Alle domeinen

2018 - Augustus

BELASTINGCONTROLE - 31.08.2018

Zijn uw kosten wel zakelijk?

Als ondernemer kunt u uw zakelijke kosten ten laste van de winst brengen. Wat nu als de inspecteur de zakelijkheid van uw kosten betwijfelt? Wie heeft dan de bewijsplicht en hoe voldoet u eraan? Wat besliste de rechter onlangs nog?

FISCALE WINST - 31.08.2018

Keuzevermogen met terugwerkende kracht?

Sommige bedrijfsmiddelen kunt u naar keuze als ondernemings- of privévermogen aanmerken. Die keuze kunt u wijzigen zolang uw aanslag nog niet definitief vaststaat. Dit kan met name voor panden een leuke winst opleveren. Lees verder!

HANDELSPRAKTIJK - 31.08.2018

Delen van e-mailadressen voor een mailing, een goed idee?

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is inmiddels een feit en privacy is nog steeds ‘hot’. Ook een e-mailadres is een persoonsgegeven en valt onder de AVG. Wat betekent dat voor uw e-mailadressenbestand?

HUUR BEDRIJFSRUIMTE - 31.08.2018

Te late opzegging geldig of niet?

In een huurovereenkomst staan o.a. bepalingen over de manier van opzegging en de opzegtermijn. Wat zijn de gevolgen als de huurder zich niet houdt aan deze voorwaarden? Begin dit jaar deed de rechter een opmerkelijke uitspraak.

PERSONEEL - 31.08.2018

Een hoger salaris of extra vrij?

In de praktijk zien we steeds vaker dat werknemers wel heel graag extra vrij willen, zelfs in plaats van meer geld. Omdat het al moeilijk genoeg is om goede krachten te vinden, wilt u hieraan wel tegemoetkomen. Wat kost u dat?

NOTARIS - 31.08.2018

Creatieve oplossing voor opheffing beslag

Op appartementen die binnenkort moesten worden overgedragen, was door een schuldeiser van de verkoper, een projectontwikkelaar, beslag gelegd. De rechter kwam echter met een creatieve oplossing. Hoe loste hij de kwestie op?

VERHUUR - 31.08.2018

Huurverhoging per e-mail, mag dat?

De wet bepaalt dat verhuurders de jaarlijkse huurverhoging schriftelijk moeten meedelen aan hun huurders. In deze digitale tijd lijken brieven echter achterhaald. De huurverhoging per e-mail meedelen is sneller en goedkoper, maar mag dat?

UW RAADSMAN - 31.08.2018

Sluiting drugspand, kan dat zomaar?

Het door uw cliënt verhuurde pand dreigt door de gemeente gesloten te worden vanwege een aangetroffen wietplantage. Kan dat zomaar? Wat kan uw cliënt daartegen doen?

VERKOOP - 31.08.2018

Wanneer niet-zelfbewoningsclausule?

Een niet-zelfbewoningsclausule in de koopovereen-komst komt steeds vaker voor. Waar wordt zo’n clausule voor gebruikt en waar moet u op letten?

APPARTEMENTSRECHTEN - 31.08.2018

Administratieve overlast voor VvE

Een VvE-lid die buitensporig veel klachten en verzoeken indient bij (het bestuur of de beheerder van) de VvE, kan een goed bestuur of beheer van de VvE ernstig belemmeren. Welke maatregelen kan de VvE dan treffen? Wat zegt de rechter?

VERKOOP - 31.08.2018

De koper en de zorgplicht van de verkopende makelaar

Steeds vaker dienen teleurgestelde kopers een claim in tegen de verkoopmakelaar wegens schending van de zorgplicht. Uit de rechtspraak blijkt dat een dergelijke claim niet altijd slaagt. Welke omstandigheden zijn van belang?

IN DE KIJKER - 31.08.2018

Identiteit vaststellen, de AVG versus de Wwft

Zoals bekend, moet u als makelaar op grond van de Wwft de identiteit van uw cliënten vaststellen. Hoe doet u dat en hoe verhoudt zich dat tot de AVG? Wat mag en moet u bewaren en hoelang?

INKOMSTENBELASTING - 31.08.2018

Belastingteruggaaf door middeling, hoe werkt dat?

Als u te maken heeft met sterk wisselende inkomsten, dan kan het voordelig zijn om uw inkomsten fiscaal uit te smeren over meerdere jaren. Hiervoor kunt u gebruikmaken van middeling. Hoe werkt de regeling en waar moet u op letten?

ONDERNEMERSCHAP - 31.08.2018

Zzp’ers en arbeidsrelaties, een update

Vlak voor de zomervakantie was er een Kamerbrief en nader overleg over hoe het nu verder moet met de wetgeving voor zzp’ers. Wat is de stand van zaken?

INKOMSTENBELASTING - 31.08.2018

Schuld inkomstenbelasting aflossen met btw-teruggaaf?

Soms checkt een ontvanger, voordat hij belasting terugbetaalt, of er nog iets dringends te betalen valt. Maar vaak ook niet. Enerzijds btw terugkrijgen en anderzijds dringend belastingschuld aflossen, kan dat? Hoe werkt dat?

BTW-AFTREK - 31.08.2018

Vraag ook de zakelijke btw tijdens vakantie terug

Als u op vakantie gaat, denkt u niet direct aan de btw op zakelijke uitgaven. Toch kunt u ook die btw gewoon terugvragen. Hoe gaat dat, welke extra eisen gelden daarvoor en waar moet u nog meer op letten?

LOONHEFFINGEN - 31.08.2018

Mag uw huishoudelijke hulp ook uw terras afsoppen?

Wat als u boven de zaak woont en u een huishoudelijke hulp heeft, mag u die dan ook voor uw horecabedrijf inzetten? Hoe houdt u zo’n privéhulp buiten uw loonadministratie en buiten de loonheffingen?

BTW - 31.08.2018

Btw-teruggaaf verrekenen met te betalen btw/loonheffing?

Als u btw terugkrijgt, zoals na een investering en het volgende tijdvak weer moet betalen, wilt u die graag verrekenen. Dat kan, zelfs met af te dragen loonheffing, maar u moet zich wel houden aan de voorwaarden. Wat betekent dat?

AUTO VAN DE ZAAK - 31.08.2018

Stel, u gaat voor een bestelauto, waar moet u op letten?

Een collega van u was het zat om voor zijn inkopen en catering steeds weer zijn onhandige personenauto te gebruiken. Dus wil hij een bestelauto, die hij niet privé zal rijden. “Waar moet ik op letten en zijn er nog tips?”, vroeg hij aan ons ...

SOFTWARE - VIDEO - 31.08.2018

Toch nog video’s bewerken met Windows 10?

Sinds 2017 maakt het vroeger populaire Windows Movie Maker geen deel meer uit van Windows. Weinigen weten dat er in Windows 10 nog een eenvoudig programma verborgen zit om video’s te bewerken.

SOFTWARE - IOS & ANDROID - 31.08.2018

Minder bekende gebaren in Android en iOS

Kennis van de juiste gebaren (bv. vegen of ‘swipen’) maakt het gebruik van uw smartphone gemakkelijker. Dit zijn enkel minder bekende, maar nuttige gebaren.

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 31.08.2018

Veilig inloggen doet u zo

Voor het gebruik van bijna elke webdienst of cloudtool moet u inloggen met een wachtwoord. Hoe zorgt u ervoor dat dit veilig gebeurt?

E-MAIL - BEVEILIGING - 31.08.2018

Mail met encryptie niet meer veilig?

Recentelijk werd er een probleem ontdekt met versleutelde mail. Hoe zit dat?

WEBDIENSTEN & SOFTWARE - ONLINE SAMENWERKEN - 31.08.2018

Gemakkelijk bestanden delen doet u zo

Er bestaan verschillende manieren om bestanden met anderen of tussen verschillende apparaten uit te wisselen. Een greep uit de mogelijkheden.

SMARTPHONE - ANDROID - 31.08.2018

Efficiënt met berichten aan de slag op Android

Heeft u een Android-smartphone, dan zijn er een aantal mogelijkheden om berichten te versturen en te ontvangen. Dit zijn enkele apps en tips.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 31.08.2018

Checklist voor Facebook-marketing

Een Facebook-pagina voor uw zaak hoort thuis in een moderne marketingstrategie. Maar hoe pakt u dit verstandig aan? Een checklist…

EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 31.08.2018

Is uw website nog online?

Wanneer u veel tijd steekt in uw website, wilt u uiteraard dat die altijd bereikbaar is voor uw klanten. Een monitoringtool houdt dit voor u in het oog.

BEVEILIGING - PRIVACY - 31.08.2018

Wat weet uw browser over u?


COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 31.08.2018

Sla uw bestanden ook extern op

Uw computer heeft wellicht veel schijfruimte. Toch is het soms noodzakelijk, handig of veilig om bestanden ook ‘extern’ op te slaan, op een andere opslagdrager. Welke dragers zijn beschikbaar en interessant?

SOFTWARE - UPDATES - 31.08.2018

Helemaal up-to-date

Een besturingssysteem als Windows 10 blijft vrij automatisch up-to-date, maar er zijn nog andere onderdelen die af en toe ook aan een update toe zijn, zoals stuurprogramma’s en applicaties. Kunt u ook dat automatiseren?

INTERNETCONNECTIE - MOBIEL INTERNET - 31.08.2018

Bespaar op uw dataverbruik


ZAKELIJK - VASTGOED - 31.08.2018

Een nieuwe plek voor uw bedrijf

Bent u op zoek naar een nieuwe bedrijfsruimte? Op internet vindt u locaties en advies voor het kiezen van een pand dat voldoet aan uw eisen en wensen.

LOONHEFFINGEN - 29.08.2018

Fiscus richt pijlen nog meer op schijnzelfstandigheid

Huurt u zelfstandigen zonder personeel in? De fiscus is met ingang van 1 juli 2018 strenger gaan controleren. Wat kunt u doen om zeker te stellen dat deze zzp’ers achteraf fiscaal niet uw werknemers blijken? Wat is er cruciaal?

BEDRIJFSOPVOLGING - 29.08.2018

Rechten van bedrijfsopvolgers?

Stel, pa heeft een bedrijf. Zijn oudste zoon is werkzaam in dit bedrijf en is de beoogde bedrijfsopvolger. Plotseling komt vader te overlijden. Als gevolg van de wettelijke verdeling komt het bedrijf terecht bij moeder, die zich nooit met het bedrijf heeft bemoeid. Wat nu?

BTW-TARIEF - 29.08.2018

Btw-tarief van 6 naar 9%, hoe bereidt u zich hierop voor?

Hoogstwaarschijnlijk gaat de voorgenomen tariefsverhoging van 6 naar 9% btw per 1 januari 2019 doorgevoerd worden. U krijgt daar als administrateur ongetwijfeld mee te maken, dus moet u zich daarop ook tijdig inrichten. Wij helpen u een handje ...

BELASTINGEN - 29.08.2018

Het werk zit erop, de aangifte is ingediend, en dan?

Als u de aangifte inkomstenbelasting, of voor een BV de aangifte vennootschapsbelasting heeft ingediend, zit het werk voor de belastingplichtige erop. Dan is het wachten op een aanslag van de Belastingdienst. Wat te doen als de aanslag die u krijgt, afwijkt?

BELASTINGEN - 29.08.2018

Eindelijk rente over verliesverrekening

Over een belastingteruggaaf als gevolg van verliesverrekening wordt gewoonlijk geen belastingrente vergoed door de Belastingdienst, maar de ombudsman heeft geoordeeld!

BEDRIJFSVOERING - 29.08.2018

Wet bescherming bedrijfsgeheimen

Binnenkort gaat de Wet bescherming bedrijfsgeheimen in. Wanneer dat precies is, wordt bepaald bij koninklijk besluit. Deze wet regelt het beschermen van niet openbaar gemaakte kennis en informatie. Wat betekent dit voor bedrijven?

AANSPRAKELIJKHEID - 29.08.2018

Kan ex-bestuurder ook in privé aansprakelijk zijn, wat te doen?

Een BV-bestuurder loopt het risico in privé aansprakelijk te worden gesteld voor onbetaald gebleven belastingschulden. Dit speelt enkel als het aan slecht bestuur te wijten is dat deze belasting niet is betaald. Loopt ook een ex-bestuurder dit risico? Wat is er nu beslist?

CONTROLE EN TOEZICHT - 29.08.2018

Rekening-courant directie nader onder de loep bij controleurs

Onlangs heeft de fiscus aangekondigd meer aandacht te gaan besteden aan de ‘rekening- courant directie’. Wat betekent dit voor de DGA en hoe moet u hier als administrateur mee omgaan? Kunt u hierop inspelen?

ONROERENDE ZAKEN - 29.08.2018

Is de WOZ-waarde gelijk aan de koopprijs?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 29.08.2018

Te late aangifte Vpb door IT-problemen, belastingrente?

Iedere BV (en natuurlijk ook NV) moet op tijd aangifte doen voor de vennootschapsbelasting. Dit moet via de website van de Belastingdienst, of via de aangiftesoftware waarvan veel gebruik wordt gemaakt. Wat als de systemen bij de fiscus haperen?

CONCURRENTIEBEDING - 24.08.2018

Reorganisatie, pas concurrentiebeding dan tijdig aan!

Veranderingen in een bedrijf kunnen gevolgen hebben voor de omvang van een concurrentie- of relatiebeding. Vaak betekent dat dat een dergelijk beding na fusie of overname opnieuw moet worden overeengekomen. Hoe zit dat?

ROOKBELEID - 24.08.2018

Moet roken op het werk kunnen?

Moet een werkgever een rookruimte beschikbaar stellen voor zijn werknemers? Moet hij toestaan dat werknemers tijdens werktijd rookpauzes nemen of kan hij hen verplichten alleen tijdens hun lunchpauze te roken? Wat zei de rechter?

PRIVACY - 24.08.2018

Wat mag u vertellen?

Uw medewerker meldt zich ziek en vertelt u spontaan wat hij mankeert. Mag u dit per e-mail doorgeven aan zijn leidinggevende en collega’s?

ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN - 24.08.2018

Als gedrag niet door de beugel kan

Een werkgever ontsloeg een werknemer toen hij erachter kwam dat deze leidinggevende niet alleen zijn positie misbruikte, maar ook (seksueel) intimideerde, pestte en fysieke bedreigingen uitte. Wat zei de rechter over het ontslag?

LOONHEFFINGEN - 24.08.2018

Voorkom heffing wegens verkapte VUT!

Wilt u een arbeidsovereenkomst met een werknemer beëindigen en geeft u hem nog wat mee (omdat dat moet of omdat u het redelijk vindt), dan is het goed om na te gaan of dit misschien leidt tot de extra heffing van 52%. Wat moet u weten?

WERVING & SELECTIE - 24.08.2018

Even goede sollicitanten ... hoe kiezen?

Na een aantal selectiegesprekken is er een aantal geschikte kandidaten voor een functie. Qua kennis en kunde zijn ze vrijwel gelijk. Hoe kunt u van tevoren zo goed mogelijk inschatten wie het beste binnen uw team past?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 24.08.2018

“Ik heb meer uren gewerkt!”

Soms wilt u uw flexwerker meer uren inzetten dan is afgesproken in zijn arbeidsovereenkomst. Helaas bestaat er dan ook het risico dat hij zich kan gaan beroepen op het ‘rechtsvermoeden van arbeidsomvang’. Hoe zit dat?

LOONKOSTENVOORDEEL - 24.08.2018

Ook een betaalde stagiair geeft recht op LKV


BTW - 24.08.2018

‘Deze week krijgt u de btw cadeau ... ’

Kent u die acties ook waarbij klanten geen btw hoeven te betalen over hun aankoop? Stel, u wilt ook zo’n actie houden. Wat moet u dan weten? Als de klant geen btw aan u betaalt, hoeft u toch ook niets af te dragen, of?

INVESTERINGSAFTREK - 24.08.2018

Energiebesparende investeringen naar voren halen?

Onlangs is er een rapport verschenen over de effectiviteit van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Naar aanleiding hiervan heeft minister Wiebes laten weten dat hij de EIA in 2019 wil verlagen naar 45%. Hoe kunt u daarop inspelen?

BEDRIJFSOVERDRACHT - 24.08.2018

Fiscaal geruisloos doorschuiven versoepeld

Als u uw bedrijf wilt overdragen, moet u afrekenen met de fiscus. Dat hoeft niet als u geruisloos overdraagt. Onlangs is er besloten de voorwaarden voor deze faciliteit te versoepelen. Wat betekent dit in de praktijk?

BTW-TARIEF - 24.08.2018

Goed voorbereid op verhoging van het lage btw-tarief

Zoals in het in 2017 gesloten regeerakkoord al is aangekondigd, komt er in het Belastingplan 2019 een wetsvoorstel om het lage btw-tarief per 1 januari 2019 te verhogen van 6 naar 9%. Waar moet u rekening mee houden?

ONROEREND GOED - 24.08.2018

Woning met voordeel verhuren aan uw kind

Studerende kinderen kosten een vermogen. Vooral huisvesting drukt flink op de begroting. Hoe past u hier een mouw aan met wederzijds voordeel en laat u de fiscus een deel van de rekening betalen? En waar moet u dan op letten?

BELASTINGCONTROLE - 24.08.2018

Voor één alledaags foutje alle jaren boeten?

Het wordt de euro- of geldeenheidsteekproef genoemd. Hierbij gaat de fiscus ervan uit dat een ontdekt foutje statistisch gezien wel vaker zal zijn gemaakt. En dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Wat moet u daarvan weten?

SUCCESSIEPLANNING - 22.08.2018

Gaat erfenis niet naar de ex-partner?

Na een echtscheiding is de ex-echtgenoot geen erfgenaam meer. Hoe kan dan toch de gehele erfenis daar terechtkomen? Hoe kan dat worden voorkomen? Wat speelde hierover laatst bij de rechter? Wat is goed om te weten en te doen?

FISCOTIP - 22.08.2018

Vergeet de geruisloze terugkeer niet

Begint uw BV (om financiële redenen) een last te vormen en heeft de BV nog veel verrekenbare verliezen? Dan kan het de moeite lonen om de mogelijkheid van een geruisloze terugkeer te onderzoeken.

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 22.08.2018

Uitspraak op bezwaar verplicht per post

U ontvangt uw aanslagen van de Belastingdienst veelal digitaal. Maar mag de Belastingdienst ook correspondentie inzake een bezwaarschrift digitaal aan u toezenden? Wat vindt de rechter hiervan? Waar moet u rekening mee houden?

GOED OM TE WETEN - 22.08.2018

Massaal bezwaar box 3-heffing 2017


PRIVÉ - 22.08.2018

Lenen binnen de familie

Als een familielid van u krap bij kas zit of een nieuwe woning wil financieren, kunt u overwegen een lening te verstrekken. Waar moet u fiscaal op letten bij een dergelijke lening binnen de familie?

ERFBELASTING - 22.08.2018

Trage Belastingdienst probleem voor executeur?

Welke taken heeft een executeur (nalatenschapsafwikkelaar)? Hoezo is hij in privé aansprakelijk voor de erfbelasting? Wat nu als de aanslag erfbelasting vaak lang op zich laat wachten? Waar moet men nu rekening mee houden?

BTW - 22.08.2018

Teruggave buitenlandse btw 2017

Voor teruggave van buitenlandse btw die aan uw BV in rekening wordt gebracht, moet u op tijd een apart verzoek indienen. Waar moet u op letten?

BUITENLAND - 22.08.2018

Grensoverschrijdende pensioenen en lijfrenten in beeld

Bij een emigratie komt heel wat kijken, ook op fiscaal gebied. Een abonnee stelde ons de vraag hoe het zit met in Nederland opgebouwd pensioen- of lijfrentekapitaal dat vrijkomt als de begunstigde in het buitenland woont.

PRIVACY - 21.08.2018

Mag u e-mailadressen uitwisselen met uw collega’s?

Stelt u zich voor, u bent huisarts en u werkt met meerdere medisch specialisten in een gezondheidscentrum. De fysiotherapeut vraagt u of hij uw patiënten aan mag schrijven voor zijn nieuwsbrief. Hoe zit dat nu? Speelt de AVG daarbij mee?

GEZONDHEIDSRECHT - 21.08.2018

Overlijden tijdens de waarneemdienst

Als een patiënt overlijdt, moeten de zgn. ‘A- en B-formulieren’ worden ingevuld. Dat kan lastig zijn als het overlijden plaatsvindt tijdens een waarneemdienst en de waarnemer het medisch dossier niet kan inzien. Wat dan?

FISCALE WINST - 21.08.2018

Let op bij het afsluiten van een stakingslijfrente!

Bij het staken of overdragen van een onderneming is er inkomstenbelasting verschuldigd over de stakingswinst. Om belastingheffing te voorkomen, wordt er vaak een stamrecht bedongen. Hoe kiest u dan het juiste product?

ZORGVERZEKERING - 21.08.2018

Wie informeren over de vergoeding van ziekenhuiszorg?

In een zaak tussen een zorgverzekeraar en twee ziekenhuizen stond de vraag centraal wie de patiënt moet informeren over de vergoeding van zorgkosten bij een budgetpolis. Wat zei de Rechtbank Den Haag?

AANSPRAKELIJKHEID - 21.08.2018

Schadeplicht door schending geheimhoudingsplicht?

Zorgprofessionals hebben een wettelijke geheimhoudingsplicht. Het schenden van deze geheimhoudingsplicht kan leiden tot tuchtrechtelijke sancties. Vloeit daar dan ook meteen civielrechtelijke aansprakelijkheid uit voort?

HYPOTHEEK - 21.08.2018

Hypotheek met langere looptijd en lagere maandlasten?

Wie sinds 2013 een hypotheek heeft afgesloten, moet deze verplicht in uiterlijk 30 jaar aflossen, aldus de media. Dit betekent een forse verhoging van de maandlasten. Is hier iets aan te doen en zo ja, hoe? Waar moet u dan op letten?

AUTOMATISERING - 21.08.2018

Wel of niet te bereiken via e-mail?


BELASTINGEN - 21.08.2018

Woning naar privé wordt fiscaal duurder

Wanneer uw bedrijfswoning van uw ondernemingsvermogen over moet gaan naar uw privévermogen betaalt u belasting over het verschil tussen de waarde in het economisch verkeer en de boekwaarde. Hoe zit het met die waarde?

LANDBOUWVRIJSTELLING - 21.08.2018

Afwaardering landbouwgrond bij functieverandering

Een waardedaling van landbouwgrond is gewoonlijk niet fiscaal aftrekbaar als gevolg van de landbouwvrijstelling. Maar er zijn uitzonderingen, zoals onlangs bleek bij de rechtbank. Wat kunt u hier nu mee?

BELASTINGEN - 21.08.2018

Ruimte voor ruimte of voor belasting?

De Ruimte voor Ruimte-regeling (RvR-regeling) kan aardige financiële voordelen opleveren. De vraag is of er dan ook ruimte voor belastingheffing is? Daarvoor is namelijk een bron van inkomen vereist. Hoe pakt dat nu uit?

BOER EN BEDRIJF - 21.08.2018

Fosfaatrechten, wanneer nodig voor vleesvee?

Heeft u vleesvee en twijfelt u voor welke dieren u fosfaatrechten nodig heeft? Onlangs is bekend geworden voor welk jongvee/vleesvee u fosfaatrechten nodig heeft. Wat speelt er? Waar moet u rekening mee houden?

BOER EN BEDRIJF - 21.08.2018

Aankondiging sleepvoetverbod per 2019


RECHT - 21.08.2018

Buurman moet beroep op steigerrecht toestaan!

Wat wordt er bedoeld met het ‘steigerrecht’? Moet de buurman dat altijd toestaan of kan hij dat tegenhouden? Welke voorwaarden gelden daarvoor? Wat heeft de rechter hier nu recentelijk over beslist bij de bouw van een nieuwe woning?

GEBOUW EN GROND - 21.08.2018

Fiscale afschrijvingsbeperking ook voor aanhorigheden

Fiscaal mag tot op 50% van de WOZ-waarde worden afgeschreven op agrarische bedrijfsgebouwen in eigen gebruik. Maar wat valt er eigenlijk onder ‘gebouw’? Hoe zit het met aanhorigheden? Wat speelde bij de rechter hierover? Wat nu?

RECHT VAN DE BOUW - 21.08.2018

Goed vastleggen van de bouwvergadering

De bouwvergadering is onderdeel van het contract tussen opdrachtgever en aannemer. Vaak worden daarin aanvullende (en afwijkende) afspraken gemaakt, aanwijzingen gegeven of planningen aangepast. Hoe legt u dat goed vast?

BELASTINGEN - 21.08.2018

Betaalt de fiscus mee aan de verhuiskosten?

Als u zelf of een van uw personeelsleden gaat verhuizen, kan dat flink in de papieren lopen. “Betaalt de fiscus daaraan mee en zo ja, onder welke voorwaarden? En waar moet je dan aan voldoen?”, vroeg een lezer ons.

BOUWGROND - 21.08.2018

Alleen gebruiksrecht van grond?

Als de buurman meer dan 20 jaar uw grond in gebruik heeft, wordt hij dan automatisch eigenaar? Wat als zwart-op-wit is vastgelegd dat het alleen om een gebruiksrecht en niet om een erfdienstbaarheid gaat? Wat zegt de rechter?

RECHT VAN DE BOUW - 21.08.2018

Oplevering te snel aangezegd: boete betalen!

Als de aangezegde oplevertermijn niet wordt gehaald, is de aannemer dan de contractuele boete verschuldigd? Wat als de contractuele termijn van oplevering nog niet is verstreken?

BTW - 21.08.2018

Btw van 6 naar 9% vanaf 1 januari 2019, wat te doen?

Het lage btw-tarief zal hoogstwaarschijnlijk per 1 januari 2019 worden verhoogd van 6 naar 9%, conform het regeerakkoord. Dat vergt de nodige voorbereidingen. Heeft u goed in beeld wat u moet doen? We noemen zes aandachtspunten.

RECHT VAN DE BOUW - 21.08.2018

Foto’s als handig hulpmiddel


SPAREN EN BELEGGEN - 20.08.2018

Houd rekening met inflatie

Inflatie is lang niet van belang geweest. Er was zelfs redelijk recentelijk nog sprake van de angst voor deflatie, een aanhoudende prijsdaling. Maar inflatie is terug van weggeweest en is weer iets om rekening mee te houden.

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 20.08.2018

Wanneer inkoop van eigen BV-aandelen als prima oplossing?

Wat kunt u met inkoop van aandelen door een BV voor uw cliënt? Hoe moet u dat regelen? Hoe zit het met de stem- en winstrechten van deze aandelen? Wat is goed om te bewaken?

ECHTSCHEIDING - 20.08.2018

Hypotheekrenteaftrek bij echtscheiding

Een van de grootste pijnpunten in een echtscheiding is vaak de eigen woning. Wie blijft er in het huis wonen? Kan diegene de hypotheeklasten betalen? Hoe zit het dan met de aftrek van hypotheekrente? Wie heeft er recht op en voor welk deel?

ERFRECHT - 20.08.2018

Rechter zegt: “Bedrijfspand uit de erfenis mag worden verkocht!”

Als erfgenamen het niet eens kunnen worden over de waarde van een (bedrijfs)pand, wat is er dan nog mogelijk? Wat kan men als vereffenaar? Mag de vereffenaar het pand zomaar verkopen? Wat heeft de rechtbank nu beslist?

HOLDINGSTRUCTUUR - 20.08.2018

Holdingstructuur door aandelenfusie biedt vele voordelen

Hoe kunt u regelen dat een aandelenfusie fiscaal voordelig is en het risico van aansprakelijkheid beperkt? Welke procedure moet u daarvoor volgen? Wat is het fiscale voordeel? Hoe wordt daardoor de aansprakelijkheid beperkt?

ERFRECHT - 20.08.2018

Verdeling van de erfenis, wat is de waarde van de woning?

Als bij de verdeling van de erfenis de woning wordt toegedeeld aan een erfgenaam die al in het huis woont, welke waarde geldt er dan? Moet die erfgenaam huur betalen aan de gezamenlijke erfgenamen? Welke eisen gelden er?

NALATENSCHAPSAFWIKKELING - 20.08.2018

Wat moet u nu weten over aansprakelijkheid als executeur?

De Rechtbank Rotterdam heeft nu recentelijk beslist dat decharge als voorwaarde voor afgifte van de erfenis niet is toegestaan. Wat speelde er over een adviseur die tot executeur was benoemd? Wat moet u nu als executeur weten over privéaansprakelijkheid?

HYPOTHEEK - 20.08.2018

Aflossingsvrije hypotheek, wat nu?

Op de aflossingsvrije hypotheek wordt niet afgelost, er wordt alleen rente betaald. Maar ook een aflossingsvrije hypotheek moet ooit worden afgelost. Wat moet u weten?

HUWELIJKSVERMOGENSRECHT - 20.08.2018

Vergoedingsrechten binnen het huwelijk

Een vergoedingsrecht ontstaat als iemand uit persoonlijk vermogen iets voldoet voor een ander, zonder dat dit uit vrijgevigheid is. Dit artikel gaat in op de vergoedingsrechten die tussen huwelijkspartners of geregistreerde partners kunnen ontstaan.

BETALINGSVERKEER - 17.08.2018

Kaartkosten doorbelasten aan gast?

Stel, u belast gasten voor de provisie (incl. btw) die u betaalt over creditcardbetalingen. Dat mag onder PSD2 niet meer, aldus de media. Klopt dat?

Cookiebeleid