Alle domeinen

2011 - Oktober

FOOIEN - 27.10.2011

Fooi via de pinautomaat

Pinbetalingen nemen niet alleen maar in aantal toe, maar worden volgens de media ook om veiligheidsredenen steeds vaker toegepast. Wat nu met pinfooien?

BRANDVEILIGHEID - 27.10.2011

Versiering feestdagen kopen?


GEMEENTELIJKE LASTEN - 27.10.2011

Welke legeskosten staan er op het menu?


MEEWERKEND KIND - PRIVÉ - 27.10.2011

Mijn kind werkt mee in de zaak, wat nu?

In de horeca komt het nogal eens voor dat kinderen meewerken in de zaak van hun ouders. Hiervoor gelden speciale regels. Door hiervan gebruik te maken, kunt u zich veel administratieve ellende besparen. Waar moet u op letten?

PERSONEEL - ONTSLAG - 27.10.2011

Zieke kok werkt bij concurrent

Terwijl u een avondje uit bent, betrapt u uw kok Dennis werkend in de keuken van een ander restaurant. En dat terwijl Dennis zich die dag bij u nota bene heeft ziek gemeld. Hoe pakt u dat aan? Kunt u hem op staande voet ontslaan?

HORECAKOSTEN - SPONSORING - 27.10.2011

Sponsoring dartteam of uw voetbalclub, let op!

Voor veel horecaondernemingen is sponsoring een goede manier om te werken aan hun naamsbekendheid. De kosten hiervan zijn dan ook aftrekbaar. Hoezo is dit anders als de kosten niet in verhouding staan tot het nut?

BRUTOWINSTMARGE - BELASTINGCONTROLE - 27.10.2011

Gekort op uw korting

Steeds meer horecaondernemers geven kortingen om gasten naar hun zaak te lokken. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Waar moet u op letten bij het bepalen van uw kortingsstrategie? Ook in fiscale zin, bedoelen we dan.

HORECA-CAO (KHN) - 27.10.2011

Wat als in maart 2012 de horeca-cao eindigt?

KHN en de bonden zijn stevig bezig met de onderhandelingen voor een nieuwe horeca-cao ter vervanging van de huidige die loopt tot en met 31 maart 2012. Wat als er vóór die tijd geen nieuwe is? Wat met nieuw personeel?

VERBRUIKSBELASTING - INKOOP - 27.10.2011

Hoezo verbruiksbelasting afgeschaft, nou en?

In het Belastingplan 2012 is opgenomen dat de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken gaat verdwijnen, althans daar kopten enkele kranten mee. Maar wat speelt er nu precies, vanaf wanneer en wat kunt u daar nu al mee?

TESTAMENT - 27.10.2011

Testamentcheck nu aan de orde?


BOER EN PRIVé - 27.10.2011

Opties in een tijd van dalende aandelenkoersen?

De meest bekende manier van beleggen is het aan- en verkopen van aandelen op de beurs. Nu de beurzen dalen, valt daar niet veel winst te behalen. Hoe kunt u nog positief rendement behalen als de aandelenkoersen dalen?

BOER EN BEDRIJF - 27.10.2011

Hoe nu subsidie voor natuur- of landschapsbeheer?

Wilt u nu subsidie aanvragen voor (agrarisch) natuur- of landschapsbeheer? Hoe zit dat nu met de openstellingen en budgetten? Hoe kunt u met succes een subsidieaanvraag indienen?

BELASTINGEN - 27.10.2011

Geen boete voor fiscale leek?

Voor het opleggen van een vergrijpboete moet de Belastingdienst opzet of grove schuld bewijzen. De Hoge Raad heeft onlangs nog eens bevestigd dat dit niet altijd zo makkelijk gaat. Wat speelt er? Waar moet u rekening mee houden?

FISCALE WINST - 27.10.2011

Hoe hondenbelasting, enz. aftrekken?

Het is volop in het nieuws: de hondenbelastingtarieven stijgen fors. Wat als u een ‘hond op uw bedrijf’ heeft? Hoe zijn nu de hondenbelasting en kosten aftrekbaar?

ERFBELASTING - 27.10.2011

Ondernemingsvermogen erven zonder erfbelasting?

Als er ondernemingsvermogen vererft, wil de fiscus erfbelasting over de erfenis heffen. Van welke speciale vrijstellingen voor de erfbelasting kunt u dan gebruikmaken? Hoe werkt dat gunstig?

DAT OVERKOMT U TOCH NIET? - 27.10.2011

Nut en noodzaak van de disclaimer

Als ondernemer verstuurt u regelmatig e-mails naar afnemers, leveranciers, ­banken, etc. Steeds vaker staat onder zo’n zakelijke e-mail een zogenaamde ‘disclaimer’. Wat houdt dat nu eigenlijk in en is het wel echt nodig?

GEBOUW EN GROND - 27.10.2011

Meedoen aan gunstige afspraak voor landbouwgrond?

Er is onrust over de landbouwvrijstelling: er is angst over het voortbestaan en er is angst dat er geen fatsoenlijke overgangsregeling komt. Hoe kunt u door (tijdig) actie te ondernemen belastingheffing met terugwerkende kracht voorkomen?

AFTREKPOST PRIVÉ - 27.10.2011

Even wachten met giften aan cultuur


BELASTING BETALEN - 27.10.2011

Heffings- en invorderingsrente naar 3%


EIGEN WONING - 27.10.2011

Mensen willen verbouwen! Hoe zit dat nu fiscaal?

Het gaat beter met de uitvoerende bouw. De voorzichtige consument verbouwt blijkbaar liever dan dat hij een nieuwe woning koopt. Daarbij speelt de fiscus zeker een grote rol. Hoe zit dat nu fiscaal bekeken? Hoe werkt dat voordelig?

CONTRACT - 27.10.2011

Wat is raadzaam bij een onderaannemingscontract?

Als u een waterdichte onderaannemingsovereenkomst wilt sluiten, moet die na­­tuurlijk juridisch oké zijn en dus voldoen aan de wettelijke eisen. Waar moet u dan rekening mee houden? Is een vrijblijvende offerte juridisch handig?

RECHT VAN DE BOUW - 27.10.2011

Fundering bezwijkt, aannemer niet aansprakelijk!

Als er schade ontstaat aan een bouwwerk omdat de fundering bezwijkt, is de aannemer dan altijd aansprakelijk? Wat heeft de rechter daarover gezegd en wat is goed om te weten?

RECHT VAN DE BOUW - 27.10.2011

Stagnaties en onvoorziene omstandigheden, no problem!

Hoe voorkomt u nu juridisch gedoe en financieel risico bij stagnatie in de uitvoering van de bouw? Hoe maakt u duidelijke afspraken met uw opdrachtgevers en anderen? Hoe regelt u nu dat u juridisch sterk staat?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 27.10.2011

Geen ernstig bouwgebrek!

Als uw opdrachtgever stelt dat er sprake is van een ernstig gebrek, geldt dan automatisch de langere garantietermijn van 10 jaar? Wat heeft de bouwrechter daarover beslist in een zaak die speelde over de bouw van een woonhuis?

RECHT VAN DE BOUW - 27.10.2011

Aansprakelijk vanwege onduidelijke tekeningen?

Op de verkooptekening van een nieuwbouwhuis staan privacyschermen. Zowel op de bouwtekeningen als in de bijbehorende technische tekeningen staan ech­­ter overal metalen buisleuningen. Wat kan de klant claimen? Wat is er nu be­­slist?

PRAKTIJKPAND - 27.10.2011

Naar een andere praktijkruimte

U huurt een praktijkruimte voor een periode van drie jaar met een optie van nog eens drie jaar. U wilt uw praktijk uitbreiden en naar een grotere en beter bereikbare locatie verplaatsen. Kunt u de huur opzeggen?

HUWELIJKSE VOORWAARDEN - 27.10.2011

Geen geruzie meer, aankopen wel even noteren dan!

Op 1 januari 2012 verandert het huwelijksvermogensrecht. De huidige wetgeving is verouderd. De wetgever vond modernisering noodzakelijk. Wat verandert er, wie heeft hiermee te maken?

PERSONEEL - 27.10.2011

Ik wil minder gaan werken, baas ...

Één van uw assistentes wil minder gaan werken. Zij doet daarvoor een officieel beroep op de Wet aanpassing arbeidsduur (de WAA). Dat komt u wel héél slecht uit. Wanneer kunt u zo’n verzoek weigeren en wat verandert er binnenkort?

BELASTINGEN - 27.10.2011

Plastische chirurgie, betaalt de fiscus mee?

Veel mensen doen er alles aan om er goed uit te zien. Plastische chirurgie kan daarbij helpen. De kosten hakken er echter fors in. Betaalt de fiscus hieraan mee of kan men dat vergeten? Wat is goed om daarover te weten voor uw praktijk?

TUCHTRECHT - 27.10.2011

Als de patiënt er alleen voor staat ...

Van een arts wordt verwacht dat hij zorgvuldig is en zich actief opstelt. Uiteraard geldt dat altijd en overal. Maar soms wordt er nog iets extra’s verwacht, zoals bij een alleenstaande patiënt. Hoe oordeelde laatst het Tuchtcollege Eindhoven?

SAMENWERKING - 27.10.2011

Prijsafspraken binnen tandartsenpraktijk verboden?

Per 1 januari 2012 gaan er vrije prijzen gelden in de mondzorg en dus ook voor tand­­artsen. Zo wil men o.a. de concurrentie tussen tandartsen bevorderen. De behandelingen moeten daardoor goedkoper en beter worden. Wat speelt er?

BIJTELLING AUTO - 27.10.2011

Eisen lage bijtelling aangescherpt

Op Prinsjesdag heeft het kabinet onder meer de plannen met betrekking tot de verlaagde bijtelling voor zuinige auto’s bekendgemaakt. Wat staat er op stapel?

PERSONEEL - 27.10.2011

Even lunchen en bijkletsen op kosten van de zaak?

Stel, u luncht ’s middags samen met uw werknemers op de zaak. Dat is goed voor de sfeer en tussen de broodjes en de soep door wordt er ook nog wel eens wat zakelijks besproken. Verpest de fiscus die sfeer dan?

DAT OVERKOMT U TOCH NIET? - 27.10.2011

Pik in die wettelijke rente!

Per 1 juli 2011 is de wettelijke rente voor zowel handelstransacties (van 8 naar 8,25%) als niet-handelstransacties (van 3 naar 4%) verhoogd. Hoe zit dat ook al­­weer met die wettelijke rente? Hoe kunt u hier uw voordeel mee doen?

BELASTINGCONTROLE - 27.10.2011

Hoezo, vragen stellen aan mijn leverancier?

Elke ondernemer krijgt vroeg of laat te maken met vragen van de Belastingdienst. Wat is er nu wettelijk geregeld voor vragen die u onnodig veel werk bezorgen? En mag de fiscus ook zomaar navraag over u doen bij anderen?

RECHT - 27.10.2011

En zij leverden nog lang en gelukkig

Vanaf 1 december 2011 worden consumenten beter beschermd bij bepaalde overeenkomsten, de zogehe­­ten ‘duurovereenkomsten’. Wat moet u weten?

HUUR EN VERHUUR - 27.10.2011

Naar een andere bedrijfsruimte

U huurt een kantoor voor een periode van drie jaar met een optie van nog eens drie jaar. U wilt uw bedrijf uitbreiden en naar een grotere en beter bereikbare locatie verplaatsen. Kunt u de huur opzeggen?

FINANCIERING - 25.10.2011

Toetsrente hypotheken omlaag


WOZ - 25.10.2011

Wat is waardedrukkend voor de Wet WOZ?

Er wordt heel wat geprocedeerd over waardedrukkende factoren voor de WOZ-waarde van onroerende zaken. Welke feiten en omstandigheden kunnen nu leiden tot een lagere WOZ-waarde? Waar moet u rekening mee houden?

IN DE KIJKER - 25.10.2011

Koopoptie of recht van eerste koop, wat is het verschil?

In overeenkomsten met betrekking tot vastgoed wordt vaak gewerkt met het recht van eerste koop of een koopoptie. Dat er een belangrijk verschil is, wordt nog wel eens uit het oog verloren. Waar moet u rekening mee houden?

KOOPOVEREENKOMST - 25.10.2011

Ik wilde mijn huis niet echt verkopen!

Uw cliënt verlaat na de zoveelste ruzie de woning, maar niet nadat hij zijn woning heeft verkocht aan zijn ex. De koopovereenkomst staat achterop een bierviltje. Kan hij daar later nog vanaf? Is dat wel een geldige koopovereenkomst?

UW RAADSMAN - 25.10.2011

Nationale Hypotheek Garantie en een restschuld?

Onlangs was in het nieuws dat het gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie toeneemt, maar dat de stijging van de gedwongen verkopen ‘meevalt’. Wat nu als er bij een (gedwongen) verkoop een restschuld overblijft?

VERHUUR - 25.10.2011

Garage of parkeerplaats apart verhuren

Het komt in de praktijk steeds vaker voor dat appartements- of woningeigenaren hun garagebox of hun parkeerplaats apart verhuren. Wat komt daar allemaal bij kijken? Is dit eigenlijk wel toegestaan?

VERKOOP - 25.10.2011

Nakomen zul je!

Moet de verkoper de contractuele boete betalen als de koper al weet dat de overeenkomst wellicht niet kan worden nagekomen? Wat zei de rechter daarover?

VERHUUR - 25.10.2011

Hoezo hebben wij een overeenkomst?

Een huurovereenkomst komt tot stand door een aanbod van de verhuurder en de aanvaarding van dit aanbod door de huurder. Als de huurder een tegenaanbod doet met een andere inhoud, komt er geen huurovereenkomst tot stand.

ONTSPANNING - VIDEO - 19.10.2011

Doe méér met uw YouTube-filmpjes


TELEFONIE - GSM - 19.10.2011

De beste apps voor uw smartphone


SOFTWARE - VARIA - 19.10.2011

Windows op uw Mac?

U overweegt om een Mac te kopen, maar u twijfelt: sommige van uw programma’s draaien namelijk alleen in een Windows-omgeving. Is dat echt een probleem? Kunt u beide werelden niet combineren?

WEBDIENSTEN - ONLINE AGENDA - 19.10.2011

Online notities: van eenvoudig tot uitgebreid

Zowel zakelijk als privé moet u duizend-en-een zaken onthouden. Gelukkig bestaan er handige tools die uw notities verzamelen op één centrale plek. Afhankelijk van wat u precies wilt, zijn er enkele aanraders.

SOFTWARE - AUDIO - 19.10.2011

Hoe gemakkelijk audio bewerken?

Stel, u overweegt om een audiobestand te integreren in uw website of te laten horen tijdens een presentatie. Het bewuste mp3’tje moet u wel eerst nog even bijsnijden of bewerken. Welke tools helpen u hierbij?

BEVEILIGING - PRIVACY - 19.10.2011

Google en uw privacy

Google is een internetgigant waar u nauwelijks omheen kunt. De kans is groot dat ook u één of meer Google-producten gebruikt. In hoeverre moet u zich zorgen maken over uw privacy?

SOFTWARE - BROWSER - 19.10.2011

Doe méér met Chrome

De Google Chrome-browser is intussen al populairder dan Firefox. Gebruikt u ook Chrome, dan heeft u vast wel wat aan deze uitbreidingen.

SOFTWARE - WINDOWS - 19.10.2011

Hoe kan Windows sneller starten?

Heeft u in principe een snelle pc, maar vindt u dat Windows toch maar traag opstart? We wijzen u op twee efficiënte hardware-upgrades die helpen. We geven ook nog enkele eenvoudige trucjes die de zaak versnellen.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 19.10.2011

Outlook of Thunderbird op verschillende pc’s

Met webmail is uw mail overal gesynchroniseerd. Wat als u nu met Outlook of met Thunderbird op meerdere computers wilt werken? Moet u dan de universele bereikbaarheid van webmail inleveren?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 19.10.2011

Samenwerking ‘in the cloud’

Dankzij internet kunt u met anderen, bv. collega’s of zakenpartners , samenwerke­n vanop afstand. Geregeld verschijnen er dan ook nieuwe ‘cloud’-diensten die u hierbij helpen. Is het nieuwe Mindjet Connect de moeite waard?

TELEFONIE - GSM - 19.10.2011

De iPhone 4S: revolutionair of niet?

Onlangs verscheen de iPhone 4S, één van de meest gehypte producten van de afgelopen maanden. Apple belooft weer heel wat nieuws, maar hoe nuttig is dit in praktijk? Is het zo’n grote som geld waard?

ZOEKEN - SOCIALE NETWERKEN - 19.10.2011

Gerichter zoeken in Twitter

Twitter is een uitstekende manier om op de hoogte te blijven van nieuws. Bovendie­n kunt u met Twitter ook opvolgen wat er zoal verteld wordt over een onderwerp, over uw bedrijf of over uzelf. Daarvoor moet u wel gericht kunnen zoeken.

CONSUMENT - CONSUMENTENINFO - 19.10.2011

Kiezen en kopen: welke tablet?

Niet alleen thuis, maar ook op het werk is een tablet ­ideaal als gecombineerde agenda, laptop, notitieblok en memo­recorder. Deze sites helpen u bij uw keuze.

RECHT - 17.10.2011

Zeven tips tegen acquisitiefraude

Misschien een schrale troost, maar het overkomt veel ondernemers: zich ongewild verbinden tot verplichtingen die ze helemaal niet aan hadden willen gaan. Zo kunt u zelfs ongemerkt een betaalopdracht goedkeuren. Hoe te vermijden?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 17.10.2011

Welke risico’s loopt u met (de koop van) een ‘lege’ BV?

Het grote risico van de koop van een lege BV voor uw bedrijf is dat u niet weet wat er in het verleden met die BV is gebeurd. De BV kan namelijk wel eens niet zo ‘leeg’ blijken te zijn als de verkoper zegt. Wat is raadzaam?

RECHT VAN DE BOUW - 17.10.2011

Wat nu als klant niet dokt na oplevering van de bouw?

Als de opdrachtgever achterblijft met betalen en u de bouw heeft voltooid, kunt u dan zowel de totale aanneemsom alsook het depotbedrag ineens opeisen? Wat heeft de rechter daarover gezegd en waar moet u dan rekening mee houden?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 17.10.2011

Opdrachtgever ‘fataal’ te laat naar de rechter gestapt!

Als een opdrachtgever de vervaltermijn voor het instellen van een rechtszaak over bouwclaims laat verlopen, kan hij u als aannemer dan tóch nog aansprakelijk stellen? Wat heeft de rechter nu gelukkig beslist? Is te laat einde oefening?

RECHT VAN DE BOUW - 17.10.2011

Geen klaarblijkelijke fout, geen waarschuwingsplicht!

In de algemene voorwaarden UAV 1989 staat een waarschuwingsplicht voor u als aannemer in de bouw. Maar wanneer is daarvan sprake? Wat heeft de bouwrechter daar nu over beslist?

FISCALE WINST - 17.10.2011

Kinderen, nu loon naar (leren) werken!

De kinderen zijn weer aan de (dure) studie. Studiekosten van uw kinderen fiscaal aftrekken, is natuurlijk erg interessant. Hoe krijgt u dat nu voor elkaar?

IN DE PIJPLIJN - 17.10.2011

Verklaring voor bestelauto


DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 17.10.2011

Management-BV of toch dienstbetrekking?

Bij een management-BV sluit de manager een arbeidscontract met zijn eigen BV, waarna deze laatste een opdracht afsluit met bijvoorbeeld de voormalige werkgever en/of andere opdrachtgevers. Hoe werkt dat nu? Wat is er beslist?

FISCOTIP - 17.10.2011

Uw BV als spaarbank

Als u in privé spaartegoeden heeft, betaalt u daarover in box 3 (behoudens een vrijstelling) 30% belasting over een forfaitair rendement van 4%. Gezien de huidige spaarrente is dit een forse belastingdruk. Hoe kunt u deze beperken?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 17.10.2011

Geldig excuus voor niet melden betalingsonmacht

Als de BV haar belastingschulden niet kan betalen, moet u dit als bestuurder ‘tijdig’ melden. Zo niet, dan bent u persoonlijk aansprakelijk voor onbetaald gebleven aanslagen. Is er nog een geldig excuus voor het niet-tijdig melden?

PRIVÉ - 17.10.2011

Wat houdt u nu over van alimentatie?

De fiscale regels met betrekking tot partneralimentatie zijn vrij simpel: de betaler trekt het af van zijn inkomen en de ontvanger telt het bij zijn inkomen. Maar hoe zit het met de kinderen? En met de heffingskortingen en toeslagen?

AUTO - 17.10.2011

Privéauto, toch aftrek van btw

Zoals bekend, gelden er per 1 juli jl. nieuwe regels voor de aftrek van btw op auto’s. Dit heeft ook gevolgen voor auto’s die privé of zonder btw zijn gekocht.

LIJFRENTE - 17.10.2011

Wie betaalt er belasting?

De bij de ene partner in het verleden afgetrokken lijfrentepremies leveren bij uitkering stof tot discussie op. Kan deze uitkering ten goede komen aan de (minst verdienende) andere partner, zodat er een tariefsvoordeel wordt behaald?

VOEDSELVEILIGHEID - 14.10.2011

Snel en voordelig HACCP-proof?


NOTARIS - 14.10.2011

Wat kunt u met een tweetrapsmaking in uw testament?

In een testament kunt u ook vastleggen hoe u het familievermogen wilt beschermen. Welke fiscale voordelen geeft dit? In welke situaties geeft dit u de door u persoonlijk gewenste oplossing?

PERSONEEL - 14.10.2011

In de e-mail stond toch een proeftijd?

Stel, u neemt een kok aan maar voordat hij aan de slag gaat, ontslaat u hem in de proeftijd. De kok vindt dat er geen proeftijd is afgesproken. Het overkwam uw collega-werkgever. Hoe denkt u dat de rechter oordeelde? Wat speelt er?

UW BANKZAKEN - 14.10.2011

Verdwijnt er ongevraagd geld van uw rekening?

Het zal u maar gebeuren: er verdwijnt geld van uw rekening. Er wordt dan mogelijk ten onrechte geïncasseerd of zelfs gefraudeerd! Wat kunt u daaraan doen en hoe kunt u het voorkomen? Het moet niet gekker worden, toch?

BELASTINGCONTROLE - 14.10.2011

Ook zwart loon is fiscaal aftrekbaar!

Wie zwart loon betaalt, weet dat hij flink aan de beurt is als de fiscus hem snapt. En wie eenmaal gesnapt is, kan fors in de buidel tasten. Uw collega overkwam dit, maar hij trok die naheffing en kosten gewoon af. Vreemd, of niet?

HANDELSREGISTER - 14.10.2011

Nieuw uittreksel Handelsregister en reorganisatie KvK

U weet natuurlijk dat alle horecazaken in Nederland zich moeten inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Meestal kost zoiets alleen maar geld, maar deze keer is er ook iets (kleins) waar u iets aan heeft.

WET- EN REGELGEVING - AANSPRAKELIJKHEID - 14.10.2011

De directie is niet aansprakelijk voor uw jas!

U biedt als horecaondernemer uw gasten de gelegenheid om hun jas op te hangen. De vergoeding die men daar soms voor vraagt, is bijna symbolisch te noemen. Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid voor zoekgeraakte jassen?

HORECAKOSTEN - 14.10.2011

Fiscaal leuk naar de horecabeurs

Als gastronoom bezoekt u wellicht ook horecabeurzen. Die zijn er binnenkort weer in binnen- en buitenland. Hoe gaat u hier fiscaal voordelig naar toe?

ARBO - 14.10.2011

Nieuwe arboregels


ONTSLAGVERGUNNING - 14.10.2011

Nieuwe regels ontslagvergunning


ONTSLAG - 14.10.2011

Ik moet je helaas laten gaan ...

Stel, u wilt een werknemer op grond van een bedrijfseconomische reden ontslaan. U kunt dan een ontslagvergunning aanvragen bij UWV Werkbedrijf of ontbinding van de arbeidsovereenkomst bij de kantonrechter vragen. Óf ...?

KERSTPAKKET - 14.10.2011

Iets gezonds in het kerstpakket?

De tijd van kerstpakketten bestellen en inplannen gaat weer aanbreken. Elk jaar voor veel werkgevers een lastige vraag. Wat gaat u dit jaar in het kerstpakket stoppen of wat gaat u namens de Kerstman schenken?

WERKPLEK - 14.10.2011

Roken op de werkvloer

Als werkgever moet u er alles aan doen om te voorkomen dat er in uw bedrijf wordt gerookt. Maar welke sancties kunt u opleggen als een werknemer het rookverbod overtreedt? Hoe ver kunt u gaan?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 14.10.2011

Drie uur loon voor één uur werk!

Als uw oproepkracht een contract heeft van minder dan 15 uur per week zonder vaste werktijden, heeft hij recht op minstens 3 uur loon per oproep. Hoe zit dat dan bij meerdere korte oproepen per dag? Wat zei de rechter nu?

WERVING & SELECTIE - 14.10.2011

Zwijgen als het graf ...

U heeft een chauffeur aangenomen met een jaarcontract. Al snel meldt hij zich ziek en dan blijkt dat hij de afgelopen jaren enkele keren is geopereerd, o.a. aan zijn knieën en voor een hernia. Had hij dit moeten melden tijdens de sollicitatie?

SPAARLOON - 14.10.2011

Vitaliteitssparen, maar wat met het spaarloon?

De nieuwe vitaliteitsregeling gaat het spaarloon en de levensloopregeling vervangen. Deze regeling zal naar verwachting worden ingevoerd in 2013, maar in 2012 verandert er al het een en ander. Hoe kunt u zich nu al tijdig voorbereiden?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 14.10.2011

Later krijg je een vast contract ...

Uw werknemer heeft een arbeidscontract voor één jaar. Hij wil hier graag in hebben dat het daarna een vast con­­tract kan worden. Is dat verstandig om te doen?

BTW-TARIEF - 13.10.2011

Einde lage btw op verbouwing


PERSONEEL - BESTELAUTO - 13.10.2011

Wat als werknemers in uw bestelbusje rijden?

Stel, u heeft een bestelbusje voor uw zaak. Dit bestelbusje wordt ook gebruikt door uw werknemers. Is er nu inderdaad licht in de tunnel met betrekking tot die lastige kilometeradministratie om die vervelende bijtelling te voorkomen?

RECLAMEBELASTING - 13.10.2011

Reclamebelasting, wanneer kunt u reclameren?

Gemeentes hebben veel vrijheid bij het invoeren van een reclamebelasting. Maar ze hebben zich wel aan bepaalde regels te houden. Wanneer kunt u uw aanslag aanvechten en wat moet u dan ondernemen?

ONDERNEMER - BEDRIJFSWONING - 13.10.2011

Bedrijfswoning biedt kansen

Als u zaken zowel in uw onderneming als privé gebruikt, kunt u zelf kiezen of u ze op de bedrijfsbalans zet of niet. Dit geldt ook voor een woning die u niet alleen privé, maar ook voor uw bedrijf gebruikt. Hoe zit dat? Wat is wijsheid?

BELASTINGCONTROLE - 13.10.2011

Sneller duidelijkheid over acceptatie onderneming

Als ondernemer heeft u recht op specifieke voordelen. Door een recente uitspraak van onze hoogste rechter is voortaan sneller duidelijk of de fiscus u ook als ondernemer moet aanmerken. Waar hangt dit van af?

Cookiebeleid