HORECA-CAO (KHN) - 27.10.2011

Wat als in maart 2012 de horeca-cao eindigt?

KHN en de bonden zijn stevig bezig met de onderhandelingen voor een nieuwe horeca-cao ter vervanging van de huidige die loopt tot en met 31 maart 2012. Wat als er vóór die tijd geen nieuwe is? Wat met nieuw personeel?

Voor wie geldt de huidige horeca-cao?

Onderstaand even wat begrippen op een rijtje.

Gebonden werkgever. Dit is de werkgever die lid is van een cao-partij, zoals KHN.

Ongebonden werkgever.De werkgever die geen lid is van een cao-partij, moet zich toch houden aan de huidige cao, omdat deze algemeen verbindend is verklaard.

Gebonden werknemer. Deze werknemer is lid van een cao-partij, bijv. FNV-Horeca. De cao is al­­leen van toepassing als de werkgever ook gebonden is.

Ongebonden werknemer. Deze werknemer is geen lid van een cao-partij. Als deze werknemer een ge­­bonden werkgever heeft, dan moet die de cao ook op de ongebonden werknemers toepassen. Deze ongebonden werknemer kan de nakoming van de cao echter niet afdwingen. Als de werkgever ongebonden is, dan moet hij toch (omdat de huidige cao algemeen verbindend is verklaard) de horeca-cao op de ongebonden werknemer toepassen.

(On)gebonden werkgever en/of -nemer.Los van de vraag of werkgever of -nemer gebonden is of niet kunnen partijen in de arbeidsovereenkomst opnemen dat de horeca-cao zoals die nu geldt en in de toekomst zal gelden, van toepassing is. Dit wordt een incorporatiebeding genoemd.

Wat als de huidige cao afloopt?

Uitgangspunt. De horeca-cao loopt tot en met 31 maart 2012 zonder dat opzegging nodig is. De cao eindigt automatisch per 1 april 2012.

Nawerking. Omdat abrupte beëindiging een jojo-effect tot gevolg kan hebben (hogere cao-lonen tijdens werking cao, lage lonen tijdens cao-loze periode en vervolgens weer hogere lonen door de nieu­­we cao), heeft de rechter uitgemaakt dat de cao-bepalingen van de afgelopen cao doorwerken totdat er een nieuwe cao is gesloten.

Incorporatiebeding. Als werkgever en werk-nemer overeenkomen dat de cao van toepassing is, dan wordt aangenomen dat de cao ook geldt ná afloop van de looptijd.

Gevolgen beëindiging cao?

Gebonden werkgever. De horeca-cao 2010/2012 werkt door totdat er een nieuwe cao is.

Ongebonden werkgever. De algemeen verbindendverklaring heeft geen nawerking. Na afloop van deze verklaring (dus na 31 maart 2012), hoeft de ongebonden werkgever zich niet langer aan de cao 2010/2012 te houden.

Gebonden werknemer. Als deze werknemer een gebonden werkgever heeft, dan geldt de na­­wer­­king van de cao. Is de werkgever echter ongebonden, dan zijn partijen er niet meer aan gebonden.

Ongebonden werknemer. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de gebonden werknemer.

(On)gebonden werkgever en/of -nemer. Doordat in dit geval een incorporatiebeding van toepassing is, werkt de cao na afloop gewoon door.

Een mondvol, maar concrete tips?

U als werkgever heeft belang bij de toepasselijkheid van een cao, omdat alleen bij cao van wettelijke bepalingen die de werknemer beschermen, mag worden afgeweken, wat dan ook vaak gebeurt. Tip. Om de discussie van het al dan niet ‘gebonden’ zijn te omzeilen, is het verstandig de model arbeidsovereenkomst van de website van KHN te gebruiken en daarin de woorden ‘huidige en toekomstige’ voor ‘de cao’ te plaatsen.

Neem in de arbeidsovereenkomst op dat de cao die nu geldt én in de toekomst zal gelden, van toepassing is. Zo voorkomt u niet alleen discussie of de cao van toepassing is, maar blijven de cao-bepalingen ook gelden na afloop van de cao.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01