BTW - 16.06.2011

Laag btw-tarief verbouwing verlengd

Het verlaagde btw-tarief voor renovatie en herstel van woningen blijft onder bepaalde voorwaarden tot 1 oktober 2011 gelden. Wat moet u hiervan weten?

Renovatie en herstel. Voor de renovatie en het herstel van woningen die langer dan twee jaar in gebruik zijn genomen, geldt tijdelijk het verlaagde btw-tarief van 6%.

Met ingang van 1 juli 2011 komt deze tijdelijke regeling te vervallen. Voor werkzaamheden die ná 30 juni worden afgerond, geldt daarom in principe weer het algemene tarief van 19%. Dit betekent dat renovatie en herstel voor de consument duurder wordt. Door snel te handelen, is het mogelijk nog te profiteren van het lage btw-tarief.

Fatale datum. De vraag is hoe moet worden omgegaan met werkzaamheden die zijn gestart vóór 1 juli maar ná die datum worden afgerond. De staatssecretaris van Financiën is nu gekomen met een overgangsmaatregel die hierin voorziet. De overgangsmaatregel heeft het karakter van een tegemoetkoming.

Tegemoetkoming. De tegemoetkoming houdt in dat het verlaagde btw-tarief van toepassing blijft voor diensten in het kader van renovatie en herstel van woningen ouder dan twee jaar die vóór 1 juli zijn aangevangen en vóór 1 oktober 2011 zijn afgerond.

Voorwaarden. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

  • uit de administratie van de ondernemer moet blijken dat de werkzaamheden zijn aangevangen vóór 1 juli. Tip. Maak met de aannemer duidelijke afspraken inzake de start van de werkzaamheden en beding dat de extra btw die verschuldigd wordt doordat de aannemer te laat start met de werkzaamheden, niet voor uw rekening komt;
  • de dienst wordt als afgerond beschouwd als de oplevering heeft plaatsgevonden en de consument het werk heeft aanvaard;
  • de aanvaarding kan ook blijken uit het feit dat de consument het werk heeft betaald. Let op. Houd de opleveringsdatum nauwlettend in de gaten en bedenk dat ook te late aanvaarding tot extra btw kan leiden. Voor wiens rekening komt deze indien uw klachten niet terecht zijn? Maak ook hierover waterdichte afspraken.
Het verlaagde btw-tarief voor verbouwingen geldt nog tot 1 oktober a.s. Let op de aanvang van de werkzaamheden (vóór 1 juli 2011) en de opleveringsdatum.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01