GEBOUW EN GROND - 23.06.2011

Is uw grond vrijgesteld van OZB?

Gronden die bedrijfsmatig agrarisch geëxploiteerd worden, zijn vrijgesteld van onroerende zaakbelasting (afgekort als OZB). Maar wat is nu nog bedrijfsmatig? Hoe zit dat nu in de praktijk?

Wat zegt de wet?

Geen onroerende zaakbelasting (OZB). In de Gemeentewet en in de WOZ staat dat geen onroerende zaakbelasting (OZB) wordt geheven over ten behoeve van de land- of bosbouw bedrijfsmatig geëxploiteerde cultuurgrond, daaronder mede begrepen de open grond, alsmede de ondergrond van glasopstanden, die bedrijfsmatig aangewend wordt voor de kweek of teelt van gewassen, zonder daarbij de ondergrond als voedingsbodem te gebruiken.

Wat nu in de praktijk?

Niets aan de hand? Zolang u uw gronden dus zelf exploiteert binnen uw agrarisch bedrijf, is er niets aan de hand. U heeft dan gewoon recht op de vrijstelling en u betaalt geen OZB.

Dat kan veranderen als u uw bedrijf beëindigt, en niet veel meer met de grond doet. Het gaat bij de vrijstelling om een ondernemingsgewijze aanwending van de cultuurgrond.

Het moet gaan om meer dan normaal vermogensbeheer of hobbyisme. Ook moet sprake zijn van een zekere continuïteit en duurzaamheid van de exploitatie. Hoe lost u dit op als u zelf niets met de grond doet?

Verpachten o.i.d.

Indien u uw grond verpacht of ter beschikking stelt van een ander die uw grond wel gebruikt in zijn agrarisch bedrijf, gaat het goed. Het is namelijk niet nodig dat u de grond zelf als zodanig gebruikt: het mag ook een ander zijn. Verpachten aan een boer of tuinder is dus een oplossing voor dit fiscale probleem. Maar ook zonder pachtovereenkomst kan het goed gaan, mits de gebruiker de grond maar aanwendt binnen zijn agrarisch bedrijf.

Wat nog net wel en net niet bedrijfsmatig is, daarover hebben vele belastingrechters zich al gebogen.

Maar u kunt wel min of meer op uw klompen aanvoelen dat een paar geitjes of paarden op een grasveldje niet snel een agrarisch bedrijf vormen. Anderzijds kan een zeer extensieve vorm van veeteelt met dikbillen best nog wel eens een bedrijfje vormen.

Wel bedrijf, geen bedrijfsmatig gebruik. Ook als u zelf een agrarisch bedrijf heeft, kan de vraag rijzen of u een bepaald stuk grond wel binnen het agrarisch bedrijf gebruikt.

Bijvoorbeeld de glastuinder die vijf dikbillen houdt op een weilandje naast de kas. Wordt dat weiland dan niet bedrijfsmatig agrarisch gebruikt? Daarover kun je op zijn minst discussiëren. In dat geval kan immers betoogd worden dat sprake is van een gemengd agrarisch bedrijf met verschillende activiteiten, die als geheel een agrarisch bedrijf vormen.

Inkomstenbelasting

Bijkomend voordeel. Zoals gezegd, verpachting aan een agrariër kan uw OZB-probleem oplossen. Een bijkomend voordeel is dan dat u verpachte grond voor de heffing van inkomstenbelasting in box 3 mag afwaarderen. Afhankelijk van de resterende looptijd van de pacht kan de afwaardering oplopen tot 50% van de waarde!

Zorg dat u kunt aantonen dat uw gronden bedrijfsmatig agrarisch gebruikt worden door uzelf of uw pachter of de gebruiker. Dat scheelt u mogelijk OZB en bij verpachting zelfs inkomstenbelasting.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01