DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 22.09.2011

DGA met minderheidspakket wel of niet verzekerd?

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) is meestal niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Maar als er meerdere DGA’s zijn in een BV, kan dat anders zijn. Wat heeft het Gerechtshof in Den Bosch hierover beslist?

Minderheidsaandeelhouder

Schorsing of ontslag. De vraag waar het in de regel om draait bij de verzekeringsplicht van de DGA is of hij zonder medewerking op grond van de statuten door de algemene vergadering van aandeelhouders geschorst of ontslagen kan worden. Zo niet, dan is hij in de regel niet verzekerd en wordt hij gezien als zelfstandige, niet als werknemer.

Een minderheidsaandeelhouder is om die reden in de meeste gevallen dus wel verplicht verzekerd, want als de andere aandeelhouders hem bij meerderheid willen ontslaan, kan hij dat niet tegenhouden. Maar niet altijd? Lees verder!

Uitzonderingen

Evenveel aandelen. Een uitzondering geldt voor de DGA’s die in de algemene vergadering van aandeelhouders, al dan niet via een eigen holding-BV, allen een (vrijwel) gelijk aantal stemmen kunnen uitbrengen.

Voorbeeld 1. BV X heeft vijf aandeelhouders: A, B, C, D en E. Iedere aandeelhouder heeft 20% van de stemmen. Hoewel elk van hen zonder medewerking ontslagen of geschorst kan worden door ten minste drie andere aandeelhouders, worden deze DGA’s allen beschouwd als onverzekerde zelfstandigen.

Versterkte meerderheid. Een andere mogelijkheid is dat er in de statuten van de BV voor het ontslag van een bestuurder een versterkte meerderheid van aandeelhouders wordt geëist, bijvoorbeeld ten minste 2/3 of 3/4 van de stemmen.

Voorbeeld 2. BV Y heeft drie aandeelhouders: A, B en C. Iedere aandeelhouder heeft 33,3% van de stemmen. Niemand heeft dus in zijn eentje een meerderheid, en een ieder zou dus zonder medewerking ontslagen of geschorst kunnen worden.

De statuten van BV Y eisen voor ontslag of schorsing van een bestuurder echter een meerderheid van 3/4. Twee aandeelhouders hebben samen slechts 2/3 van de stemmen, zodat deze vereiste meerderheid niet gevormd kan worden. A, B en C zijn dus niet verplicht verzekerd.

Wat heeft het Hof Den Bosch beslist?

Niet werknemer, maar ondernemer. In deze zaak bij het Hof Den Bosch (LJN: BP0737) ging het om een bedrijf met een 45%- en een 55%-aandeelhouder. Volgens de rechter hadden de aandeelhouders de bedoeling om samen op basis van gelijkwaardigheid een onderneming te exploiteren (later hadden zij ook ieder 50% van de aandelen). De rechter besliste dan ook dat de 45%-aandeelhouder niet in loondienst, maar net als de 55%-aandeelhouder een ondernemer was.

Het gaat bij de beoordeling van de verzekeringsplicht van een DGA dus steeds om de vraag of hij eerder een zelfstandige is of een werknemer.

Rol van de statuten

De statuten van de BV zijn daarin veelal doorslaggevend. Vaak spreken de aandeelhouders in een aparte aandeelhoudersovereenkomst een bepaalde stemovereenkomst af, bijvoorbeeld dat voor ontslag van een bestuurder een unaniem besluit van alle aandeelhouders nodig is. Dat komt dan heel dicht bij hetgeen hiervoor gezegd is over een versterkte meerderheid. Let op. Maar toch wordt aan de stemovereenkomst in vrijwel alle gevallen geen belang gehecht voor de sociale verzekeringen: het gaat om de statuten!

Een DGA met een minderheidsbelang is verplicht verzekerd. Dat is alleen anders wanneer deze DGA niet tegen zijn wil door de BV ontslagen kan worden. U kunt dit regelen via de statuten van de BV. Zo kunt u desgewenst toch om de verzekeringsplicht heen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01