IN DE KIJKER - 16.06.2011

Planschade, een goudmijn?

Aan de borreltafel is planschade regelmatig onderwerp van gesprek. Het lijkt dan net een goudmijn. Maar is dat ook echt zo? Waar moet u bij een verzoek om planschade rekening mee houden?

Wat is planschade?

Nieuw bestemmingsplan. Planschade is schade die ontstaat na een planologische wijziging. De bekendste planologische wijziging is een nieuw bestemmingsplan. De basis van de beoordeling van planschade is een vergelijking tussen het oude en het nieuwe planologische regime. In het geval van het bestemmingsplan: het oude met het nieuwe bestemmingsplan vergelijken.

Verzoek om planschade. Een verzoek om planschade kan pas worden ingediend als de nieuwe planologische maatregel onherroepelijk is. De beroepsprocedures over bijvoorbeeld een bestemmingsplan moeten helemaal zijn afgerond.

Voor het indienen van een verzoek om planschade moet een soort leges (een ‘recht’) worden betaald. Dit varieert per gemeente en ligt tussen de € 100,- en € 500,-. Als de planschadeclaim wordt toegewezen, krijgt de aanvrager dit bedrag terug.

Voorbeeld

Weg mooi uitzicht. Uw cliënt Van Dijk woont al meer dan 30 jaar aan de rand van een dorp met een indrukwekkend uitzicht over weilanden. Nu heeft de gemeente op die locatie een tiental woningen gepland. Van Dijk is hier niet blij mee, maar hij heeft de procedure tegen het bestemmingsplan verloren. Wat kan hij nu nog doen? Hij besluit een verzoek om planschade in te dienen.

Procedure planschade. Nadat Van Dijk netjes het vereiste bedrag heeft betaald (in zijn gemeente € 300,-), wordt zijn verzoek in behandeling genomen. Meestal schakelt de gemeente dan een onafhankelijke deskundige in die een rapport opstelt. In dat rapport staat onder andere de eerder genoemde planologische vergelijking. Voor Van Dijk pakt die vergelijking goed uit. Hij heeft recht op planschade. Het rapport van de deskundige bevat een taxatie van het schadebedrag waar Van Dijk zich in kan vinden. De gemeente beslist conform het rapport. Eind goed, al goed.

Normaal maatschappelijk risico

Het gaat echter niet altijd zoals in bovengenoemd voorbeeld. Sinds enkele jaren geldt namelijk het ‘normaal maatschappelijk risico’ van 2%. Dit houdt in dat een risico van 2% van de waarde van het pand voor ‘eigen risico’ komt.

U bezit een pand met een waarde van € 400.000,-. Door een nieuw bestemmingsplan is de waarde getaxeerd op € 394.000,-. De planschade is € 6.000,- en blijft daarmee onder de 2% (€ 8.000,-). De € 6.000,- komt dan voor eigen rekening omdat deze tot het normaal maatschappelijk risico behoort.

Bezwaar en beroep. Tegen een besluit over het wel of niet toekennen van planschade kan bezwaar en beroep worden ingesteld.

Conclusie

Planschadeverzoeken worden niet zomaar gehonoreerd. De afgelopen jaren is de regelgeving flink aangescherpt. Als er echt iets aan de hand is, loont het nog steeds om een verzoek in te dienen.

Tip. Laat u van tevoren in ieder geval adviseren door een specialist. Die kan meestal in één oogopslag zien of een verzoek kansrijk of kansloos is. Dat bespaart u bij een kansloos verzoek bovendien € 100,- tot € 500,-. Het werk van die specialist kunt u ook weer gebruiken om de beslissing van de gemeente te beoordelen.

Planschade is geen goudmijn, maar een reëel verzoek kan een aardig bedrag opleveren. Houd wel rekening met het te betalen recht van € 100,- tot € 500,- en het ‘normaal maatschappelijk risico’ (eigen risico) van 2% van de waarde van uw pand.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01