AUTO VAN DE ZAAK - 28.08.2013

Privéritten tijdens storingsdienst niet zakelijk!

De bijtelling voor de auto van de zaak is voor ondernemers en werknemers vaak een bron van ergernis. Zelfs mét een kilometeradministratie kan het fout gaan. Wat besliste de rechter onlangs over privéritten tijdens een storingsdienst?

Bijtelling voor privégebruik

Auto van de zaak. De opzet was (ooit) eenvoudig. Bij een aan een ondernemer of werknemer ter beschikking staande (bestel)auto hoort een bijtelling voor privégebruik.

Kilometeradministratie. Degene aan wie de auto ter beschikking staat, kan tegenbewijs leveren met een sluitende kilometeradministratie. In een enkel geval accepteert de rechter ook andere omstandigheden als tegenbewijs, bijvoorbeeld als er geen passagiersstoel in de auto zit of als de auto te smerig is om privé te gebruiken.

Sluitende kilometeradministratie

Bijtelling. De ooit zo eenvoudige regeling is intussen een behoorlijk complexe regeling met vier verschillende bijtellingen (0, 14, 20 en 25%).

Minder dan 500 kilometer privé. De tegenbewijsregeling is gebleven. Wie minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt en dit kan aantonen aan de hand van een sluitende rittenadministratie, hoeft de bijtelling niet toe te passen.

Passen en meten. 500 kilometer per jaar is natuurlijk bijna niets. Met een wekelijks bezoek aan oma valt u waarschijnlijk al in de prijzen en anders wel als u per ongeluk ook nog met de auto van de zaak naar de sportschool gaat. Het is dus passen en meten om niet over de grens van 500 kilometer per jaar heen te gaan. Het kan helpen als er in het gezin nog een andere auto beschikbaar is voor privéritjes. Omdat er echter zo weinig ruimte is voor privékilometers, moet u wél zeker weten dat de ritten die u als zakelijk noteert, ook door de fiscus als zakelijk worden aangemerkt.

Storingsdienst

Privéritten tijdens storingsdienst. Peter Jansen rijdt in een Volkswagen Transporter met een afgesloten laadruimte. Als hij voor zijn werk bereikbaar moet zijn, rijdt hij ook privé in deze auto rond omdat hij een oproep meteen moet kunnen beantwoorden. Hij vindt daarom dat de kilometers die hij tijdens de bereikbaarheidsdienst rijdt als zakelijk moeten worden gezien.

Zakelijk geworden? De inspecteur en ook de rechter in Amsterdam vinden dat door deze om­­stan­­digheden deze privéritten niet ineens zakelijk worden. Ook het argument dat de auto te oncomfortabel en te smerig was om deze vrijwillig voor privéritten te gebruiken, konden de inspecteur en de rechter niet bewegen tot het ‘omkatten’ van deze privéritten tot zakelijke ritten.

Geen rittenadministratie. Peter hield geen rittenadministratie bij en, zoals gezegd, vonden ook zijn andere argumenten bij de inspecteur en de rechter geen gehoor. Daarmee stond vast dat de bijtelling diende te worden toegepast (LJN:  CA0469, 16.05.2013).

Wachtdienstregeling Belastingdienst. Als u aan een werknemer die normaal geen auto van de zaak heeft, een auto ter beschikking stelt voor een wachtdienst, kunnen de kilometers die uw werknemer tijdens deze wachtdienst rijdt, onder voorwaarden als zakelijke kilometers worden aangemerkt (zie: http://www.belastingdienst.nl, zoekterm: ‘wachtdienstregeling’).

U vindt op http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download gratis een model: ‘Rittenstaat’ (TE 03.18.03).

Als u met de (bestel)auto van de zaak privé op weg bent omdat er een kans bestaat dat u wordt opgeroepen, is dit een privérit. Ténzij u werkelijk opgeroepen wordt. Dit geldt ook voor werknemers met een (bestel)auto van de zaak.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01