BOER EN PRIVÉ - 28.04.2011

Een echtscheidingstestament, hoe werkt dat?

Stel, u bent gescheiden en u wilt voorkomen dat er ooit vermogen van u terechtkomt bij uw ex-echtgenoot. Waarom kan het dan raadzaam zijn om een testament op te laten stellen door uw notaris? Hoe werkt dat dan nu?

Nu is uw ex-echtgenoot ook helemaal geen wettelijk erfgenaam van u. Toch kan het door een tragische samenloop van omstandigheden gebeuren dat een gedeelte van uw vermogen via een ‘omweg’ bij uw ex terechtkomt.

Voorbeeld. Joke en Hans zijn getrouwd geweest en inmiddels gescheiden. Ze hebben samen twee kinderen: Ronald en Tessa. Als Hans komt te overlijden erven zijn twee kinderen ieder de helft van de nalatenschap. Zijn ex-echtgenote Joke erft niets van Hans en dit is ook niet de bedoeling.

Kort daarna komt echter zoon Ronald te overlijden. Ronald is nog jong, niet getrouwd en heeft geen kinderen. Hij laat dan als wettelijke erfgenamen achter zijn moeder Joke en zijn zus Tessa, ieder voor de helft. Door een samenloop van omstandigheden is uiteindelijk toch een gedeelte van het vermogen van Hans terechtgekomen bij zijn ex-echtgenote Joke.

U kunt bij testament regelen dat dit niet kan gebeuren en een zogenaamd ‘echtscheidingstestament’ op laten maken. Ook kunt u dan meteen regelen dat uw ex nooit op een andere manier kan profiteren van geld, dat puur voor uw kinderen is bestemd.

Hoe werkt dit?

Erfgenaam. In het gegeven voorbeeld benoemt Hans zijn beide kinderen gewoon tot erfgenaam, ieder voor de helft. Hij bepaalt echter nu al dat als vervolgens één van zijn kinderen komt te overlijden, alles wat nog over is uit zijn nalatenschap, alleen doorvererft naar zijn andere kind en niet naar zijn ex.

Bijkomende fiscale voordelen. Fiscaal biedt een dergelijk testament ook voordelen. Een verkrijging uit de nalatenschap van een broer of zuster wordt namelijk voor de erfbelasting tegen een hoger tarief belast dan de verkrijging uit de nalatenschap van een ouder.

In het voorbeeld erft Tessa namelijk achteraf nog iets uit de nalatenschap van haar vader Hans en niet uit de nalatenschap van haar broer Ronald. Deze verkrijging is belast naar een lager tarief.

Wat kunt u nog meer regelen?

Welke andere zaken regelt u ook in een echtscheidingstestament?

Uitsluiting wettelijk vruchtgenot. Uw ex zou ook op een andere manier voordelen kunnen hebben van het door uw kinderen geërfde vermogen. Als u komt te overlijden en uw kinderen zijn nog minderjarig, dan heeft de overblijvende ouder (uw ex dus) het wettelijk vruchtgenot van het vermogen van de kinderen.

Dit wil zeggen dat de overblijvende ouder de rente krijgt van het vermogen van uw kind. Als u dit wilt voorkomen, kunt u bij hetzelfde testament regelen dat dit na uw overlijden niet het geval zal zijn.

Beheer over het vermogen. Als u komt te overlijden en uw kinderen zijn nog minderjarig, dan krijgt de overblijvende ouder het beheer over het vermogen van uw kind tijdens de minderjarigheid. Wilt u dit niet, dan zou u bij testament kunnen regelen dat iemand anders het nagelaten vermogen namens uw kind moet gaan beheren. Voor dat geval kunt u dan een bewindvoerder benoemen.

Het maken van een echtscheidingstestament is nodig als u wilt voorkomen dat uw ex-echtgenoot via een omweg vermogen krijgt uit uw nalatenschap. Ook kunt u hiermee voorkomen dat uw ex-echtgenoot op een andere manier voordelen kan behalen uit vermogen dat u aan uw kind heeft nagelaten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01