BELASTINGEN - 23.06.2011

Op vakantie bij dottore Padrino …

Medische behandelingen in het buitenland zijn allang geen uitzondering meer. Een facelift in Italië of een gebitsrenovatie in Turkije is tegenwoordig heel gewoon. Betaalt de fiscus hieraan mee en waar hangt dit vanaf?

‘Panini Aap-verhaal’? De tijd dat een openhartoperatie alleen in de VS kon worden uitgevoerd, is allang voorbij. Toch vinden medische behandelingen steeds vaker in het buitenland plaats. En ook kuuroorden bevinden zich vaak over de grens. Als je de praatjes op verjaardagen en partijen moet geloven, kun je tijdens je vakantie in Turkije even langs de tandarts en de fiscus betaalt de rekening. Een broodjeaapverhaal of is dat geld verdienen?

Ik heb ijle lucht nodig en dood water …

Veel ziektekosten zijn inderdaad aftrekbaar. Daar horen reiskosten ook bij. Hiervoor geldt wel een beperking. De reiskosten moeten verband houden met een medische behandeling. Dit sluit de aftrek van reiskosten naar de meeste kuuroorden al uit. Tenzij er bij het kuren sprake is van medische behandelingen. Het is dus onvoldoende om aan te voeren dat de ijle lucht in Zwitserland of het water uit de Dode Zee in Israel zo goed is voor de gezondheid. Let op. Als er zonder medische behandeling gekuurd is, is er geen aftrek.

Vakantie op kosten van fiscus?

Is er wél sprake van een medische behandeling, dan zijn de reiskosten in principe aftrekbaar. Daarbij geldt wel het redelijkheidscriterium. De reiskosten zijn dus alleen aftrekbaar als u het niet te bont maakt. Iemand die in Engeland zijn gebit liet renoveren, kon de reiskosten aftrekken omdat de kosten in Nederland veel hoger lagen.

“Fabeltjestand”. Dat het voldoende is om tijdens de vakantie in bijvoorbeeld Turkije even langs de tandarts te gaan om aftrek te krijgen, behoort daarmee tot het land der fabelen.

Wie daarentegen uitsluitend voor tandheelkundige hulp naar Turkije vliegt terwijl de kosten binnen het redelijke blijven, heeft een goede kans dat deze worden geaccepteerd.

Daarbij zullen de in­­­specteur en de rechter toetsen of u de reis al dan niet uit persoonlijke motieven heeft gemaakt. Zo ja, dan is aftrek niet mogelijk. In combinatie met een vakantie zal dit laatste al snel het geval zijn.

Welke kosten fiscaal pijnstillend?

Begeleidingskosten. Is de inzet van een begeleider medisch noodzakelijk, dan zijn ook diens reiskosten aftrekbaar. Dit gold bijvoorbeeld voor de begeleider van een psychiatrisch patiënt die niet alleen naar Brazilië kon en voor de reiskosten van een zoon die zijn zieke moeder uit het buitenland ging terughalen. Bij kinderen zijn ook de reiskosten van de wettelijk vertegenwoordiger noodzakelijke kosten en dus aftrekbaar.

Integrale autokosten. Reist u met de auto, dan heeft u met de beperking van € 0,19/km niets te maken. U mag dus de integrale autokosten als kostprijs nemen. Die hangen af van merk, type, bouwjaar, afgelegde jaarkilometers, enzovoort.

Let op. Overigens zijn gewone verblijfkosten, in een hotel dus, niet aftrekbaar. Ook niet als er sprake is van een medische behandeling en ook niet voor de eventuele begeleider.

Extra aftrek geringe inkomens. Reiskosten drukken extra zwaar op het budget van degenen met een laag inkomen. Daarom mogen belastingplichtigen met een inkomen tot € 33.485,- een extra aftrek toepassen (65-plussers: 113%, overige belastingplichtigen: 40%).

Reiskosten naar het buitenland voor een medische behandeling zijn binnen het redelijke gewoon aftrekbaar. In combinatie met een vakantie is er al snel sprake van een persoonlijk motief en is aftrek niet mogelijk. Houd het dus redelijk.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01