Eindelijk rente over verliesverrekening
Carry back. Bij de inkomstenbelasting kan een negatief inkomen worden verrekend met de positieve inkomens van de voorafgaande drie jaren. In de vennootschapsbelasting kan dat alleen met het voorafgaande jaar. Dat heet achterwaartse verliesverrekening of carry back. Het voorafgaande positieve inkomen wordt verminderd met het verlies en de daardoor te veel betaalde belasting wordt teruggegeven. Echter wel zonder belastingrente! Dat is niet redelijk als de fiscus er lang over doet om het geld terug te geven, vindt de Nationale ombudsman.
Nationale ombudsman. De Belastingdienst heeft in principe een jaar de tijd om aangiften af te handelen. Zowel de fiscus als de belastingplichtige moeten zich inspannen om de aanvraag tijdig af te handelen en zo renteschade te voorkomen. De ombudsman deed de aanbeveling na een onderzoek naar drie afzonderlijke klachten van ondernemers. Zij klaagden erover dat ze renteverlies hadden geleden doordat zij hun verliesverrekeningsbeschikking te laat kregen. De Belastingdienst hoeft dan geen coulancerente te vergoeden. Maar de Nationale ombudsman vindt dat daar in bepaalde situaties toch ruimte voor moet zijn. Als er door toedoen van de Belastingdienst een vertraging is ontstaan in de achterwaartse verliesverrekening, waardoor ondernemers renteschade lijden, gaat de fiscus coulancerente vergoeden.
Hoeveel dan? Voor een rentevergoeding moet er dus een vertraging zijn die de fiscus aan te rekenen is. Er wordt dus niet standaard rente vergoed. Het percentage van de rente kan ook een onderwerp van discussie zijn. Is dat de belastingrente van 4% (8% bij BV’s) of is het de rente die de banken vergoeden of rekenen. Dat is nog even afwachten.
Verzoek. Coulancerente wordt in de regel niet automatisch verstrekt. U zult zelf een verzoek moeten doen. Dat verzoek is na de beslissing van de ombudsman kansrijker, maar u zult nog steeds moeten aanvoeren en aannemelijk moeten maken dat er vertraging is en dat de vertraging door de Belastingdienst is veroorzaakt, niet door uzelf. Op https://www.belastingdienst.nl vindt u een formulier ‘Verzoek coulancerente’.