Alle domeinen

2011 - Juni

LOONBELASTING & PREMIES - 27.06.2011

Regeren is ook vooruitdénken …


WERVING & SELECTIE - 27.06.2011

75 cv’s voor uw vacature. Hoe kiest u?

Stel, u heeft 75 cv’s ontvangen op een vacature van uw bedrijf. Wat doet u dan? Zorg dat u goed voor ogen heeft wat u met de cv’s gaat doen en welke stappen u neemt om de juiste kandidaat te kiezen. Hoe u dat doet? Lees verder.

LOONBETALING - 27.06.2011

Dat betaal je maar mooi terug!

Het UWV vindt bij een WAO-herkeuring dat uw werknemer meer kan gaan werken. Uw werknemer weigert, maar door een fout bij de loonadministratie wordt het loon gewoon doorbetaald. Kunt u het loon nu terugvorderen?

VERZUIMREGLEMENT - 27.06.2011

Overtreden verzuimvoorschriften

Uw werknemer moet de controlevoorschriften bij ziekte naleven. Overtreedt hij die voorschriften, dan mag u de loonbetaling opschorten. Maar mag u hem ook ontslaan? Wat zei de rechter daar nu over?

UITZENDKRACHTEN - 27.06.2011

Dat hebben we toch afgesproken!

Een van uw medewerkers is een tijdje ziek. U vraagt het uitzendbureau of er kandidaten beschikbaar zijn om de functie tijdelijk te vervullen. Ontstaat er dan meteen een contract en is zo’n telefoontje genoeg voor een gepeperde rekening?

RE-INTEGRATIE - 27.06.2011

Altijd re-integreren!

Voortaan moet u zich als werkgever nóg meer gaan inzetten voor een zieke werknemer. Op 31 mei jl. werd een wetswijziging aangenomen die daarvoor moet gaan zorgen. Wat gaat er straks veranderen? Wat moet u daarvan weten?

LOONHEFFING - 27.06.2011

Een nieuwe manier van reizen?

Steeds vaker werken werknemers een deel van de tijd thuis en zijn andere keuzes dan de auto van de zaak handiger. Speelt dit bij u? Denk dan eens na over een zogenaamde ‘mobiliteitsmix’. Geen mixdrankje, maar wat het is het dan wel?

PENSIOEN - 27.06.2011

Houdt het nog steeds met 65 op?

Door alle gedoe in Den Haag wordt het er niet duidelijker op. Eindigt de arbeidsovereenkomst nu nog steeds vanzelf bij 65? Wat zei de rechter onlangs?

CONTROLE EN TOEZICHT - 24.06.2011

Wat doet de fiscus nu aan ‘systeemfraude’?


PRIVÉ - 24.06.2011

Aansprakelijk voor belastingschulden echtgenoot?

De fiscus kan in veel situaties de één aansprakelijk stellen voor de belastingschulden van de ander. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een vrouw moet opdraaien voor de belastingschulden van haar man. Hoe zit dat?

PERSONEEL - KOSTENVERGOEDINGEN - 24.06.2011

Fiscaal voordelig carpoolen

Carpoolen is goed voor het milieu. Én het is goed voor uw portemonnee. Als u bovendien rekening houdt met de fiscale voorschriften, kan uw personeel dubbel profiteren. Hoe pakt u dat het beste aan?

FISCALE WINST - 24.06.2011

Nu met de elektroscooter van de zaak fiscaal scoren?

U ziet ze steeds meer, die elektrische scooters. Dat komt ook door de fiscale voordelen ervan. Hoe zit dit nu? Hoe bent u met de elektroscooter van de zaak fiscaal goed op weg?

FISCALE WINST - 24.06.2011

Geld uitlenen, zakelijk of privé?

Als u geld uitleent en niet meer terugontvangt, rijst de vraag of u dit verlies kunt aftrekken voor de inkomstenbelasting. U kunt vanuit uw privévermogen of vanuit uw bedrijfsvermogen een lening verstrekken. Hoe pakt dat fiscaal uit?

ONDERNEMER - VAR - 24.06.2011

Let op uw ondernemerschap!

Sinds enkele jaren werken steeds meer mensen, veelal ex-werknemers, als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). Dat hun ondernemerschap op fiscaal gebied nog wel eens tot discussie leidt, blijkt uit een recente uitspraak.

BTW - ONROERENDE ZAKEN - 24.06.2011

Blijf profiteren van lage btw op woningonderhoud!

Wie zijn huis laat verbouwen, betaalt hierover tijdelijk slechts 6% btw. Deze regeling loopt op 1 oktober ten einde. Toch zijn er ook dan nog mogelijkheden om van het lage tarief te profiteren. Wat komt hiervoor ná 1 oktober nog in aanmerking?

CONTROLE EN TOEZICHT - 24.06.2011

Er staan mannetjes te koekeloeren

De Belastingdienst past diverse controlemethoden toe, onder andere de waarnemingen ter plaatse. Gelukkig stelt de rechter hier hoge eisen aan.

AUTOBELASTINGEN - 23.06.2011

Bijtelling zuinige auto’s aangepakt?


BELASTINGEN - 23.06.2011

Op vakantie bij dottore Padrino …

Medische behandelingen in het buitenland zijn allang geen uitzondering meer. Een facelift in Italië of een gebitsrenovatie in Turkije is tegenwoordig heel gewoon. Betaalt de fiscus hieraan mee en waar hangt dit vanaf?

PRIVÉ - ECHTSCHEIDING - 23.06.2011

Een echtscheiding ‘met voorbedachten rade’

Bas en Jolanda gaan in 2006 uit elkaar. Bas stort zijn salaris op een bankrekening waar Jolanda geld van kan opnemen. Een deel van de betalingen kan Bas als partneralimentatie in aftrek brengen op zijn inkomen. Of toch niet?

RECHT - 23.06.2011

Pas als het helemaal in orde is, betaal ik je

Een deel van de levering van uw leverancier blijkt weer eens niet in orde. U besluit om daarom voorlopig zijn facturen nog maar even niet te betalen. Maar mag dat wel en mag dat voor het volledige bedrag?

BELASTINGCONTROLE - 23.06.2011

De fiscus op visite

Als vrije beroeper kunt u erop rekenen dat de fiscus een keer bij u langs komt. Een bezoek kan op verschillende manieren plaatsvinden, afhankelijk van het doel. Wat moet u naast uw plichten doen inzake uw rechten?

TUCHTRECHTSPRAAK - 23.06.2011

Hoge eisen aan het informed consent

Een arts werd onlangs door een Regionaal Medisch Tuchtcollege voor de duur van een jaar geschorst. De uitspraak geeft interessante inzichten over het informed consent en de zorgverplichting van een arts. Wat zei het college daarover?

BELASTINGDIENST - 23.06.2011

Even de BelastingTelefoon bellen …

Wat als u vooraf zekerheid wilt hebben over een fiscale kwestie? Legt u die dan voor aan de BelastingTelefoon of aan ‘uw’ inspectie? Wat is wijsheid?

GLASTUINBOUW - 23.06.2011

Laag tarief btw en energiebelasting in glastuinbouw?

Als glastuinder kunt u in aanmerking komen voor lage btw- en energiebelastingtarieven op aardgas als u voldoet aan de voorwaarden. Welke zijn dat? Wat moet u verder doen richting uw leverancier?

TUINBOUW - 23.06.2011

EHEC: wat nu?


BOER EN PRIVÉ - 23.06.2011

Nu herroepelijk en voorwaardelijk schenken?

Vroeger gold het gezegde: “eens gegeven blijft gegeven”. In het nieuwe erfrecht kunt u nu ‘herroepelijk en voorwaardelijk’ schenken. Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van een herroepelijke of voorwaardelijke schenking?

PACHT - 23.06.2011

Pachtprijsaanpassingen 2011

Op 1 juli 2011 worden de wettelijke pachtnormen weer aangepast. Wat is er veranderd? Wat zijn nu de nieuwe pachtprijzen voor grond en gebouwen, zoals die vanaf 1 juli 2011 gaan gelden?

MAATSCHAP - 23.06.2011

Inschrijven stille maatschappen bij KvK nu mogelijk

Naast de rechtsvorm ‘openbare maatschap’ zijn er in de landbouw ook veel ‘stille maatschappen’. Wat wordt hier juridisch bekeken mee bedoeld? En wat is actueel?

BOER EN BEDRIJF - 23.06.2011

Per 2012 minder bedrijfstoeslag, meer gerichte subsidies

Staatssecretaris Bleker heeft aangekondigd dat hij vanaf 2012 een deel van het budget van de bedrijfstoeslag wil gaan verschuiven naar gerichte subsidies. Welke gevolgen heeft deze keuze voor u?

GEBOUW EN GROND - 23.06.2011

Is uw grond vrijgesteld van OZB?

Gronden die bedrijfsmatig agrarisch geëxploiteerd worden, zijn vrijgesteld van onroerende zaakbelasting (afgekort als OZB). Maar wat is nu nog bedrijfsmatig? Hoe zit dat nu in de praktijk?

PROCEDURE - 23.06.2011

Minder snel een advocaat nodig

Per 1 juli 2011 wordt de competentiegrens van de kantonrechter verhoogd naar € 25.000,-. Wat betekent dat voor u?

LOONADMINISTRATIE - 21.06.2011

Verwerking teruggave Zorgverzekeringswet


IN DE PIJPLIJN - 21.06.2011

Voorziening niet-opgenomen vakantiedagen


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 21.06.2011

Verliesverrekening binnen fiscale eenheid mogelijk?

Een moeder-BV die minstens 95% van de aandelen in een dochter-BV bezit, kan samen met die dochter op verzoek aangemerkt worden als een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting. Hoe zit dat nu met de verliesverrekening?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 21.06.2011

Geld opnemen uit uw pensioen-BV?

Het opnemen van geld uit uw pensioen-BV kunt u niet onbeperkt doen. U loopt dan het risico dat de Belastingdienst stelt dat er sprake is van een afkoop van uw pensioen. Een recente uitspraak van Hof Den Bosch illustreert dit gevaar.

LOKALE HEFFINGEN - 21.06.2011

Begroting sluitend door teruggaaf energiebelasting?

Een sportstichting deed een verzoek om teruggaaf van energiebelasting. Te­vergeefs. Dat roept de vraag op: hoe en wanneer doet u dat wel met succes? Bent u bestuurder van een ‘goede doeleninstelling’, lees dan verder.

LOONHEFFING - 21.06.2011

Personeelsfonds nuttig binnen werkkostenregeling

Als u de werkkostenregeling toepast, moet u bij overschrijding van de fiscaal vrije ruimte van 1,4% van de fiscale loonsom een eindheffing van 80% betalen. Hoe zit dat? En is er een manier om deze eindheffing te omzeilen?

FISCOTIP - 21.06.2011

Belastingvrij terugbetalen!

Als directeur-grootaandeelhouder wilt u uiteraard graag worden gewezen op belastingbesparende adviezen. Een route om belastingvrij dividend uit uw BV te halen, kan zo’n profijtelijk advies zijn. Reden dus om even door te lezen!

ERF- EN SCHENKBELASTING - 21.06.2011

Schenkingen in het zicht van het overlijden

Als iemand te horen krijgt dat hij niet lang meer te leven heeft, zou het puur fiscaal aantrekkelijk kunnen zijn om kort vóór het overlijden een gedeelte van het vermogen te schenken. Hoe zit dat nu? Wat kan dan fiscaal wel en niet?

AUTO VAN DE ZAAK - 21.06.2011

Privégebruik auto blijft btw-belast

Een recente uitspraak van de Rechtbank Haarlem over de btw-correctie voor het privégebruik van een auto van de zaak heeft veel stof doen opwaaien.

PRIVÉ - 21.06.2011

Hoe werkt schenken van onroerend goed nu goed?

Wat kunt u nu regelen als een groot gedeelte van uw vermogen bestaat uit onroerend goed en u toch vermogen over wilt dragen aan de volgende generatie of uw erfgenamen? Wat moet u nu weten op belastinggebied?

BOUWCALCULATIE - 21.06.2011

‘Onvoorzien’ nu ‘no problem’ via contract en planning?

Plannen voorkomt risico’s. Hoe kunt u onvoorziene omstandigheden zo veel mogelijk voorkomen? Hoe maakt u gebruik van uw opgedane ervaringen? Hoe staat u sterk bij uw klanten? Wat regelt u in uw contracten?

RECHT VAN DE BOUW - 21.06.2011

Wat nu als zelfs de rechter moeilijk kan parkeren?

Als blijkt dat de kosten voor herstelwerkzaamheden in geen verhouding staan tot de geconstateerde schade, wat is dan wijsheid? Wat heeft de bouwrechter hierover beslist in een rechtszaak over een probleem met een parkeerplaats?

ALGEMENE VOORWAARDEN - 21.06.2011

In de e-mail stond dat ze van toepassing waren …

U stuurt de klant van uw bouwbedrijf een offerte per mail en u verwijst daarin naar uw algemene voorwaarden. De klant accepteert uw offerte, maar later beweert hij dat uw algemene voorwaarden helemaal niet geldig zijn. Wat nu?

RECHT VAN DE BOUW - 21.06.2011

Doffe gevelplaten, geeft dat nu problemen of niet?

Als een opdrachtgever reclameert dat er verborgen gebreken zijn aan het werk, hoe kunt u dan problemen voorkomen? Wat is goed om te weten? Wat heeft de bouwrechter nu beslist? Hoe staat u sterker tegenover uw opdrachtgever?

INTERNET EN RECHT - 21.06.2011

Te koop: uw gestolen machine

U ontdekt dat van u gestolen spullen, bijvoorbeeld een dure bouwmachine, te koop worden aangeboden via het internet. Kunt u die machine opeisen?

OUDEDAGSVOORZIENING - PENSIOEN - 17.06.2011

Uw ‘pensioenpotje koken’ zolang het nog kan!

Wetgeving over uitstel van de pensioenleeftijd naar 66, 67 of 70 jaar komt steeds dichterbij. Wat is de huidige stand van zaken? Wat kunt u doen om nog zo veel mogelijk gebruik te maken van de huidige, ruime fiscale mogelijkheden?

PERSONEEL - 17.06.2011

Wat als je niet meer tussen de tafeltjes door kunt?

Stel, uw werknemer is toch wel erg dik geworden. In de keuken en in de bediening leidt dit tot belemmeringen en ergernissen van collega’s. U wilt haar niet kwijt, maar zo kan het ook niet verder. Wat zijn uw opties?

WET- EN REGELGEVING - ONTSLAG - 17.06.2011

Kunt u kosten besparen bij een ontslagzaak?

Stel, u moet naar een advocaat/jurist omdat u uw disfunctionerende kok wilt ontslaan. Deze advieskosten zijn weliswaar aftrekbaar, maar evengoed wilt u de kosten beperken. Hoe houdt u praktisch gezien de kosten in de hand?

FINANCIEREN - 17.06.2011

Verruiming borgstellingskrediet verlengd

Om de kredietverlening aan het MKB te stimuleren, heeft de overheid in 2010 het garantiepercentage voor het borgstellingskrediet verhoogd. Wat heeft de overheid voor 2011 besloten en wat kunt u daar als horecaondernemer mee?

KASSASYSTEEM - 17.06.2011

Einde van de Marbella-knop op een kassa?

Zoals u reeds eerder kon lezen, was de Belastingdienst de zogenaamde ‘afroomknop’ op kassa’s op het spoor gekomen. De kassabranche heeft nu afspraken gemaakt met de fiscus. Waar moet u op letten bij aanschaf?

INKOMSTENBELASTING - 17.06.2011

Fiscale voordelen bij start en herstart horecazaak

De fiscale wetgeving kent een aantal specifieke voordelen voor ondernemers. Voor de meeste daarvan geldt dat u moet voldoen aan het urencriterium. Geldt dat ook voor horeca(her)starters of zijn er uitzonderingen gemaakt?

BTW - 17.06.2011

Einde aan 6% btw bij verbouwingen?

Voor werk aan een woning van minstens 2 jaar oud gold tot 1 juli 2011 het btw-tarief van 6%. Die datum is nu veranderd in 1 oktober 2011. Let op de valkuilen!

SUBSIDIE - 17.06.2011

UWV subsidieert jobcoach


ZWANGERSCHAP - 17.06.2011

Zwanger tijdens ziekte

U wilt uw werkneemster ontslaan, maar zij is al even ziek. U kunt haar dus pas na twee jaar ziekte ontslaan. Hoe zit het nu als zij gedurende deze twee jaar ook nog eens zwanger is geweest? Welke periodes tellen er dan mee?

MINIMUMLOON - 17.06.2011

Nieuwe minimumlonen per 1 juli 2011


FUNCTIONEREN - 17.06.2011

Investeren in verbetertraject loont!

Stefan is een goede kerel, maar zijn prestaties laten al even te wensen over. U heeft hem in functioneringsgesprekken steeds gewezen op verbeterpunten, maar Stefan lijkt ze niet onder de knie te krijgen. Hoe pakt u dit aan?

VERZUIMCONTROLE - 17.06.2011

Op vakantie en dan ... ziek!

Een werknemer gaat op vakantie in Marokko en meldt zich al snel ziek. Artsen in Marokko verklaren dat de werknemer ziek is en niet kan reizen. De werkgever wil dat hij zich binnen twee dagen bij de bedrijfsarts meldt. Wat zei de rechter?

PRIVACY - 17.06.2011

Straf omdat de partner in de fout gaat?

In de praktijk komt het nog wel eens voor dat u geen klachten heeft over uw werknemer, maar dat zijn of haar partner voor problemen zorgt. Kunt u dan tóch maatregelen nemen? Enkele voorbeelden uit de praktijk.

ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN - 17.06.2011

Te warm om te werken ...

Met de zomer voor de boeg zal de temperatuur op de werkplek weer stijgen. De vraag wordt dan weer actueel bij welke temperaturen er nog gewerkt mag worden en wat de Arbowet daarover zegt. Hoe zit dat en wat moet u doen?

LOON - 17.06.2011

All-inloon oproepkracht, mag dat?

Oproepkrachten werken wanneer ze kunnen en anders werken ze niet. Wat moet u in zulke gevallen doen met vakantiebijslag en doorbetaling van salaris bij vakantie? Mag u een zogenaamd ‘all-inloon’ vaststellen? Lekker handig, toch?

VAKANTIE - 17.06.2011

Nieuwe vakantiewetgeving definitief

De vakantiedagenregeling gaat nu écht veranderen per 1 januari 2012. Wat moet u daarvan weten? Moet u de verlofurenadministratie er nu al op aanpassen?

BEVEILIGING - ANTIMALWARE - 16.06.2011

Een online virusscanner nodig?

Een goede security suite beschermt uw pc tegen allerlei malware en is dus een absolute must. Soms heeft u echter nood aan een tweede opinie. In welke mate kan een online virusscanner u dan helpen?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 16.06.2011

Enquêtes maken met Facebook Vragen


EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 16.06.2011

Zo vindt u vrije domeinnamen


SOFTWARE - OFFICE - 16.06.2011

Pdf-bestanden samenvoegen of splitsen


COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 16.06.2011

Met uw digitale pen op internet

Fabrikanten van digitale pennen worden steeds inventiever. Zo heeft Live­scribe een pen gelanceerd die nu gelinkt is met Google Docs en Evernote. I­nteressant?

ZAKELIJK - VARIA - 16.06.2011

Onderscheid u met het juiste logo

Met een goed logo krikt u de herkenbaarheid van uw zaak of product op. U gebruikt het op uw site, facturen, brieven, ... en misschien zelfs op kleding of voer­tuigen. Welke tools helpen u aan een goed logo en waarop moet u letten?

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 16.06.2011

Haal alles uit uw digitale spiegelreflexcamera

Heeft u sinds kort een digitale spiegelreflexcamera? Het zou zonde zijn om op vakantie te vertrekken zonder de mogelijkheden van zo’n uitgekiende camera goed te leren gebruiken. De volgende sites helpen u op weg...

BEVEILIGING - ONLINE OPSLAG - 16.06.2011

Uw bestanden in de Europese cloud

Dropbox is wellicht de populairste dienst om een online back-up van uw belangrijke documenten te maken, zodat u er overal bij kunt (thuis, op het werk, via uw smartphone, …). Wuala is een Europees alternatief. Is het de moeite waard?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 16.06.2011

Sneller uw bestanden ordenen

Als u veel bestanden of e-mails op uw computer heeft, is het soms een helse klus om een goed overzicht te bewaren. Wij testten enkele tools die u helpen om uw bestanden sneller in mappen te ordenen...

SOFTWARE - MUZIEK - 16.06.2011

Handige tools voor uw mp3’s

Heeft u een mooie, uitgebreide muziekcollectie op uw computer? Wij gingen op zoek naar enkele handige tools waarmee u uw mp3’s kunt bewerken: tags a­anpassen, knippen in fragmenten, enz.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 16.06.2011

Zo haalt u uw deadlines

Heeft u een aantal lopende projecten, dan weet u wellicht dat er webtools bestaan die u kunnen helpen bij het nakomen van uw deadlines. Biedt het onlangs gelanceerde Cohuman een meerwaarde?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 16.06.2011

Een boost voor Outlook

Vindt u dat Outlook nog een tandje mag bijsteken? Met deze add-ons wordt u veel productiever in Outlook...

ZOEKEN - INTERNET - 16.06.2011

Zoeken op uw persoonlijk stuk van internet

Om te zoeken op publiek internet is er niets beters dan Google of Bing. Wat e­chter als u iets wenst te vinden in uw mails bij Gmail, uw tweets bij Twitter, kortom: al uw persoonlijke informatie op internet? Dan is er nu Greplin...

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 16.06.2011

Vakantieherinneringen in boekvorm

Een fotoboek met eigen foto’s is een blijvende herin­nering aan de zomervakantie. Waarop moet u ­letten en wie is de beste en goedkoopste aanbieder?

BTW - 16.06.2011

Een praktische btw-regeling voor uw paardenpension?

Menig belastingrechter heeft zich gebogen over de btw bij een paardenpension. Inmiddels is er een praktische regeling getroffen. Hoe werkt dit in de praktijk?

BELASTINGEN - 16.06.2011

Bewijs dat u op tijd bent geweest!


BOER EN PRIVÉ - 16.06.2011

Afwaardering bedrijfsgebouwen bij bedrijfsstaking

Als u uw bedrijf beëindigt en uw bedrijfswoning wordt privévermogen, dan mag u deze waarderen op de lagere waarde in bewoonde staat. Maar hoe zit dat nu met de bedrijfsgebouwen?

TUINBOUW - 16.06.2011

Tuinbouw in de problemen door komkommers: wat nu?

Door de uitbraak van een massale besmetting met de EHEC-bacterie stokte onze export van komkommers, tomaten en taugé direct, met alle schade van dien. Wat er speelt nu fiscaal en financieel? Komt er hulp?

SUBSIDIE - 16.06.2011

Subsidie voor milieuvriendelijke investeringen

Stel, u investeert in een milieuvriendelijke machine of installatie voor bijv. mestbewerking, opwekken van schone energie, enz. Wat speelt er dan nu heel actueel? Welke subsidiemogelijkheden zijn er nu voor u? Wat is handig om te weten?

GEBOUW EN GROND - 16.06.2011

Oppassen met de koopprijs van ‘warme grond’!

Als u grond koopt waarvan na de overdracht de waarde stijgt door een beschikking van de gemeente, moet u dan achteraf over die hogere waarde nog overdrachtsbelasting betalen? Wat heeft de rechter daar nu over beslist?

BELASTINGEN - 16.06.2011

Wanneer is toevoeging aan uw FOR nu voordelig?

Indien u als ondernemer inkomstenbelasting betaalt over uw winst kunt u 12% van de winst reserveren in de zogenaamde fiscale oudedagsreserve, vaak afgekort als FOR. Is dat nu voordelig voor u?

BOUWRECHT - 16.06.2011

Nieuwe Aanbestedingswet op komst


ERFDIENSTBAARHEDEN - 16.06.2011

Ongestoord gebruik recht van weg, da’s nooit weg

U bent eigenaar van een woning waar u alleen op grond van een erfdienstbaarheid van weg bij kunt komen. De eigenaar van het erf waar u overheen mag rijden, houdt daar echter niet genoeg rekening mee. Wat nu?

KOOP - 16.06.2011

Aankoop van een verhuurde woning!

We vertellen u helaas niets nieuws: woningen staan gewoon langer te koop. Veel woningen worden dan ook tijdelijk verhuurd op grond van de Leegstandwet. Waar moet u op letten als uw cliënt een verhuurde woning aankoopt?

IN DE KIJKER - 16.06.2011

Planschade, een goudmijn?

Aan de borreltafel is planschade regelmatig onderwerp van gesprek. Het lijkt dan net een goudmijn. Maar is dat ook echt zo? Waar moet u bij een verzoek om planschade rekening mee houden?

KOOP - 16.06.2011

Zin en onzin over non-financiering

In de meeste koopovereenkomsten staat een financieringsvoorbehoud op grond waarvan de koper de koopovereenkomst kan ontbinden als hij de financiering niet op tijd rond krijgt. In de praktijk gaat dit echter nogal eens mis. Hoe zit dat?

UW RAADSMAN - 16.06.2011

Zijn alle kosten nog mee te financieren?

Uw cliënt wil verhuizen maar vraagt zich af of hij gezien de aangescherpte normen nog wel alle kosten kan meefinancieren. De nieuwe Gedragscode hypothecaire financieringen staat dit binnen 110% van de waarde van de woning toe.

BEDRIJFSHUUR - 16.06.2011

Huurverhoging vergeten ... nog terug te draaien?

U spreekt een huurverhoging af, maar vergeet die door te voeren. Of u brengt een voorschot voor servicekosten in rekening en komt er jaren later achter dat het te weinig is. Kunt u dan nog aankloppen bij uw huurder of bent u te laat?

BTW - 16.06.2011

Laag btw-tarief verbouwing verlengd

Het verlaagde btw-tarief voor renovatie en herstel van woningen blijft onder bepaalde voorwaarden tot 1 oktober 2011 gelden. Wat moet u hiervan weten?

BTW - 16.06.2011

Vrijstelling voor beroepsonderwijs

De btw-vrijstelling voor onderwijs geldt vanaf 1 juli 2010 onder voorwaarden voor het niet-wettelijk erkende beroepsonderwijs dat wordt verstrekt door niet-wettelijk erkende instellingen en door zelfstandig werkende docenten (zzp’ers).

PRIVÉ - SCHENKEN - 16.06.2011

Vergroot voordeel van ‘papieren’ schenking

Door een ‘papieren’ schenking kan de schenker tijdens zijn leven nog wel over zijn vermogen blijven beschikken. Daarvoor is wel een notariële akte vereist. Hoe kunt u dit bij kleinere schenkingen nu het beste inkleden?

AFTREKBARE BEDRIJFSKOSTEN - 16.06.2011

Wat is de grens van ‘gemengde kosten’ voor een Vof?

Gemengde kosten zijn maar gedeeltelijk aftrekbaar. Maar u kunt er ook voor kiezen een vast bedrag niet in aftrek te brengen. Wat is de beste keuze en is dit anders als er meer bedrijven of ondernemers (vennoten) in het spel zijn?

BTW - 16.06.2011

Niet betaalde facturen en btw

Als u facturen ontvangt, vraagt u de btw onmiddellijk terug. Maar wat als u de facturen onbetaald laat liggen, bijvoorbeeld omdat u een geschil met uw leverancier heeft. Dan moet u de btw terugbetalen … toch? … en wanneer?

ONROERENDE ZAKEN - 16.06.2011

Hoe zit het met de werkkamer in de privéwoning?

Ondernemer ben je vaak 24 uur per dag. Veel ondernemers hebben dan ook een werkkamer aan huis. Wat kunt u hier fiscaal mee, heeft u recht op aftrek en zo ja, hoeveel? En waar hangt dit vanaf?

BTW - 16.06.2011

Einde aan 6% btw bij verbouwingen

Voor werk aan een woning van minstens 2 jaar gold tot 1 juli 2011 het btw-tarief van 6%. Die datum is nu veranderd in 1 oktober 2011. Let op de valkuilen!

Cookiebeleid