FISCALE WINST - 24.06.2011

Geld uitlenen, zakelijk of privé?

Als u geld uitleent en niet meer terugontvangt, rijst de vraag of u dit verlies kunt aftrekken voor de inkomstenbelasting. U kunt vanuit uw privévermogen of vanuit uw bedrijfsvermogen een lening verstrekken. Hoe pakt dat fiscaal uit?

Privé uitlenen

Wat speelt er? Wanneer u als privépersoon vanuit uw privévermogen een lening verstrekt aan een derde, kunt u een eventueel verlies op die le­­ning niet aftrekken voor de belasting. De enige uit­­zondering op deze regel is een verlies op een (durfkapitaal)lening aan een beginnende ondernemer. Deze regeling kent u misschien onder de naam ‘tante Agaath-lening’. Een verlies op een dergelijke lening is onder voorwaarden aftrekbaar tot maximaal € 46.984,- per beginnende ondernemer. Het moet dan wel gaan om leningen die zijn verstrekt vóór 1 januari 2011 en die tijdig bij de Belastingdienst als durfkapitaal zijn geregistreerd.

Zakelijk uitlenen

Wél aftrekbaar. Een verlies op een zakelijke lening kan wél aftrekbaar zijn. Een zakelijke lening is een lening die u in uw hoedanigheid van ‘ondernemer’ heeft verstrekt.

Deze lening zal dus aan de linkerkant (de actiefzijde) van uw bedrijfsbalans staan. Als aan deze twee vereisten is voldaan (zakelijke lening en op de balans), zit u fiscaal dus goed. Maar wanneer heeft u een lening verstrekt in uw hoedanigheid van ondernemer?

In het kader van de onderneming

Een door een ondernemer verstrekte lening behoort tot zijn bedrijfsvermogen als de lening is verstrekt binnen het kader van de normale uitoefening van zijn onderneming.

Wat wordt daar nu weer mee bedoeld? Dat kan het best uitgelegd worden met wat voorbeelden.

Voorbeeld 1

Goede vriend in geldnood. U leent € 50.000,- voor onbepaalde tijd uit aan een goede vriend in geldnood. Uw vriend heeft niets te maken met uw zaak, hij is geen vaste klant, afnemer, leverancier, onder­­aannemer of zzp’er waarmee u samenwerkt, e.d. In dat geval is de lening privévermogen, ook al zou u hem op uw bedrijfsbalans zetten. Een eventueel verlies is dus niet aftrekbaar.

Voorbeeld 2

Belangrijke zakelijke relatie. U leent € 50.000,- aan een belangrijke collega, klant of leverancier, waar uw zaak goed mee samenwerkt en die tijdelijk in financiële problemen verkeert. U hoopt hem zo uit de problemen te helpen en de sa­­men­­werking mogelijk te blijven houden. Dít is een zakelijke lening. Een eventueel verlies is volledig aftrekbaar.

Voorbeeld 3

Kennis. U heeft in uw zaak € 50.000,- op een deposito staan. Die levert maar 2% rente op. U heeft dit geld naar verwachting pas over een jaar nodig voor uw zaak. U leent dit tegen 5% rente uit aan een kennis die een overbruggingskrediet nodig heeft voor een half jaar. Deze gaat onverwacht failliet en u kunt naar uw centen fluiten.

Dit is een grensgeval. U mag uw tijdig overtollige gelden als ondernemer best uitlenen tegen een hogere rente, mits kan worden aangenomen dat het geld weer tijdig beschikbaar is. Als blijkt dat overwegend om persoonlijke (niet-zakelijke) redenen is uitgeleend, kan de fiscus stellen dat de lening onzakelijk was en dus niet aftrekbaar.

Als u vanuit uw zaak geld wilt uitlenen, onderbouw dan goed uw zakelijke motieven hiervoor. Een eventueel verlies is dan volledig fiscaal aftrekbaar. Een lening die op persoonlijke gronden wordt verstrekt, is veelal privévermogen en bij verlies niet aftrekbaar.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01