OUDEDAGSVOORZIENING - PENSIOEN - 17.06.2011

Uw ‘pensioenpotje koken’ zolang het nog kan!

Wetgeving over uitstel van de pensioenleeftijd naar 66, 67 of 70 jaar komt steeds dichterbij. Wat is de huidige stand van zaken? Wat kunt u doen om nog zo veel mogelijk gebruik te maken van de huidige, ruime fiscale mogelijkheden?

Gaat pensioenleeftijd opschuiven?

Onlangs heeft minister Kamp een wetsvoorstel over de verhoging van de pensioenleeftijd ingediend in de Tweede Kamer.

Ondertussen is hier weer veel discussie over ontstaan en is het de vraag of de Tweede Kamer op deze manier zal instemmen. Wel duidelijk is dat de pensioenleeftijd gaat opschuiven.

Let op. De fiscale ruimtes voor pensioen- en lijfrenteopbouw zullen hierdoor verlaagd gaan worden. Tip.Word niet passief door alle discussies over pensioenen, maar neem de regie en zorg voor uzelf! Maak nu nog gebruik van de huidige, ruime fiscale mogelijkheden.

In 2013 kan dit al anders zijn volgens het wetsvoorstel van minister Kamp.

Hoe bouw ik (pensioen)vermogen op?

Er zijn de volgende fiscale mogelijkheden om in uw toekomstige pensioeninkomen te voorzien:

  • pensioenuitkeringen uit de eigen BV (alleen mo­­gelijk als directeur-grootaandeelhouder/DGA) of via een verzekeraar (alleen mogelijk als DGA of werknemer);
  • lijfrenteuitkeringen via een verzekeraar of bank.

Let op. De hoogte van de fiscaal mogelijke stortingen wordt ca. 12,5% lager als we het wetsvoorstel van de minister volgen. Als de pensioenleeftijd verder opschuift, wordt dit minder.

Nu kan het nog. Vul uw pensioenpotjes zolang het nog kan. Op basis van de huidige fiscale spelregels kunt u uw pensioen- en/of lijfrenteopbouw fiscaal optimaliseren.

Optimalisatie horecapensioen

Lijfrente. Als zelfstandig horecaondernemer met een eenmanszaak of Vof kunt u gebruikmaken van lijfrenteaftrek. Jaarlijks kunt u een lijfrentestorting doen naar een bank of verzekeraar. De maximaal aftrekbare premie (jaarruimte) is kortweg 17% * (inkomen -/- € 11.631,-). Let op. In het wetsvoorstel wordt 17% aangepast naar 14,5%.

Inhalen? U kunt de niet-benutte jaarruimte tot zeven jaar terug alsnog benutten, de ‘reserveringsruimte’. Let op. Bent u jonger dan 55, dan mag benutting van de reserveringsruimte per jaar maximaal tot € 6.872,-. Bent u ouder, dan is dit € 13.571,-. Tip. Neem eerst de onbenutte jaarruimte van zeven jaar geleden. Volgend belastingjaar is deze namelijk weg!

Optimalisatie pensioen van de DGA

Toezegging. Als DGA kunt u zichzelf door uw eigen BV pensioen laten toezeggen. Op basis van een eindloonregeling mag u nu 2% per dienstjaar opbouwen, waardoor u in 35 dienstjaren 70% van uw laatste loon aan pensioen kunt bereiken.

Let op. In het wetsvoorstel van Kamp wordt het maximale opbouwpercentage bij eindloon 1,75%. Tip. Heeft u nog geen pensioentoezegging of een lagere pensioentoezegging gedaan, verhoog dan uw pensioenopbouw met terugwerkende kracht tot datum indiensttreding naar het fiscaal maximale. Door uw pensioenaanspraak te verzekeren kunt u nog meer opbouwen dan dat u uw pensioenen in de eigen BV (eigen beheer) houdt.

Tip. Er zijn mogelijkheden om in het verleden gemaakte dienstjaren, toen u nog geen BV had, in te kopen. U kunt dan ook de pensioenopbouw over deze jaren optimaliseren.

Vul uw pensioenpotje(s) nog met de huidige, ruimere fiscale mogelijkheden. De­­ze extra opbouw biedt in de toekomst mogelijkheden om eerder te stoppen met werken of te kiezen voor deeltijdpensioen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01