VENNOOTSCHAPSBELASTING - 28.09.2011

Valse start voor nieuw opgerichte BV

Als u in de loop van het jaar een BV opricht, heeft u een ‘kort’ boekjaar. In de praktijk blijkt dat de systemen van de Belastingdienst hier niet op zijn ingericht. Dit kan bij het indienen van de belastingaangifte tot problemen leiden.

Boete voor te late aangifte

Een ondernemer richtte in februari 2009 een BV op. Het eerste boekjaar van de BV bestond dus uit elf maanden. De boekhouder vroeg in het voorjaar van 2010 uitstel aan voor het indienen van de aangifte vennootschapsbelasting (Vpb) 2009. Dat deed hij door de BV op te nemen in de uitstelregeling voor belastingconsulenten. Het uitstelverzoek werd voor de betreffende BV door de Belastingdienst afgewezen vanwege het korte boekjaar. De belastingaangifte van de BV werd toch te laat, ook na te zijn aangemaand, ingediend. De BV kreeg daarom een verzuimboete opgelegd van € 2.460,-.

Afwezigheid van alle schuld? De BV vocht die boete aan, omdat zij meende volkomen onschuldig te zijn. De BV moest daarvoor aannemelijk maken dat zij er alles aan had gedaan om te bereiken dat de aangifte tijdig zou worden ingediend.

Standpunt rechter

BV had gedaan wat ze kon doen. De rechtbank zette op een rij wat er precies was gebeurd. Het verzoek van de boekhouder om de BV op te nemen in de uitstelregeling werd door de inspecteur geweigerd; maar noch de BV noch de boekhouder had daarvan bericht ontvangen. Daardoor was de aangifte niet tijdig ingediend en had de BV een aanmaning ontvangen. Dat de boekhouder de BV onjuist had geïnformeerd door te zeggen dat deze aanmaning ten onrechte was verstuurd, kon de BV in redelijkheid niet worden verweten, aldus de rechtbank. Na ontvangst van een aanmaning is de BV samen met de boekhouder begonnen met de werkzaamheden die nodig waren om de aangifte in te kunnen dienen. Dat heeft een kleine maand geduurd met als gevolg dat de aangifte ruim een week na afloop van de in de aanmaning vermelde termijn was ingediend. Nu de BV in de veronderstelling verkeerde dat zij voor die werkzaamheden nog ruim de tijd had, kan ook dit haar niet worden verweten. De BV had zich met succes beroepen op ‘afwezigheid van alle schuld’. In dit geval had de BV er alles aan gedaan om op tijd aangifte te doen. De oorzaak van het te laat indienen van de aangifte was te herleiden tot een miscommunicatie tussen de Belastingdienst en de boekhouder, waar de BV part nog deel aan had.

Commentaar

Hieruit zijn een paar lessen te trekken:

  • eventuele fouten die de boekhouder maakt, kunnen niet automatisch aan uw BV worden toegerekend;
  • onderzoek hoe het zover heeft kunnen komen dat de aangifte te laat is ingediend. Dit geldt des te meer als u een boekhouder of belastingadviseur heeft gemachtigd om uw aangifte vennootschapsbelasting te verzorgen;
  • de systemen van de Belastingdienst zijn gebouwd om ‘grote getallen’ te verwerken en laten steken vallen zodra zich een bijzonder geval voordoet dat de inspecteur niet als bijzonder geval opmerkt. Dan gaat er vaak iets fout. Zorg dat u daar niet de dupe van wordt door tijdig te reageren op aanmaningen en andere signalen van de Belastingdienst, ook als u stellig meent dat de Belastingdienst fout zit.

U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl(BT 16.15.07).

Bron

Rechtbank Arnhem, nr. AWB11/1132

Bij een nieuw opgerichte BV met een kort boekjaar moet u goed in de gaten houden dat de aangifte vennootschapsbelasting op tijd wordt ingediend. Dit geldt des te meer als u uw adviseur heeft gemachtigd om de aangifte te verzorgen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01