PERSONEEL - 28.07.2015

Werken met buitenlands personeel?

Neemt u wel eens werknemers aan die in het buitenland wonen? Dan dient u vanaf dag één Nederlandse loonbelasting in te houden over hun loon. Tenminste als zij hun werk hier verrichten. Hoe dekt u zich fiscaal zo goed mogelijk in?

Wonen en werken buiten Nederland

Wonen uw werknemers buiten Nederland én werken ze uitsluitend buiten Nederland, dan is Nederlandse loonbelasting niet aan de orde. Let op. Misschien moet u wel iets in het werkland. Ga dus vooraf na of het werkland u als werkgever ook nog verplichtingen oplegt! Laat u achterwege zich te melden wanneer u hiertoe verplicht bent, dan loopt u het risico op correcties en boetes.

Formeel geen werkgever. Als u iemand uit het buitenland in Nederland voor u heeft werken die formeel niet uw werknemer is maar die bij een ander bedrijf in dienst is, dan kan het zijn dat er Nederlandse belasting moet worden betaald. Dit is het geval als u instructiebevoegd bent ten opzichte van de werknemer en de kosten voor deze werknemer bij u vallen (zogenaamd ‘materieel werkgeverschap’). Het gaat dus om gevallen waar u het recht heeft de werknemer te zeggen wat hij moet doen en hoe hij zijn werkzaamheden moet uitvoeren én u voor deze werknemer betaalt.

Wel uw werknemer. Is er een Nederlandse ‘materieel werkgever’, dan moet er Nederlandse belasting worden betaald over het salaris. Deze belasting is in principe verschuldigd door de formele werkgever (het buitenlandse bedrijf) of de werknemer zelf en dus in principe niet uw risico.

Wel uw risico. In sommige situaties kan het wel uw risico worden, namelijk als de buitenlandse werkgever loonbelasting moet betalen en deze dit niet doet en u hiervoor keten- of inleenaansprakelijk kunt worden gesteld. Tip. Los dit praktisch op en probeer af te spreken dat u een deel van de fee voor de loonbelasting voor de betreffende werknemer op de Nederlandse g-rekening van de formele werkgever mag betalen. Zo voorkomt u dat u eerst uitgebreid moet bestuderen of u een risico loopt en hoe groot dat risico is.

Sociale verzekeringen

Voor sociale verzekeringen geldt in principe dat iemand verzekerd is in zijn werkland maar dat hoeft niet. Tip. Een makkelijke manier om te checken of de werknemers onder de Nederlandse sociale verzekeringen vallen is het opvragen van de zogenaamde ‘A1-verklaring’ van de werknemer. Dit is een verklaring van de sociale verzekeringsautoriteit in het woonland dat de werknemer verzekerd is.

A1-verklaring. Met een dergelijke verklaring in uw administratie mag u ervan uitgaan dat er geen Nederlandse sociale verzekeringen verschuldigd zijn. Krijgt u een dergelijke verklaring niet? Kies voor zekerheid en probeer af te spreken ook voor de sociale verzekeringen een deel van de rekening op de g-rekening te mogen betalen. Dit om uw risico te beperken dat de echte werkgever de regels niet volgt en dit u geld gaat kosten.

Hoeveel storten op de g-rekening? Er zijn geen vaste bedragen gegeven voor het storten op de g-rekening, hoeveel u stort is dus een kwestie van afspreken. Houd er rekening mee dat al gauw 45-55% van de betaling aan de werkgever op gaat aan loonbelasting en premies. Stelt de werkgever dat het bedrag lager moet zijn? Vraag hem dan om een berekening en laat deze controleren door uw salarisadministrateur. Tip. Voor uitzendbureaus opgenomen in het register dat o.a. te raadplegen is via http://www.normeringarbeid.nl geldt een vast percentage van 25% storten op de g-rekening.

Wanneer iemand in dienst bij een buitenlandse werkgever werkt onder uw leiding en toezicht en zijn kosten voor uw rekening komen, valt de belastingheffing in Nederland en loopt u het risico aansprakelijk te worden gesteld. Voorkom dit risico en gebruik een g-rekening.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01