VERHUUR - 31.08.2018

Huurverhoging per e-mail, mag dat?

De wet bepaalt dat verhuurders de jaarlijkse huurverhoging schriftelijk moeten meedelen aan hun huurders. In deze digitale tijd lijken brieven echter achterhaald. De huurverhoging per e-mail meedelen is sneller en goedkoper, maar mag dat?

De wet zegt schriftelijk

Per brief. Ons Burgerlijk Wetboek zegt in art. 252 van boek 7 duidelijk dat een voorstel tot wijziging van de huurprijs schriftelijk moet worden gedaan. Gebeurt dit niet, dan blijft de oude huur gelden.

Uit de oude doos ... Het BW dateert echter uit 1992, dus voor het internettijdperk. Mogen er daarom geen e-mails als alternatief voor brieven worden gebruikt? Vooropgesteld: er is nog geen rechtspraak over huurverhogingen per e-mail, maar dit is anders bij huuropzegging per e-mail. Hieruit blijkt dat rechters met hun tijd meegaan.

Huuropzegging per e-mail

Gebruikelijk. In uitspraken over huuropzeggingen is al vaker geoordeeld dat e-mails gebruikelijk zijn in het huidige communicatieverkeer. Het schriftelijkheidsvereiste wordt in de praktijk al lang niet meer zo star gevolgd en de wet kent geen sanctie voor een opzegging die niet per brief is gedaan. Huuropzegging per e-mail mag dus.

Bewijs van ontvangst. De verzender moet altijd aantonen dat de geadresseerde een bericht heeft ontvangen. Dit is met een aangetekende brief eenvoudig te doen. De ontvangst van een e-mail kan echter ontkend worden door de geadresseerde.

Leesbevestiging. Vraag daarom altijd om een leesbevestiging. De ontvanger kan het versturen van zo’n bevestiging echter weigeren en bovendien kan de e-mail in de spambox terechtkomen. Dit is niet echt een zekere gedachte.

Pech voor de verhuurder. In een uitspraak waarin een huurder stelde een huuropzegging per e-mail nooit ontvangen te hebben, had volgens de rechter de huuropzegging geen werking. Het was aan de verhuurder om aan te tonen dat de huurder de e-mail had ontvangen. Dat kon hij niet en dus gold de huuropzegging als niet verzonden. Tip.  Het bewijzen van ontvangst van een e-mail is lastig voor de verhuurder. Zorg dus dat e-mails altijd tijdig voor het einde van een termijn verstuurd worden. Zo kunt u eventueel nog ‘repareren’. Als de huurder heeft geantwoord op uw e-mail, weet u zeker dat het bericht is ontvangen.

Jaarlijkse huurverhoging per e-mail

Toegestaan. Omdat er geen rechterlijke uitspraken over huurverhoging per e-mail zijn, ligt het voor de hand om de uitspraken over huuropzegging ook hier toe te passen. Dit betekent dat huurverhoging per e-mail is toegestaan, maar dat u als verhuurder wel een ontvangstbewijs moet hebben voor het geval de huurder gaat protesteren.

Hoe te handelen? De meeste verhuurders versturen een jaarlijkse huurverhoging per gewone post. Ook hier wordt geen bewijs van ontvangst gekregen. Alle huurders per aangetekende post aanschrijven, is namelijk vaak te duur. Gelet op de rechtspraak lijkt huurverhoging per e-mail te zijn toegestaan. De e-mail heeft daarentegen, anders dan een gewone brief, wel de mogelijkheid om een bewijs van ontvangst te krijgen. Tip.  Hoewel het wachten is op de eerste uitspraken over dit onderwerp, kunt u overwegen de huurverhoging per e-mail aan uw huurder mee te delen. Stel dan altijd in dat er een ontvangstbevestiging wordt verzonden en vraag ook om een leesbevestiging. Het bewijzen van ontvangst zal bovendien makkelijker zijn als de e-mail tijdig voor het einde van de termijn wordt verstuurd.

Aanzegging van de jaarlijkse huurverhoging per e-mail lijkt te zijn toegestaan. Bij protesten moet de verhuurder aantonen dat de e-mail door de huurder ontvangen is. Dit kan door tijdige verzending en een ontvangst- en leesbevestiging.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01