Maar ik houd helemaal niet van golf!
Leuk en (nood)zakelijk?
Het zal iedereen inmiddels wel duidelijk zijn dat u onder een bijtelling voor het privégebruik van de auto uit kunt komen wanneer u kunt bewijzen dat u niet meer dan 500 privékilometers per kalenderjaar met die auto rijdt. Wanneer je alle kilometers trouw bijhoudt, is er natuurlijk wel discussie mogelijk over de vraag of dit nu zakelijke kilometers zijn of privékilometers. Vooral bij zaken die als leuk kunnen worden aangemerkt, is dat in de praktijk een probleem. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het bezoeken van de golfbaan, de voetbalclub, het bezoek in de vakantie aan een zakenrelatie in een aangenaam buitenland en nog meer van dat soort zaken. Kom in zo’n geval niet aan met het argument dat u helemaal niet van golf, voetbal, zon of wat dan ook houdt, want dat zegt iedereen al. Bovendien is het leuk vinden van iets geen beletsel voor de zakelijkheid daarvan. Waar je dan wel op moet letten, wordt duidelijk uit een recente hofuitspraak over golfkilometers.
Golfkilometers
Wat is er hier precies aan de hand? De dga in kwestie is verantwoordelijk voor de marketingactiviteiten van zijn bedrijf. Hoe hij dat precies doet, mag hij helemaal zelf weten. Het afspreken met zakenrelaties op de golfbaan lijkt hem een goed idee om deze relaties aan het bedrijf te verbinden. Hij is dan ook zeer regelmatig op de golfbaan te vinden. Ook privé golft hij. Voor de privébezoeken gebruikt hij zijn eigen auto, zo geeft hij aan. Voor de zakelijke afspraken gebruikt hij de auto van de zaak. Goed toch? De inspecteur denkt daar aanzienlijk anders over. Sport is een privéaangelegenheid, aldus de inspecteur. Alle kilometers naar sportieve evenementen zijn dus sowieso privékilometers en tellen dus mee bij de 500 km-grens. U raadt het al: met de golfkilometers komt hij boven de 500 kilometer en dus valt de dga in de bijtelling. De dga is het daar niet mee eens.
Rechter Bij de rechter (ecli:nl:ghshe2018:2707) krijgt hij gelijk: de stelling van de inspecteur dat sportieve kilometers privé zijn, klopt niet. Wel moet men kijken naar het doel van de rit. Is het doel zowel zakelijk als privé, dan moet men volgens het standaardarrest uit 1985 (ecli:nl:hr:1985:aw8259) kijken of een vergelijkbaar iemand deze ritten privé zou hebben gemaakt. Is dat het geval, dan is de hele rit privé. Er wordt zelfs een officieel onderzoek van stal gehaald. Daaruit blijkt dat een vergelijkbaar iemand 17 keer per jaar voor de lol gaat golfen. Deze 17 ritten zijn dus privé volgens de rechter. U raadt het al: hierdoor komt de dga boven de 500 kilometer en dus blijft de bijtelling in stand. De dga is het er niet mee eens en heeft inmiddels cassatie ingesteld. Heeft hij kans om alsnog te winnen? Dat zou best wel eens kunnen. Er zijn namelijk ook soortgelijke gevallen die anders uitpakken.
Vergelijkbare personen
In een andere hofprocedure (ecli:nl:ghdha:2017:1795) ging het bijvoorbeeld om voetbal. In die zaak hanteert het hof dezelfde standaardarrest uit 1985 als in dit geval. Dit hof maakt echter een tussenstapje: eerst wordt de vraag gesteld of het doel van de rit wel zakelijk en privé (dus gemengd) is. Omdat de dga in dat geval aannemelijk kon maken dat het einddoel niet gemengd, maar zakelijk is, komt het hof in die zaak niet aan de beoordeling toe of en hoe vaak een vergelijkbaar persoon naar het voetbal gaat. In de huidige zaak van de golf-dga lees ik dat niet in geschil is dat de dga pas naar de golfbaan ging wanneer hij voor dat bezoek met een zakelijke relatie had afgesproken. Zou het dan niet zo kunnen zijn dat ook hier aannemelijk is gemaakt dat het hoofddoel van de rit zakelijk is? Ik gooi het maar even in de groep, doe er mee wat u wilt. Mocht u toevallig bij de Hoge Raad werken en deze cassatiezaak behandelen, dan ben ik heel benieuwd wat u hiervan vindt …
bz-advies
Beoordeel eerst het doel van de rit.
Is dit zakelijk, dan zijn de kilometers zakelijk, ook al vindt u het ook leuk.
Is het doel gemengd (zakelijk/privé), houd er dan rekening mee dat de kilometers toch privé zijn wanneer een met u vergelijkbaar iemand (vergelijkbaar inkomen en vergelijkbare gezinssituatie) deze kilometers eventueel ook privé zou hebben gemaakt.