BV eist de wetgever dat het salaris dat zij uit de BV halen, hoog genoeg is. Hoe kwam een collega weg met een salaris dat fors lager was dan dat van de meestverdienende werknemer?

RECHTSVORM - 16.09.2011

Alternatief voor maatschap of personenvennootschap?

Zelfstandigen in de gezondheidszorg komen qua rechtsvormkeuze vaak niet verder dan een eenmanszaak, maatschap, Vof of BV. Wist u dat er een rechtsvorm in opkomst is die fiscaal als positief en transparant gezien wordt?

RECHT - 16.09.2011

Tóch maar aantekenen?

Als u een belangrijke brief aantekent, weet u zeker dat u de brief verstuurd heeft én dat die bij de ander aankomt. Wat bepaalde de Hoge Raad daar nu over?

PRAKTIJKORGANISATIE - 16.09.2011

Met de vingers in de medicijnkast kan echt niet ... eruit!

De afgelopen maanden constateert u onregelmatigheden in uw voorraad opiaten. Dit gebeurt steeds op momenten dat uw apothekersassistente Inge werkzaam is. Kunt u haar nu ontslaan? Wat zei de rechter daar laatst over?

BEROEPSPRAKTIJK - 16.09.2011

Doorstart van het landelijk EPD?

Vijf zorgkoepels,waaronder die van huisartsen en apothekers, willen een doorstartmodel maken van het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) onder de naam ‘Servicecentrum Zorg Communicatie’. Maakt het voorstel kans?

SOCIALE VERZEKERINGEN - ZWANGERSCHAP - 13.09.2011

Zwanger en zelfstandig: zwangerschapsuitkering

Als zelfstandige of als meewerkende echtgenote in de horecaonderneming van uw partner kunt u bij zwangerschap een uitkering krijgen van het UWV. Wat zijn de voorwaarden?

PERSONEEL - STAGIAIRES - 13.09.2011

Wat zijn de fiscale regels voor een keukenstagiair?

Bij het begin van het nieuwe schooljaar starten ook weer nieuwe stagiairs. Er gelden hiervoor bijzondere regels op het gebied van belastingen en sociale ze­­kerheid. Hoe past u die regels correct toe en voorkomt u een loon(na)heffing?

HORECAKOSTEN - OLIËN EN VETTEN - 13.09.2011

Afgedankt, maar wel geld waard? Dat is vet …

Las u het ook in de media onlangs: vanaf september gaat de luchtvaart testen met vliegen op afgedankt frituurvet. Er lijkt dus een markt te zijn voor uw oude vetten en oliën. Blijft er iets voor u aan de strijkstok hangen met al die vettigheid?

WET- EN REGELGEVING - E-MAILVERKEER - 13.09.2011

Nut en noodzaak van de disclaimer

Als horecaondernemer verstuurt u regelmatig e-mails naar gasten, leveranciers, ­personeel of boekhouder, etc. Steeds vaker staat onder zo’n zakelijke e-mail een zogenaamde ‘disclaimer’. Wat houdt die eigenlijk in en is het wel echt nodig?

ONEIGENLIJKE CONCURRENTIE - 13.09.2011

Hoezo op terrasje zitten bij de warme bakker?

Zoals u weet, moet u voor uw terras(vergunning) flink in de buidel tasten. Dan is het toch zeker oneerlijk als niet-horecazaken zonder vergunning een terras(je) exploiteren en uw gasten inpikken? Wat zijn uw rechten?

AUTO VAN DE ZAAK - BTW - 13.09.2011

Btw-correctie op zakenauto nu 2,7%

Als u de auto van de zaak privé gebruikt, is een deel van de btw niet te ver­re­­kenen. Dit deel is onlangs vastgesteld op 2,7% van de cataloguswaarde. Wat betekent deze nieuwe regeling? Bent u nu duurder uit of niet?

ROOKVERBOD - 13.09.2011

Boetes rookverbod verdubbeld


RECHT VAN DE BOUW - 13.09.2011

Overleg bij uitvoering bouw waterdicht geregeld

Overleg bij uitvoering van projecten moet goed geregeld zijn. Hoe gaat dat in zijn werk? Waar moeten alle betrokken aan voldoen? Geldt dit alleen voor grotere opdrachten? Hoe voorkomt u onduidelijkheid en risico?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 13.09.2011

Waarom nu een bouw-BV oprichten?

Er is een aantal belangrijke (fiscale en juridische) redenen waarom het voor u als bouwondernemer belangrijk kan zijn om een BV (besloten vennootschap) op te richten voor uw bouwbedrijf. Hoe zit dat nu?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 13.09.2011

Grond voor prijsverlaging bouwgrond!

U bent in onderhandeling over de koop van bouwgrond. Namens de gemeente wordt een toezegging gedaan over de prijs van die bouwgrond door iemand die daartoe onbevoegd is. Mag u daarop dan toch vertrouwen? Wat is nu beslist?

Cookiebeleid