PERSONEEL - 17.06.2011

Wat als je niet meer tussen de tafeltjes door kunt?

Stel, uw werknemer is toch wel erg dik geworden. In de keuken en in de bediening leidt dit tot belemmeringen en ergernissen van collega’s. U wilt haar niet kwijt, maar zo kan het ook niet verder. Wat zijn uw opties?

Welke risico’s loopt u als werkgever? Obesitas of zwaarlijvigheid is een belangrijke oorzaak van heel veel lichamelijke klachten waaronder hart- en vaatziekten, long- en ademhalingskwalen en overbelaste gewrichten. Dat betekent een groter risico op ziekteverzuim. Soms komt de veiligheid in gevaar, bijvoorbeeld omdat de medewerker te veel ruimte nodig heeft. Meer ruimte maken be­­tekent vaak: minder tafels en dus: minder om­­zet. En de medewerker die veel gewicht meesjouwt, is minder snel en zal ook eerder gaan trans­­pireren van de inspanning. En dat kan weer be­­zwaarlijk zijn.

U wilt haar echt helpen, maar hoe?

Maak het bespreekbaar. Ga er samen eens rustig voor zitten. Wacht niet te lang met de aanpak; ga het gesprek wel met respect aan, het is ook voor uw medewerker een pijnlijk moment.

Download de handige ‘Vragenlijst voor een gesprek over overgewicht’ die u kunt vinden op http://horeca.indicator.nl (HR 15.09.06).

Geen medische oorzaak? Maak bijvoorbeeld samen goede afspraken over afvallen en kijk ook samen kritisch naar eten en drinken tijdens of na het werk. Snoepen tussendoor, ‘proeven’, colaatjes tegen de dorst, de frituurpan die na een drukke avond wordt aangezet, het drankje dat erbij gedronken wordt. Tip. Wijs de medewerker op het feit dat de ziektekostenverzekering wellicht be­­paalde hulpmiddelen vergoedt, zoals de diëtiste, afvallen in groepsverband, etc.

Schakel hulp in; dan staat u niet alleen

Heeft uw Arbodienst iets te bieden op dit gebied? Zijn er andere medewerkers die in de pauze tussendoor een ommetje willen maken of samen naar fitness willen?

Tip. Kunt u of uw kok haar leren om gezonder te koken? Misschien zijn er nog meer collega’s geïnteresseerd en kunt u er een leuke avond van maken!

Mag u hem of haar ontslaan?

In principe is te dik zijn geen reden om iemand te ontslaan. U zult aan moeten tonen dat iemand fy­­siek ongeschikt is geworden voor het werk en dat aanpassingen niet mogelijk zijn of redelijkerwijs niet van u verlangd kunnen worden (zoals een keuken compleet verbouwen of minder tafels plaatsen). U zult ook aan moeten tonen dat u hulp aan heeft geboden, bijvoorbeeld door een cursus of een abonnement op een sportschool te betalen.

Scheepskok met dikke pech ... De arbeidsovereenkomst van een scheepskok werd zonder vergoeding door de rechter ontbonden omdat hij na een keuring twee maanden betaald verlof had gekregen om af te vallen. Toen hij een tijd later weer te veel woog, vond de werkgever het genoeg (2007JAR 2007/151).

Voorman niet achterlijk ... Maar het ontslag van een te zware voorman bleek niet terecht om­­dat zijn arbeidsongeschiktheid niet alleen door zijn overgewicht werd veroorzaakt (LJN: BF8122).

Bouw een dossier op!

Maak notities van uw gesprekken en van al uw inspanningen en bewaar ze in het personeelsdossier. Houd ook de incidenten bij die (mede) te wijten waren aan de te zware medewerker. Op die manier beschikt u over bewijzen als dat nodig is.

Bij ontslag moet u aantonen dat iemand fysiek ongeschikt is geworden voor het werk én dat aanpassingen op de werkplek niet mogelijk zijn of redelijkerwijs niet van u verlangd kunnen worden. Houd in een dossier al uw inspanningen om te ondersteunen en te helpen bij.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01