FUNCTIONEREN - 17.06.2011

Investeren in verbetertraject loont!

Stefan is een goede kerel, maar zijn prestaties laten al even te wensen over. U heeft hem in functioneringsgesprekken steeds gewezen op verbeterpunten, maar Stefan lijkt ze niet onder de knie te krijgen. Hoe pakt u dit aan?

Ontslag te vroeg? We kunnen ons voorstellen dat uw geduld eens op is en dat u erover denkt de disfunctionerende Stefan te ontslaan. Lees verder om te zien wat daarbij komt kijken.

Haastige spoed

Wachten op betere tijden. Het is nu nog wat te vroeg om een ontslagprocedure te starten. De kans is groot dat een kantonrechter of het UWV Werkbedrijf vindt dat u nog maar wat langer geduld met Stefan moet hebben. Zij verwachten dat u zijn disfunctioneren eerst probeert te verbeteren alvorens u ontslag aanvraagt. Hoe doet u dat?

  • Bespreek verbeterpunten met hem en leg hem uit wat u van hem verwacht.
  • Geef hem een reële kans tot verbetering.
  • Leg een dossier aan van het disfunctioneren, maar vooral van de stappen die u neemt. U toont daarmee aan dat u er alles aan gedaan heeft om het tij te keren.

Vebetertraject

Wat mankeert er? Stel dat u vindt dat Stefan moeite heeft met het stellen van prioriteiten, met duidelijk communiceren en met het plannen van werkzaamheden.

Neem dan de volgende stappen:

  • wijs Stefan op zijn tekortkomingen en leg dit vast in een gespreksverslag;
  • maak dit verslag zo concreet mogelijk;
  • geef zo duidelijk mogelijk aan hoe hij zaken kan verbeteren en pas desnoods zijn rooster aan, zodat hij kan leren van zijn collega’s;
  • als dat - desnoods met uw ondersteuning - niet helpt, is het tijd voor een ‘echt’ verbetertraject.

Maatwerk. Een verbetertraject is van persoon tot persoon verschillend. In het geval van Stefan kunt u wellicht een cursus aanbieden om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen. Maar wellicht is een coachingstraject of een ontwikkelassessment een betere stap.

Goed werkgever. Er wordt van u als ‘goed werkgever’ in ieder geval verwacht dat u gedurende enige tijd verschillende maatregelen neemt om het functioneren van uw werknemer te verbeteren. Tip. Houd goed uw vinger aan de pols bij zo’n traject. Houd regelmatig evaluatiegesprekken en leg deze vast. Laat uw werknemer de ge­­spreks­­verslagen tekenen.

En als dat niet genoeg is?

Tóch ontslag? Als al uw inspanningen vergeefs blijken te zijn, zult u zo meer kans maken als u hem wilt ontslaan. U kunt immers het verbetertraject met documenten aantonen en wel op een ma­­nier die door de werknemer moeilijk te ontkennen valt. De kantonrechter zal bovendien uw aanzienlijke investeringen (tijd en geld) waarderen en sneller tot de conclusie komen dat er een einde aan de arbeidsrelatie moet komen.

Vergoeding? Of de kantonrechter bij een ontbinding vanwege disfunctioneren een vergoeding zal toekennen, hangt af van de vraag of de werknemer een verwijt te maken valt over zijn disfunctioneren. Als de werknemer zich genoeg heeft ingespannen om zijn functioneren te verbeteren, zal een lagere vergoeding volgen. In de situatie met Stefan zou ontslag zelfs kunnen zonder een vergoeding! U heeft nl. al de nodige kosten gemaakt om hem op weg te helpen en zijn functioneren te verbeteren.

Bied een verbetertraject aan en documenteer alle acties die u ondernomen heeft, goed. Zo heeft u uw dossier op orde en dat helpt als u uw werknemer even­­tueel wilt ontslaan. U krijgt dan eerder toestemming voor het ontslag én tegen een lagere vergoeding!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01