BEVEILIGING - ANTIMALWARE - 16.06.2011

Een online virusscanner nodig?

Een goede security suite beschermt uw pc tegen allerlei malware en is dus een absolute must. Soms heeft u echter nood aan een tweede opinie. In welke mate kan een online virusscanner u dan helpen?

Security suites en virusscanners doen hun werk soms té goed en geven u een onterechte waar­schuwing. In zo’n twijfelgeval wilt u uiteraard zekerheid en kan een tweede opinie dus nuttig zijn. Het omgekeerde scenario is natuurlijk ook mogelijk: volgens uw beveiligingspakket is er geen vuiltje aan de lucht, maar toch heeft u uw twijfels omdat uw computer plots vreemd begint te doen. Ook dan is een second opinion geen overbodige luxe.

U zou dan een extra, gratis virusscanner kunnen installeren, zoals AVG Antivirus Free (http://free.avg.com) of Avast! Free Antivirus (http://www.avast.com/free-antivirus-download). Meerdere beveiligingspakketten op uw computer kunnen echter voor conflicten zorgen. Het is beter om te kiezen voor een online virusscanner. Hiervoor hoeft u meestal maar een klein bestandje (een browseradd-on) te installeren: de screening gebeurt vanaf de website. Daardoor is de kans op conflicten met uw ‘vaste’ security tool veel kleiner.

Tip. U kunt gerust meerdere online scanners gebruiken als u een mogelijke bedreiging vreest.

Testen van het gratis aanbod

BitDefender Quickscan (http://quickscan.bitdefender.com) zoekt - na installatie van de add-on - in de meest kritieke locaties op uw harde schijf. Heel diep graaft deze online scanner echter niet en daardoor is hij erg snel.

TrendMicro HouseCall (http://housecall.trendmicro.com) vereist eerst de installatie van een 32 of 64 bitbestandje (afhankelijk van uw besturingssysteem). De screening gebeurt grondiger (en duurt dus langer) dan met de BitDefender Quickscan.

F-Secure Online Scanner (http://www.f-secure.com/en_EMEA-Labs/security-threats/tools/online-scanner/) vereist dat Java geïnstal­leerd is in uw browser en dat die Javascript toelaat. U heeft de keuze uit Quick Scan, Full Scan en My Scan (die laatste optie screent bepaalde plaatsen). Voorafgaand worden de virusdefinities bijgewerkt en dat kan meerdere minuten duren.

Eset Online Scanner (http://www.eset.com/onlinescan/) moet ook eerst de virusdefinities bijwerken, maar dat gaat vrij snel. De scan zelf is naar onze mening de meest grondige en neemt dan ook gemakkelijk één uur in beslag.

Panda ActiveScan (http://www.pandasecurity.com/activescan/index/) werkte bij onze tests noch in Internet Explorer, noch in Firefox.

Let op! De scanners van BitDefender en Eset werkten op onze Vista-pc alleen als we Internet Explorer opstartten als administrator (die optie vindt u door met de rechtermuisknop op het IE-icoon te klikken). Voor Firefox hoefde dat niet.

Dubieus bestand uploaden

De bovenstaande online virusscanners checken de meest kwetsbare delen van uw computer. Daarnaast bestaan er ook webdiensten die u de kans geven om zelf een dubieus bestand te uploaden en te laten analyseren. Aanraders zijn VirusTotal (http://www.virustotal.com), VirScan (http://virscan.org) en Jotti (http://virusscan.jotti.org). Ze kunnen overweg met files tot 20 MB. Bij VirusTotal kunt u ook een url laten controleren of het bestand mailen naar scan@virustotal.com(met SCAN als onderwerp). Het is - vanwege de populariteit - soms wel lang wachten op een antwoord. VirScan scant zelfs gecomprimeerde files als ze niet méér dan 20 bestanden bevatten.

Voor een second opinion is Eset Online Scanner de meest grondige oplossing. Weet dat u ook zelf een twijfelachtig bestand kunt uploaden en laten analyseren door bv. VirusTotal en VirScan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01