Familiezaken en financiële planning - Overlijden en erfbelasting

Recentelijk toegevoegde tips & adviezen

OVERLIJDEN - 14.06.2024

As van overleden ouder moet ongesplitst worden uitgestrooid

Ook de asbestemming geschiedt doorgaans op wens van de overledene. Wat als de nabestaanden daar verschillend over denken? Hoe kan de vermoedelijke wens van de overledene worden achterhaald?
Lees meer

PERSONEEL - 10.06.2024

Overlijdensuitkering werknemer belast als inkomen?

Tal van werkgevers betalen een overlijdensuitkering uit aan de nabestaanden van een werknemer bij diens overlijden. Maar is een dergelijke uitkering belast of niet, en zo ja, met loon- of erfbelasting? Wat is hierover onlangs beslist?
Lees meer

TESTAMENT - 10.06.2024

(On)mogelijkheden van het uitkeren van een legaat

Als in een testament is bepaald dat u een legaat krijgt, dan heeft de erflater u een bepaald goed of geldbedrag nagelaten. Dit betekent echter niet dat u dit legaat altijd volledig ontvangt. Hoe zit dit en waar moet u rekening mee houden?
Lees meer

SUCCESSIEPLANNING - 10.06.2024

Rente over de kindsdelen, wat is goed om te weten?

Over de vorderingen van de kinderen op hun langstlevende ouder mag rente worden berekend. De hoogte van deze rente wordt bepaald door de wet of door het testament. De rente mag ook worden gewijzigd. Waar moet u dan op letten?
Lees meer

ERFBELASTING - 10.06.2024

Erfenis aanvaarden, wat zijn de fiscale gevolgen?

Zijn de bezittingen bij het erven groter dan de schulden, dan komt de erfbelasting om de hoek kijken. Wat moet u daarom weten als u een erfenis aanvaardt?
Lees meer

ERFENIS - 05.06.2024

Rente over kindsdeel regelen via machtiging rechter of via testament?

Over vorderingen op de langstlevenden door de kinderen mag rente worden berekend. Kent u de nadelen ervan? Hoe regelt u dat goed?
Lees meer
Familiezaken en financiële planning - Overlijden en erfbelasting

Meest gelezen tips & adviezen

PRIVÉ - 13.05.2024

Een goede administratie van erfdelen is essentieel

Geldvorderingen van een kind op de langstlevende (stief)ouder hoeven niet als bezitting in box 3 te worden opgegeven in de belastingaangifte van het kind. Let er wel op dat u deze vorderingen desondanks goed blijft administreren.
Lees meer

ERFBELASTING - 15.04.2024

Erfbelasting besparen door opvullegaat

Het voorkomen of beperken van de heffing van erfbelasting is een belangrijke reden om een testament op te stellen. Maar dat kan ook met een opvullegaat. Wat zijn de fiscale voordelen?
Lees meer

PRIVÉ - 16.04.2024

Geen erfbelasting na aangaan huwelijkse voorwaarden

Het aangaan van huwelijkse voorwaarden is geen schenking en leidt ook niet tot de heffing van erfbelasting. Dat is volgens de Hoge Raad slechts anders als er sprake is van fraus legis. Wanneer is dat het geval? Wat speelde er?
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app

Cookiebeleid