Pachtprijsaanpassingen 2011
Jaarlijks op 1 juli. Op 1 juli 2011 worden de wettelijke pachtnormen weer aangepast. Nieuw is dat dit vanaf dit jaar jaarlijks op 1 juli zal gebeuren.
Gebieden met veel melkveehouderij. In de gebieden met veel melkveehouderij waren in de referentiejaren de bedrijfsresultaten minder goed. In veel specifieke veehouderijgebieden daalt de pachtprijs daarom ook. In dit artikel gaan wij in op de nieuwe pachtprijzen voor grond en gebouwen, zoals die vanaf 1 juli 2011 gaan gelden.
Pachtprijzen
Toen in 2007 de nieuwe pachtwetgeving van kracht werd, is afgesproken dat er iedere twee jaar een aanpassing van de pachtprijzen zou plaatsvinden. Omdat de ervaring van de afgelopen jaren leerde dat er hierdoor grote sprongen in de pachtprijsontwikkeling kunnen ontstaan, is vorig jaar besloten dat de pachtprijzen voortaan jaarlijks zullen worden aangepast.
Voor welke contracten? De wijziging van de pachtprijzen gelden voor alle reguliere pachtcontracten en geliberaliseerde pachtcontracten met een looptijd van langer dan 6 jaar.
Tabel. Wij hebben voor u een tabel waarin staan:
- de maximale pachtprijzen per pachtprijsgebied, zoals die gelden voor pachtcontracten die vanaf 1 september 2007 zijn afgesloten;
- het regionaal veranderpercentage. Dit is het percentage waarmee de pachtprijs van contracten, die voor 1 september 2007 zijn afgesloten, wordt aangepast.
U kunt deze tabel gratis downloaden van http://landbouw.indicator.nl (LB 13.19.06).
Veranderpercentage
De meesten van u zullen te maken hebben met het regionaal veranderpercentage. Dit is het percentage waarmee de huidige pachtprijs in een pachtcontract, dat voor 1 september 2007 is afgesloten, wijzigt. Deze aanpassing is wettelijk geregeld, dat wil zeggen: dat de verpachter op de eerstvolgende pachtvervaldatum deze aanpassing mag doorvoeren zonder dat hij daarover onderhandelingen met de pachter hoeft te voeren.
Agrarische bedrijfsgebouwen. Voor agrarische bedrijfsgebouwen stijgt de hoogst toelaatbare pachtprijs met 3,14%.
Agrarische woningen. Voor agrarische woningen stijgt de hoogst toelaatbare pachtprijs met 2,52%.
Ondergrens voor minder goede gronden. De nieuwe pachtprijzensystematiek kent een ondergrens van 90% van de regionale pachtnorm. Dit kan voor landbouwkundig slechte gronden nog te hoog zijn. Staatssecretaris Bleker van LNV stelt dat hij deze regel niet gaat aanpassen, omdat binnen de bestaande regels de Grondkamers, op basis van een lagere waarde van deze grond, al een lagere pachtprijs kan vaststellen.
Bezwaarmogelijkheden. Bent u het niet met de pachtverhoging eens, maar uw verpachter houdt aan de verhoging vast, dan kunt u bij de Grondkamers een verzoek indienen om de pacht te herzien. De Grondkamers zal dan zelf een pacht vaststellen. Het is beslist niet altijd zo dat hier een veel lagere pacht uit voortkomt. U zult hiervoor dan wel met goede argumenten moeten komen. Op de website van LNV Loket vindt u meer informatie over de Grondkamers.