Aandacht en hulp voor financiële gezondheid werknemer
Nu de inflatie de pan uitrijst, lopen steeds meer werknemers het risico dat zij in de financiële problemen komen. Hoe kunt u hen op weg helpen? Waar kunt u hen naar verwijzen?
Welke hulp is er te vinden?
Nibud. U kunt werknemers verwijzen naar de website van het Nibud. Daarop is veel informatie te vinden over hoe om te gaan met geld. Zo kan de werknemer nagaan of hij eventueel nog in aanmerking komt voor diverse tegemoetkomingen ( https://berekenuwrecht.nibud.nl ). Op de website staan ook veel handige rekentools ( https://www.nibud.nl/tools )
Geldfit. Een andere interessante website met informatie over diverse regelingen is https://www.geldfit.nl Op deze website kan de medewerker een test doen, waarbij hij aan de hand van de uitkomsten een advies krijgt dat is afgestemd op zijn financiële situatie.
Grip op geld. Eind maart 2022 heeft het kabinet de campagne Grip op je geld gelanceerd ( https://www.gripopgeld.nl ). Met de bijbehorende app en online huishoudboekje kunnen mensen ontdekken wat ze uitgeven aan boodschappen, etc.
Actieplan energiearmoede. Energiebedrijven maken samen met de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) en SchuldenlabNL een actieplan tegen energiearmoede, met tips om energie te besparen, verwijzingen naar bestaande financiële regelingen en mogelijkheden om mensen te helpen die in de betalingsproblemen komen.
Kom uit je schuld. Voor mensen met schulden is er nog de website https://www.komuitjeschuld.nl
Voorzieningenwijzer. In de VoorzieningenWijzer ( https://www.devoorzieningenwijzer.nl ), actief in 50 gemeenten, worden deelnemers in een persoonlijk gesprek op de juiste regelingen gewezen.
Sterk uit Armoede. Sterk uit Armoede is een emancipatiebeweging van, voor en door de mensen in armoede ( https://www.sterkuitarmoede.nl ). Hun aanpak van armoede kenmerkt zich door de inzet van opgeleide ervaringsdeskundigen en hun ervaringskennis als complementair onderdeel van de oplossing.
Van uitkering naar werk
Uitkeringsgerechtigd. Voor mensen die van het UWV een WW, WIA, Wajong, Wazo of ZW-uitkering ontvangen, biedt de website van het UWV ( https://www.uwv.nl ) diverse tools om te bekijken wat de effecten zijn om vanuit een uitkeringssituatie aan het werk te gaan.
Nibud. Ook het Nibud heeft een online rekentool, de Uitkeringnaarwerk-berekenaar, die beoogt duidelijkheid te verschaffen over de consequenties van het aanvaarden van werk voor de hoogte van de uitkering, het recht op toeslagen en het nettosalaris ( https://www.nibud.nl/tools/uitkeringnaarwerk-berekenaar ). De rekentool richt zich op mensen die vanuit een Wajong-, WIA-, WAO- of bijstandsuitkering aan het werk gaan. Het gaat om dagbesteding, beschut werk, een baan in het kader van de banenafspraak, maar ook om regulier werk.
Toeslagen. Werknemers die in het tweede ziektejaar zitten en een inkomen ontvangen onder het voor hen geldende sociale minimum, hebben mogelijk recht op een toeslag in het kader van de Toeslagenwet, uitgevoerd door het UWV. De toeslag biedt een aanvulling op diverse uitkeringen, maar komt ook in beeld als iemand in het tweede ziektejaar zit, omdat dan niet langer de bescherming van het wettelijk minimumloon geldt.