Alle domeinen

2018 - November

OUDEDAGSVOORZIENING - 30.11.2018

Aftrek lijfrentepremie 2018

De feestdagen staan alweer voor de deur. Als u nog een lijfrentepremie wilt storten, maak dan nú een berekening van de aftrekmogelijkheid. Wat speelt er?

VERMOGEN - 30.11.2018

Familiebank, geen ‘race for the bottom’

Het is vaste rechtspraak dat iedereen (binnen de grenzen van de wet) zijn zaken zó mag regelen, dat hij zo min mogelijk belasting hoeft te betalen. Wat zijn de grenzen die de rechter in het oog houdt? Wat zegt deze recente uitspraak?

TUCHTRECHT - 30.11.2018

Valt een bestuurder onder de tuchtnorm?

Zorgverleners worden regelmatig geconfronteerd met een verzoek om een medisch dossier te vernietigen. Kan een patiënt in het geval van klachten hiervoor naar de tuchtrechter? Maakt het dan uit of de zorgverlener (ook) werkt als bestuurder?

AANSPRAKELIJKHEID - 30.11.2018

Worden de claims na medische fouten écht hoger?

Een lezer vroeg ons of het klopt dat patiënten na medische missers steeds meer en hoger claimen. Wat was het resultaat van het onderzoek van Centramed en MediRisk over de periode 2007 t/m 2016?

SUBSIDIE - 30.11.2018

Subsidie jonge landbouwers 2018

Bent u een jonge landbouwer en wilt u investeren in innovatie en modernisering binnen uw eigen bedrijf? Dan is de Subsidie jonge landbouwers 2018 (POP3) wellicht interessant voor u: wat moet u hierover nu weten?

BOER EN BEDRIJF - 30.11.2018

Fosfaatrechten, welke nuchtere kalveren en fokstieren?

Bent u melkveehouder? Dan moet u voor al het jongvee fosfaatrechten hebben. Bent u zoogkoeienhouder? Dan hoeft u enkel fosfaatrechten te hebben voor de dieren die later zoogkoe worden. Wat speelt er bij nuchtere kalveren en fokstieren?

BELASTINGEN - 30.11.2018

Schuiven met vermogen in box 3

Tot 2017 was het belastingtarief in box 3 een vast percentage van 1,2%. Sinds 2017 is het tarief echter afhankelijk van de hoogte van uw vermogen. Wat nu?

RECHT - 30.11.2018

Samenwoners uit elkaar, van wie is de auto?

Als samenwoners uit elkaar gaan, wie is dan eigenaar van de auto (of van andere roerende zaken)? Wat staat er in de wet? Wie moet wat bewijzen? Wat heeft de rechter hier nu over beslist?

kilometeradministratie - 30.11.2018

Maar ik houd helemaal niet van golf!

Onlangs oordeelde Hof Den Bosch dat er ondanks een sluitende kilometeradministratie toch moest worden bijgeteld. Een rapportage gaf hierbij de doorslag. Is dat wel terecht?

bedrijfsopvolgingsregeling - 30.11.2018

BOR en preferente aandelen

Hoofdregel is dat preferente aandelen niet kwalificeren voor de BOR. Een uitzondering geldt voor preferente aandelen ontstaan in het kader van een gefaseerde bedrijfsopvolging. Onder voorwaarden kan daar sprake van zijn.

dga - 30.11.2018

Gebruikelijk loon bij werken voor meerdere bv’s

Werkt een aanmerkelijkbelanghouder voor meerdere bv’s, dan geldt in principe bij elke bv de gebruikelijkloonregeling. Voorkom dan dat iedere bv als inhoudingsplichtige geldt en er per bv het gebruikelijk loon moet worden betaald.

partnerschap - 30.11.2018

Samenwonen, wat te regelen?

Waar moet u cliënten op wijzen die kiezen voor samenwonen zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap? Zij willen immers doorgaans wel voor elkaar zorgen, eventueel ook na een ‘scheiding’.

concernregeling wkr - 30.11.2018

Kan juridisch eigendom materieel worden uitgelegd?

De eindheffing van de werkkostenregeling wordt in beginsel per inhoudingsplichtige berekend. Onder voorwaarden mag deze eindheffing echter ook op concernniveau worden berekend. Maar wanneer is er in het kader van de werkkostenregeling sprake van een concern?

BTW - 30.11.2018

Btw en zonneparken

Zonneparken zijn een steeds grotere trend onder investeerders en ondernemers.

afschrijvingsbeperking - 30.11.2018

Beperking afschrijving vastgoed

De afschrijving van panden in eigen gebruik wordt verder aan banden gelegd.

afkoop pensioen - 30.11.2018

Lenen van de bv: tot € 500.000 geen probleem meer?

De verwachting is dat door de rekening-courantmaatregel de discussie met de Belastingdienst over de hoogte van de verstrekte leningen aan de dga aanzienlijk zal verminderen. Maar geheel verdwijnen, zal deze niet.

aanmerkelijk belang - 30.11.2018

Geen bevoordelingswil is geen schenking!

Als er sprake is van een schenking of gift, dan is er schenkbelasting verschuldigd. Voor een schenking of gift is wel vereist dat degene die verarmt ook de bedoeling had om de begiftigde te bevoordelen.

BTW - 30.11.2018

Kluskavels en sloopterreinen

Wanneer er sloopwerkzaamheden aan een onroerende zaak zijn uitgevoerd, kan er hierdoor zomaar weer sprake zijn van een bouwterrein waardoor er bij de levering btw verschuldigd is. Ook het splitsen van appartementsrechten brengt de nodige gevolgen voor de btw en de overdrachtsbelasting met zich mee.

INKOMSTENBELASTING - 30.11.2018

Aftrek rente bij herbesteding oude eigenwoninglening

Bij het gebruik van een lening ten behoeve van de oude woning voor de huidige woning is er niet voldaan aan het oogmerkvereiste en is de rente niet aftrekbaar.

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 29.11.2018

Uw bedrijf in een holdingstructuur, hoe nu goed geregeld?

Hoe benut u nu de fiscale voordelen van een holdingstructuur, zoals bijv. minder vennootschaps- en overdrachtsbelasting, optimaal? Hoe bewaakt u dat ook de juridische voordelen perfect benut worden? Welke belangrijke punten moet u nalopen en afvinken?

BTW-TARIEF - 29.11.2018

Vouchers en tijdstip afdracht btw, wat moet u weten?

Zoals u weet, gaat het lage btw-tarief per 2019 van 6 naar 9%. Gelijktijdig treden er nieuwe btw-regels in werking met betrekking tot vouchers (waardebonnen, tegoedbonnen, etc.). Wat is hieruit de essentie en waar moet u rekening mee houden?

RECHT - 29.11.2018

Boekhouding niet oké, DGA in privé aansprakelijk voor tekort

Wanneer kan een DGA in privé aansprakelijk worden gesteld voor het boedeltekort van een failliete BV? Wat als een deugdelijke boekhouding ontbreekt? Bij wie ligt dan de bewijsbal? Hoe kan men het risico beperken? Wat zegt de wet? Wat speelde er onlangs en is er nu beslist?

LOONADMINISTRATIE - 29.11.2018

Loonbeslag, wat nu?

De deurwaarder meldt zich in verband met een loonbeslag ten laste van een werknemer. Dat is een veelvoorkomende situatie, maar in de praktijk zien we dat hier toch nog wel eens fouten worden gemaakt. Wat moet de werkgever doen en wat juist niet?

LOONHEFFING - 29.11.2018

Personeelsfonds iets voor uw bedrijf?

Veel bedrijven worden geconfronteerd met werknemers die door een samenloop van omstandigheden in de problemen zijn geraakt. Voor werkgevers die hier iets in willen betekenen, kan het oprichten van een personeelsfonds een optie zijn.

INVESTERINGSAFTREKKEN - 29.11.2018

Laat in 2018 geen winstaftrek meer liggen, nu kan het nog!

U heeft nog ruim een maand de tijd om ervoor te zorgen dat uw recht op investeringsaftrek niet verdampt. Een kleine investering weegt dan vaak niet op tegen het grote fiscale voordeel dat u ermee (nog) binnenhaalt. Hoe dat zo?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 29.11.2018

Langere proeftijd wordt mogelijk

Minister Koolmees heeft het wetsvoorstel ‘Wet arbeidsmarkt in balans’ (WAB) naar de Tweede Kamer gestuurd. Wat is het voorstel voor de proeftijd?

PERSONEEL - 29.11.2018

Altijd herplaatsingsplicht bij ontslag?

Stel dat uw directie een werknemer wil ontslaan. Moet u dan altijd uitgebreid stilstaan bij de herplaatsingsmogelijkheden of kunt u deze in sommige gevallen ook achterwege laten? Hoe zit dat nu?

PROCEDURE - 28.11.2018

En wat is uw belang?

Als u in bezwaar of beroep gaat, moet u een belang hebben bij de procedure anders wordt uw zaak niet in behandeling genomen. Dat lijkt een simpele regel, maar het is niet altijd gemakkelijk om te achterhalen wat het ‘belang’ eigenlijk is.

Erfbelasting - 28.11.2018

Weinig geld in kas, tweetrapsmaking biedt uitweg!

Als het vermogen in onroerende zaken zit (bijv. woonhuis en/of bedrijfspand), is de erfbelasting vaak een probleem, bijv. als de langstlevende de erfbelasting voor de kinderen moet betalen en er onvoldoende liquiditeiten zijn. Wat dan?

BEDRIJFSOPVOLGING - 28.11.2018

Bedrijfsopvolgingsregeling en testament

Uw erfgenamen kunnen belasting besparen door gebruik te maken van de bedrijfsopvolgingsregeling. Als u geen testament heeft opgesteld, kan deze regeling ongunstig uitvallen. Hoe zit dat? Waar moet u rekening mee houden?

GOED OM TE WETEN - 28.11.2018

Vink of geen vink?


FISCOTIP - 28.11.2018

Denk nog even aan uw spaargeld!

Heeft u een behoorlijk box 3-vermogen en bestaat dit voor een groot deel uit spaargeld? Dan valt u fiscaal in de prijzen! Wat kunt u doen om uw box 3-vermogen te verlagen? Waarom moet u dit jaar nog actie ondernemen?

PENSIOEN - 28.11.2018

Nog in 2018 uw pensioen afkopen?

Als u uw pensioen in eigen beheer nog niet met belastingkorting heeft afgekocht, dan heeft u daarvoor nog tot eind 2019 de kans. Door de afkoop in 2018 plaats te laten vinden, profiteert u echter van de hoogste korting. Hoe zit dat?

LOKALE HEFFINGEN - 28.11.2018

Wat met hoge legesaanslag voor omgevingsvergunning?

Het slopen en ‘herverbouwen’ gebeurt steeds vaker. Hiervoor is een omgevingsvergunning nodig. U krijgt van de gemeente een aanslag leges. Wanneer kunt u succesvol bezwaar maken? Wat heeft de rechter hierover beslist?

VERZEKERINGEN - 27.11.2018

Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, fiscaal voordeel

Het is voor u als bouwprofessional niet goedkoop om u te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De maandelijkse premie kan flink aantikken. Bedenk wel dat deze aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Hoe zit dat?

BOUWVERGUNNING - 27.11.2018

Beroep tegen vergunning verworpen, bouw kan starten!

Als de buurman beroep aantekent tegen een omgevingsvergunning, wie moet dan wat bewijzen? Wanneer mag het bouwplan (niet) worden gesplitst? Wat heeft de bouwrechter nu beslist?

INCASSO - 27.11.2018

Wordt straks de rekening wel betaald?

Als (bouw)ondernemer loopt u bepaalde risico’s, bijv. dat de rekening niet (tijdig) wordt betaald. Hoe kunt u dat risico zo veel mogelijk beperken? Waar kunt u informatie over de kredietwaardigheid van bedrijven en/of particulieren achterhalen?

WET- EN REGELGEVING - 27.11.2018

Strooien met kerstacties en kerstfolders?

Stel, u wilt kerstmenuflyers laten uitdelen tijdens de kerstmarkt. Daarmee wilt u de reserveringen voor de kerstdagen stimuleren en extra omzet behalen. Mag dat zomaar en waar dient u allemaal op te letten tijdens dit zogenaamde flyeren?

BELASTINGCONTROLE - 27.11.2018

Als de inspecteur met uw cijfers aan het rekenen slaat ...

Als uw aangifte de nodige gebreken vertoont, mag de inspecteur de bewijslast omdraaien. Hij berekent dan theoretisch wat het had moeten zijn. Dat moet wel redelijk blijven. Wat betekent dit, wat besliste de rechter hier onlangs over?

BTW-TARIEF - 27.11.2018

Btw van 6 naar 9%, wat met in omloop zijnde bonnen?

Zoals u weet, gaat het lage btw-tarief vanaf 2019 naar 9%. Wat nu met in omloop zijnde penningen, bonnen, etc. die in 2018 betaald zijn, maar in 2019 pas worden verzilverd? En wat speelt er met bonnen vanaf 2019?

ADMINISTRATIE - 27.11.2018

Uw privégebruik en -verbruik 2018 goed genoeg in beeld?

Ieder jaar opnieuw dient uw boekhouder uw privégebruik vast te stellen en te corrigeren op de geboekte kosten en de verrekende voorbelasting (btw). Schatten mag, maar tellen en weten is beter voor uw marge én uw portemonnee. Dus?

FOOIEN - 27.11.2018

Fooienpot laten groeien is leuk, maar voor wie?

Universitair onderzoek toont aan welke achtergrondmuziek de hoogte van de fooi doet groeien. Welke is dat, welke groeipromotors zijn er nog meer en vooral … wat zegt de fiscus over die fooienpot? Gaat die er met de pot vandoor?

Nalatenschap - 26.11.2018

Laat geen onenigheid na!

Maar liefst 33% van de nalatenschappen eindigt in familieruzie, waarvan 75% met onherstelbare relatieschade. Hoe is ruzie over de erfenis te vermijden?

Recht - 26.11.2018

Samenwoners huiseigenaar, dan ieder de helft van de schuld?

In de praktijk komt het vaak voor dat samenwoners ieder voor de helft eigenaar zijn van het woonhuis. Dus dan ook ieder de helft van de hypothecaire schuld betalen? Wat als de ene partner meer aflost dan de andere via een schenking (€ 100.000,-) van de ouders?

Beleggen - 26.11.2018

Beleggen zonder emotie

Beleggen is vaak emotie, maar dat zou het niet moeten zijn. Wat als de beleggingen van uw cliënten niet langer de gewenste kant op gaan en zij door het verlies niet meer helder kunnen denken? Wat zijn de valkuilen van beleggen en hoe kunt u hiervoor waarschuwen?

Pensioen - 26.11.2018

Nieuwe regels voor kleine pensioenen

Per 1 januari 2019 veranderen de regels voor kleine en heel kleine pensioenen. Het gaat hierbij om pensioenbedragen van minder dan € 474,11 bruto per jaar. Wat houden de veranderingen nu precies in?

elastingen - 26.11.2018

Hoge rente op geldlening ouders aan kind onzakelijk?

Geld lenen door ouders aan hun kind tegen een hoge rente kan fiscaal voordelig zijn als het kind de rente kan aftrekken. Dan moet wel worden bewaakt dat het een zakelijke lening is. Hierover speelde recentelijk een belangrijke rechtszaak. Wat moet u nu weten?

Inkomstenbelasting - 26.11.2018

Box 3-tarieven 2019 stijgen, nu beleggen in box 2?

De belastingheffing over privévermogen in box 3 is voor velen frustrerend. De heffing kan ontgaan worden door het vermogen onder te brengen in box 2, namelijk door een aanmerkelijk belang op te bouwen. Bij welk rendement is dit interessant?

Vermogensbeheer - 26.11.2018

Certificeren van vermogen

De STAK is een bekend fenomeen binnen ondernemingsstructuren. Aandelen worden gecertificeerd om de economische gerechtigdheid en de juridische zeggenschap te scheiden. Maar niet alleen aandelen, alle goederen en vermogensrechten zijn te certificeren.

Schenkbelasting - 26.11.2018

Na 24 jaar alsnog een aanslag schenkbelasting

De Belastingdienst legde 24 jaar na een schenking nog een aanslag schenkbelasting op. Volgens de rechter was dit niet te laat, omdat de verjaringstermijn nog niet was gaan lopen. Wanneer vangt de termijn voor het opleggen van een aanslag schenkbelasting aan?

Aansprakelijkheid - 26.11.2018

Aansprakelijkheid erfgenamen voor belastingschulden uitgebreid

Hoe zijn nu de mogelijkheden voor de Belastingdienst uitgebreid om belastingschulden van de erflater te verhalen op de erfgenamen? Geldt dat ook voor vrijgestelde schenkingen, zoals bijvoorbeeld de hoge vrijstelling van ruim een ton voor de eigen woning?

Recht - 26.11.2018

Wat kunt u met een meerwaardeclausule goed regelen?

Wat wordt er bedoeld met een meerwaardeclausule als onderdeel van een overeenkomst of notarisakte? Welke punten moeten u bewaken die daarin aan bod komen? Hoe regelt u dat goed en zorgt u voor een redelijke belangenafweging in de familiesfeer?

WEBDIENSTEN & SOFTWARE - CHAT - 23.11.2018

Beter aan de slag met Facebook Messenger

Met Facebook Messenger kunt u chatten met uw Facebook-contactpersonen. De app bevat echter heel wat meer interessante mogelijkheden.

COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 23.11.2018

Zo werkt u efficiënter met de muis

De computermuis is een onmisbaar hulpstuk van uw pc. Met welke tools breidt u de mogelijkheden ervan nog verder uit? Wij maakten voor u een selectie.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 23.11.2018

Hoe verspreidt u uw video’s?

Video’s zijn handig voor productvoorstellingen, getuigenissen van tevreden klanten, een kijk achter de schermen van uw zaak, enz. U kunt ze verspreiden via verschillende kanalen. Hoe doet u dat?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 23.11.2018

Het beste postmoment op Facebook?


SOFTWARE - APPS - 23.11.2018

Welke vragen kunt u stellen aan Apple Siri?

Nog voor Google met zijn Assistant kwam, had Apple zijn eigen stemgestuurde hulp: Siri. Hoe kan deze spraakassistent voor iPhone en iPad u helpen?

E-MAIL - E-MAILADRES - 23.11.2018

E-mailadres gezocht

Stel, u heeft de naam van een interessant contact opgevangen, maar niet zijn of haar e-mailadres. Kunt u dat adres toch op de een of andere manier opzoeken?

SOFTWARE - APPS - 23.11.2018

Welke vragen kunt u stellen aan Google Assistent?

Google Assistent is uw slimme, stemgestuurde hulp die sinds augustus 2018 ook Nederlands praat en begrijpt. Wat kunt u deze app allemaal vragen?

SOFTWARE - VARIA - 23.11.2018

Alle software op zak

Heeft u graag op een usb-stick toegang tot al uw favoriete toepassingen, zodat u ze onderweg altijd bij de hand heeft? Het gratis LiberKey maakt het handig om een stick met ‘draagbare’ programma’s samen te stellen. Hoe werkt het?

ZOEKEN - VARIA - 23.11.2018

Googelen naar cijfers en statistieken

Google lanceerde onlangs een nieuwe zoekmachine: Google Dataset Search. Wat mag u hiervan verwachten, en is deze gespecialiseerde website beter dan de ‘gewone’ Google bij uw zoektocht naar gegevens?

WEBDIENSTEN & SOFTWARE - OFFICE - 23.11.2018

Werk tegelijk met Google Docs en Microsoft Word

Google Documenten gebruiken om samen te werken aan een document is erg handig, omdat alles zich in de cloud bevindt. Zelfs als u liever met Microsoft Word werkt op uw computer, kunt u Google Docs gebruiken. Hoe werkt dat?

SOFTWARE - BROWSER - 23.11.2018

Achtergrond aanpassen in Chrome


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN & SOFTWARE - 23.11.2018

Op naar een papierloos kantoor

Werken met papier is vaak niet meer nodig. Dankzij een breed aanbod aan tools en apps werkt uw bedrijf efficiënter en milieuvriendelijker.

WEBDIENSTEN & SOFTWARE - AUDIO - 23.11.2018

Op zoek naar een stem?

Heeft u voor bv. de presentatie van een nieuw product of de voorstelling van uw zaak een (professionele) stem nodig? Hoe zorgt u daarvoor?

WOZ - 23.11.2018

Nieuwe taxatie gemeente, lagere OZB-aanslag

Het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch heeft onlangs beslist dat een nieuwe taxatie van de gemeente gevolgen heeft voor de gebruikersaanslag OZB. Wat speelde er in die procedure? Wat moet u hierover weten?

UW RAADSMAN - 23.11.2018

Fiscale afschrijving op gebouwen vanaf 2019 beperkt

Met ingang van 2019 worden de regels omtrent het fiscaal afschrijven op een pand aangescherpt. Dit geldt voor de vennootschapsbelasting, dus o.a. voor BV’s. Er is onlangs een overgangsmaatregel aangekondigd. Hoe zit dat?

BEDRIJFSHUUR - 23.11.2018

Uw huurder betaalt niet, dan maar de sloten vervangen?

U verhuurt middenstandsbedrijfsruimte, maar na een tijdje betaalt uw huurder de huur niet meer. U besluit uw verplichtingen als verhuurder op te schorten en vervangt de sloten zodat de huurder er niet meer in kan. Wat zei de rechter nu?

VERKOOP - 23.11.2018

Gebrek bij verkoop woning, wanneer ontbinding koop?

Als de gebreken aan een door u verkochte woning ernstig zijn, bestaat er de kans dat de koper ontbinding van de koopovereenkomst vordert. De woning voldoet immers niet aan zijn verwachtingen. Wanneer kan dit worden gevorderd?

IN DE KIJKER - 23.11.2018

Wat als huurders uit elkaar gaan?

Als verhuurder wilt u de zekerheid dat uw huurders de huur kunnen betalen. Wat nu als een jong stel uw woning wil huren, maar zij alleen samen de huur kunnen opbrengen? Kunt u zekerheid inbouwen voor als een van hen verhuist?

RUIMTELIJKE ORDENING - 23.11.2018

Wanneer bent u belanghebbende bij handhaving?

Stel, omwonenden van het bedrijf van uw cliënt dienen een verzoek om handhaving in bij de gemeente. Daarvoor moeten zij belanghebbenden zijn. Er moet dan sprake zijn van ‘gevolgen van enige betekenis’. Wat zijn dat?

COURTAGE - 23.11.2018

Onduidelijke opdracht, duidelijk vonnis

Van een makelaar wordt verwacht dat hij een bemiddelingsopdracht in klare taal schriftelijk vastlegt. Helaas gaat dat soms niet goed. Wat speelde er?

HANDELSPRAKTIJK - 22.11.2018

Moet een franchisegever een omzetprognose geven?

Een franchisenemer moet weten waar hij aan toe is voordat hij tekent. De franchisegever moet die informatie verstrekken. Volgens de rechter zijn omzetprognoses daarbij niet altijd noodzakelijk. Waar moet de ondernemer op letten?

BTW-AANGIFTE - 22.11.2018

Laatste btw-aangifte van het jaar, waarop moet u letten?

Eind januari 2019 is het voor de meeste ondernemers weer tijd voor de laatste btw-aangifte van 2018. Daar zit altijd een aantal specifieke items bij die uw aandacht vragen. Welke zijn dat en wat kunt u daar dit jaar al mee, stap voor stap ...

BELASTINGBOETE - 22.11.2018

“Hallo zeg, kan die boete niet even wat lager?”

Als u niet volgens de regels aan uw fiscale verplichtingen voldoet, kunt u een boete krijgen. Maar waar hangt de hoogte van een boete van af? En heeft het nut een dergelijke boete aan te vechten? Wat is daarbij van belang?

RECHT EN AUTO - 22.11.2018

Even snel naar een afspraak?

Een collega moest naar een afspraak en kon geen parkeerplek vinden. Een parkeerplek op een bedrijventerrein bood uitkomst, maar bleek een dure grap ... De exploitant van het terrein eiste een forse boete! Waar ging het mis?

ADMINISTRATIE - 19.11.2018

Ook inkomende facturen zijn geld waard ...

Er is altijd veel aandacht voor de factuur(eisen) en de btw-aftrek. Maar aan inkomende facturen en bonnetjes hangt nog een ander financieel en fiscaal belang. Wat kunt u nog doen tot het einde van het jaar?

BEZWAAR EN BEROEP - 19.11.2018

Bezwaar maken tegen box 3-heffing?

De rechter heeft al vaak moeten oordelen over de heffing in box 3 van mensen met vermogen die een laag rendement behalen over dit vermogen. Wanneer kan het voor u zinvol zijn om bezwaar te maken tegen de box 3-heffing?

LOKALE HEFFINGEN - 19.11.2018

OZB met opslag, kan dat zomaar?

Nog even en u krijgt weer een aanslag OZB in de bus. Kan de gemeente hierover zomaar een opslag berekenen ten behoeve van een of ander fonds? Welke voorwaarden gelden er dan? Wat vond de rechter onlangs?

AFTREK ZORGKOSTEN - 19.11.2018

Reiskosten ziekenbezoek aftrekbaar

Stel, u bezoekt regelmatig een zieke of invalide. Dit doet u met de auto van de zaak of met uw privéauto. Wist u dat u deze kosten kunt aftrekken, dus buiten uw eigen zorgkosten? Hoe werkt dat?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 19.11.2018

De studie terugbetalen?

Scholing is belangrijk, denk aan verplichte scholing voor de uitoefening van de functie of herplaatsing. Hoe voorkomt u dat een ander daarvan profiteert?

ARBO - 19.11.2018

De Arbeidstijdenwet, onbekend en onbemind?

In de Arbeidstijdenwet (ATW) staan allerlei regels voor werktijden, pauzes, rusttijden en voor bepaalde groepen (bijv. jongeren, zwangeren). Voor werkgevers zijn deze regels lastig en vaak ook onbekend. Wat geldt er op hoofdlijnen?

FLEXIBELE ARBEID - 19.11.2018

Detacheren: arbeidscontract of uitzendovereenkomst?

Stel, u wilt een of meerdere van uw werknemers detacheren bij een ander bedrijf. Mag u dan eigenlijk zelf kiezen of deze detachering op basis van arbeidsovereenkomsten of op basis van uitzendovereenkomsten plaatsvindt?

PERSONEELSBELEID - 19.11.2018

Bouwen aan vertrouwen

Het is een veelgehoord gezegde ’vertrouwen komt te voet en gaat te paard’. En dat terwijl vertrouwen belangrijk is voor het werkplezier van uw medewerkers. Hoe zorgt u voor vertrouwen op de werkplek met behoud van productiviteit?

TRANSITIEVERGOEDING - 19.11.2018

Transitievergoeding naar € 81.000,- in 2019


LOON - 19.11.2018

Loonbeslag, hoe zit dat nu?

Het komt helaas geregeld voor dat een werknemer in de schulden raakt, waarna een gerechtsdeurwaarder zich meldt om beslag te leggen op het loon van uw medewerker. Waar moet u op letten en hoe gaat een beslaglegging in zijn werk?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 19.11.2018

Wat moet u regelen bij uitdiensttreding?

Bij uitdiensttreding van een werknemer kan deze nog wat van u te vorderen hebben. Omgekeerd kunt u ook nog wat van uw werknemer te vorderen hebben. Kunt u dit verwerken in de laatste loonbetaling, en hoe doet u dit dan?

WERKNEMERSVERZEKERINGEN - 19.11.2018

Sectorindeling checken kan u werkgeverslasten besparen

De overheid wilde het ‘sectorshoppen’ om premie te besparen, aanpakken. Dat lijkt nadelig, maar dat hoeft het niet te zijn. U kunt er namelijk zelfs geld mee besparen. Hoe zit de vork in de steel met uw sectorindeling?

BOER EN BEDRIJF - 16.11.2018

Verleasen fosfaatrechten en benutting

Kan ook bij leasetransacties de 10% korting nog eenmalig door de vervreemder (verleaser) worden benut? Wat is er nu bekendgemaakt door RVO?

Cookiebeleid