BOER EN BEDRIJF - 30.11.2018

Fosfaatrechten, welke nuchtere kalveren en fokstieren?

Bent u melkveehouder? Dan moet u voor al het jongvee fosfaatrechten hebben. Bent u zoogkoeienhouder? Dan hoeft u enkel fosfaatrechten te hebben voor de dieren die later zoogkoe worden. Wat speelt er bij nuchtere kalveren en fokstieren?

Fosfaatrechten. In zijn algemeenheid geldt dat u fosfaatrechten nodig heeft voor melk- en kalfkoeien (cat. 100), voor jongvee jonger dan een jaar (cat. 101) en jongvee ouder dan een jaar (cat. 102). Bij nuchtere kalveren en fokstieren gelden er soms enkele bijzonderheden.

Afkomst en bestemming nuchter kalf

Op basis van de afkomst en de bestemming van het nuchtere kalf moet u beoordelen of u voor het dier fosfaatrechten nodig heeft tot en met een leeftijd van 14 dagen. Voor kalveren afkomstig van melk- of kalfkoeien geldt er een andere uitleg dan voor kalveren afkomstig van zoogkoeien.

Afkomst melk- of kalfkoe. Is het nuchtere kalf afkomstig van een melk- of kalfkoe? Dan heeft u voor dit dier de eerste 14 dagen altijd fosfaatrechten nodig. Voor kalveren ouder dan 14 dagen die u niet bestemt om later melk-, kalf-, zoogkoe of fokstier te worden, heeft u vanaf dag 15 geen fosfaatrechten meer nodig.

Zuiver melkveebedrijf. Heeft u alleen maar melk- en kalfkoeien op uw bedrijf, dan heeft u fosfaatrechten nodig voor alle nuchtere kalveren t/m de leeftijd van 14 dagen. Vanaf dag 15 kunt u het dier overboeken naar cat. 115 (startkalf voor rosé- of roodvlees) of cat. 112 (witvleeskalveren) indien het kalf is bestemd als vleeskalf.

Afkomst zoogkoe. Stamt uw kalf af van een zoogkoe? U heeft dan alleen fosfaatrechten nodig voor de vrouwelijke kalveren die uiteindelijk een zoogkoe (of melkkoe) worden. Voor kalveren die bestemd zijn om vleeskalf of vleesstier te worden, zijn er geen fosfaatrechten nodig. Ook niet voor de leeftijd t/m 14 dagen.

Gemengd bedrijf

Heeft u op uw bedrijf zowel melk-/kalfkoeien als zoogkoeien? U zult dan per kalf moeten bepalen of de moeder een melk-/kalfkoe of zoogkoe is. Per kalf moet u de bovenstaande beschrijving volgen om te bepalen of u hiervoor fosfaatrechten nodig heeft en of dat ook voor de eerste 14 dagen geldt.

Fokstieren en fosfaatrechten

Fokstieren jonger dan één jaar voor de melkveehouderij vallen onder de definitie van cat. 101. Voor deze dieren heeft u fosfaatrechten nodig. Voor fokstieren jonger dan één jaar voor de zoogkoeienhouderij heeft u echter geen fosfaatrechten nodig. Deze dieren vallen formeel niet onder cat. 101. Voor alle fokstieren ouder dan één jaar (cat. 104) heeft u geen fosfaatrechten nodig.

Best passende diercategorie. Fokstieren tot één jaar voor de zoogkoeienhouderij vallen, volgens de tabellenbrochure, onder geen enkele diercategorie. Bij de gebruiksnormenberekening moet dan de categorie worden gekozen waarin het dier het best past. Dit zou cat. 101 kunnen zijn.

Echter, als een fokstier tot één jaar voor de zoogkoeienhouderij in uw administratie op cat. 101 wordt gezet, dan kan dit leiden tot discussie over de benodigde fosfaatrechten. Om discussie te voorkomen t.a.v. het fosfaatrechtenstelsel, kunt u het dier beter onder cat. 122 (roodvleesstieren) plaatsen. Deze dieren vallen buiten het stelsel van fosfaatrechten. De omschrijving past niet bij de fokstier, maar de stikstof- en fosfaatproductie zijn nagenoeg gelijk aan die van cat. 101. Voor de gebruiksnormenberekening maakt u dan toch een (nagenoeg) correcte berekening.

Bepaal op basis van de uitleg of u fosfaatrechten nodig heeft voor nuchtere kalveren en fokstieren. U moet dit mede bepalen op basis van de afkomst en de bestemming van het dier. Heeft u zowel melk-/kalfkoeien als zoogkoeien? U zult dan per kalf moeten bepalen of de moeder een melk-/kalfkoe of zoogkoe is.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01