VERHUUR - 25.10.2011

Garage of parkeerplaats apart verhuren

Het komt in de praktijk steeds vaker voor dat appartements- of woningeigenaren hun garagebox of hun parkeerplaats apart verhuren. Wat komt daar allemaal bij kijken? Is dit eigenlijk wel toegestaan?

Afzonderlijk huurcontract

De verhuur van een garage of parkeerplaats staat in de regel los van bijvoorbeeld het huurcontract van de woning of het appartement waar de garage of de parkeerplaats bij hoort, tenzij dit expliciet anders is afgesproken. Het is als eigenaar dus mogelijk om een garagebox of parkeerplaats separaat van de woning te verhuren. Zo kan het dus voorkomen zijn dat de huurder wel een huurcontract heeft voor de garage, maar dat de huurder niet de woning van de eigenaar huurt.

Model huurcontract. Er is een model huurovereenkomst beschikbaar, vastgesteld in juli 2003, door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ). Deze kunt u vinden op: http://www.roz.nl

Let op. Deze modelhuurovereenkomst is alleen geschikt voor de huur/verhuur van een zelfstandige garagebox of een aangewezen vaste parkeerplaats. Het model is dus niet geschikt voor de verhuur van een zogenaamde ‘zwerfplek’ in bijvoorbeeld een parkeergarage.

Beperkte bescherming huurder

In tegenstelling tot de huurovereenkomst voor woonruimte kent de huurovereenkomst voor een garage of parkeerplaats voor de huurder slechts een beperkte bescherming.

Geen dwingende voorschriften. Zo zijn de duur van het contract, de huurprijs en de opzegtermijn, alsmede de reden van opzegging aan het einde van de overeengekomen duur, vrij overeen te komen.

Gebruik. Als u wilt voorkomen dat de huurder bijvoorbeeld allerlei gevaarlijke stoffen in de garage opslaat of dat hij de olie van zijn auto gaat verversen op uw parkeerplaats, is het raadzaam in het huurcontract een duidelijke omschrijving op te nemen van de manier waarop de garage of de parkeerplaats gebruikt mag worden.

Opzegging en ontruiming. Bij opzegging van het huurcontract moet door de verhuurder aan het einde van de overeengekomen huurperiode wel de ontruiming worden aangezegd.

Een model beëindigingsbeding en opzeggingsbrief kunt u gratis downloaden van:

http://vastgoed.indicator.nl (VG 15.19.02).

Ontruimingsbescherming. Houd er wel rekening mee dat indien de huurder het hier niet mee eens is, hij naar de rechter kan stappen om ontruimingsbescherming te verkrijgen.

Appartementsrecht

Huishoudelijk reglement. Indien de te verhuren parkeerplaats of garage een appartementsrecht betreft, kan het zijn dat in het huishoudelijk reglement van de Vereniging van Eigenaars regels zijn vastgelegd die bijvoorbeeld verhuur aan iemand die buiten het appartementencomplex woont, belemmert. Let op. Het is dus zaak vooraf na te kijken of verhuur van de garage of parkeerplaats wel is toegestaan.

Met of zonder btw?

De verhuur van een parkeerruimte is belast met btw, tenzij de verhuur onlosmakelijk verbonden is met de verhuur van een andere onroerende zaak. Dan gelden dezelfde voorwaarden als voor die andere onroerende zaak. Bijvoorbeeld een parkeerplaats voor het personeel of een garage bij een woonhuis.

Als de te verhuren parkeerplaats of garage onderdeel uitmaakt van een appartementsrecht, is het raadzaam vooraf na te gaan of het huishoudelijk regle­­ment dit wel toestaat. Op http://www.roz.nl vindt u een modelhuurovereenkomst.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01