SUBSIDIE - 16.06.2011

Subsidie voor milieuvriendelijke investeringen

Stel, u investeert in een milieuvriendelijke machine of installatie voor bijv. mestbewerking, opwekken van schone energie, enz. Wat speelt er dan nu heel actueel? Welke subsidiemogelijkheden zijn er nu voor u? Wat is handig om te weten?

De subsidie

Van 1 t/m 29 juli 2011 weer opengesteld. U kunt ook dit jaar weer subsidie aanvragen (35%) wanneer u investeert in een specifieke milieuvriendelijke machine of installatie. De subsidie voor ‘Investeringen in milieuvriendelijke machines en installaties’ wordt van 1 t/m 29 juli 2011 weer opengesteld. Deze subsidie stond vorig jaar bekend als de subsidie voor mestopslag. Echter dit jaar kan voor mestopslag geen subsidie worden aangevraagd. De subsidie heeft tot doel de toepassingen en efficiëntie van dierlijke mest te verbeteren en energie te besparen. U kunt subsidie krijgen voor investeringen in mestbewerking, GPS-gestuurde rijenbemesting en energiebesparing. In tegenstelling tot vorig jaar wordt geloot onder alle volledige, tijdig ingediende aanvragen.

Mestbewerking. Overweegt u om te investeren in mestbewerking? Dan kunt u in aanmerking komen voor subsidie als u alleen eigen geproduceerde mest gaat bewerken en minimaal 60% van de bewerkte mest op uw eigen grond gebruikt. U kunt subsidie krijgen voor de volgende machines of installaties: 1. mechanische scheiding: vijzelpers of schroefpersfilter, zeefbandpers, centrifuge of decanter, trommelfilter, kamerfilter, towerfilter; 2. bezinking; 3. vacuümdestillatie en dampcompressie; 4. strippen of scrubben; 5. indikken en drogen; 6. composteren; 7. verwerking tot korrels.

GPS-gestuurde rijenbemesters. U kunt ook subsidie krijgen voor een GPS-gestuurde rijenbemester waarmee u meststoffen plaatsspecifiek kunt toedienen. Daarnaast kunt u, dit jaar voor het eerst, ook subsidie krijgen voor een GPS-gestuurde rijenbemester met sectiebesturing voor vloeibare meststoffen.

Energie. Wilt u investeren in het opwekken van schone energie of het hergebruiken van energie? Dan kunt u ook subsidie krijgen, mits u de energie of warmte alleen maar gebruikt op uw landbouwbedrijf. Bent u glastuinder? Dan kunt u niet voor deze subsidie in aanmerking komen.

U kunt voor de volgende machines of installaties subsidie verkrijgen: 1. biomassaketel; 2. zonneboiler; 3. warmtepomp; 4. warmtepompboiler; 5. combiwarmtepomp in combinatie met een bodemsysteem; 6. een tegendrukafhankelijke ploeg met GPS; 7. een klimaatcomputer voor bewaarplaatsen van agrarische producten; 8. een debietregeling ventilator voor bewaarplaatsen van agrarische producten (zie voor de beschrijving de ‘Energielijst 2011’ nummer 210301); 9. een emissiearme land-, tuin- of bosbouwmachine (zie voor de beschrijving de ‘Milieulijst 2011’ nummer B 5130); 10. een geluid- en emissiearm mobiel aggregaat, compressor of pomp (zie voor de beschrijving de ‘Milieulijst 2011’ nummer B 5170).

Tip. De ‘Energielijst’ en de ‘Milieulijst’ zijn te vinden op http://www.agentschapnl.nl

Hoogte van de subsidie

Subsidie 35%. De subsidie bedraagt 35% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 100.000,- per categorie. De subsidie moet minimaal € 5.000,- per categorie bedragen. Wilt u investeren in meerdere categorieën? U kunt per categorie maximaal € 100.000,- subsidie krijgen. Wilt u bijv. investeren in een trekker of een oogstmachine? Kijk dan of deze op de Milieulijst voorkomt. Dan kunt u zowel subsidie krijgen als in aanmerking komen voor fiscale voordelen (Vamil/MIA).

De subsidie voor ‘Investeringen in milieuvriendelijke machines en installaties’ wordt van 1 t/m 29 juli 2011 weer opengesteld. De subsidie die u kunt krijgen bedraagt 35%.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01