Meer leven in uw PowerPoint-presentaties
Bewegingen in PowerPoint
In PowerPoint zijn er twee manieren om beweging te krijgen in uw presentatie: overgangen en animaties. Overgangen tussen twee dia’s zijn vooral bedoeld om de voortgang van uw presentatie te controleren, animaties op een dia zijn dan weer vooral bedoeld om de interesse van het publiek te verhogen in wat er te zien is. U gebruikt beide het beste met mondjesmaat en alleen om uw eigenlijke boodschap te benadrukken.
Overgangen tussen dia’s
PowerPoint biedt een ruime keuze aan mogelijkheden om van de ene dia naar de andere over te gaan. U ziet hiervan een lijst in het tabblad Overgangen , met bij iedere overgang nog een aantal bijkomende effectopties. PowerPoint geeft zelf aan of deze overgangen als subtiel, opvallend of heel dynamisch beschouwd moeten worden, dus houd daar rekening mee in uw keuze. Tip. Â Een presentatie heeft steeds een begin, een paar belangrijke momenten en een einde. Benadruk deze sleutelmomenten door de juiste overgang in te stellen, bijv. een Onthulling voor het begin, een Openbaren voor een nieuw onderwerp dat u aansnijdt en een Invliegen om de presentatie af te sluiten. U kunt eventueel subtiele overgangen tussen elke dia aanbrengen (bijv. Vegen of Onthullen ), maar let er dan wel op dat deze snel genoeg verlopen (bijv. een duur van slechts 0,5Â seconde). U kunt een overgang naar een volgende dia ook beter niet met te veel animaties combineren op deze dia, want dat komt veel te druk over.
Animaties op dia’s
Ook in het tabblad Animaties biedt PowerPoint een overweldigende keuze. U krijgt zelfs nog meer mogelijkheden als u op de knop Animatie toevoegen drukt: onderaan het pop-upmenu krijgt u dan nog meer begin-, nadruk- en eindeffecten aangeboden.
De vuistregel is dat u dezelfde soort animatie gebruikt door uw hele presentatie en niet meer dan twee of drie animaties per dia gebruikt. De meest nuttige animaties zijn Verschijnen en Vervagen als u een figuur geleidelijk wilt opbouwen of Zoom als u nadruk wilt leggen op een object in een figuur.
U kunt een animatie extra benadrukken door er een geluidseffect aan toe te voegen. Open het Deelvenster animatie , klik met de rechtermuisknop op de animatie waar u geluid aan wilt toevoegen en kies Effectopties … U kunt nu bijv. applaus toevoegen. Let op.  Maak hier zeker heel spaarzaam gebruik van!
Heeft u een dia waarin u tekstueel iets in verschillende stappen toelicht, dan kunt u deze tekst stapsgewijs tevoorschijn laten komen door voor dat tekstobject de animatie Vervagen te kiezen. U kunt een specifieke zin uit deze tekst extra benadrukken door deze zin te selecteren en met de knop Animatie toevoegen te kiezen voor het Onderstrepen of de Tekstkleur veranderen van deze zin tijdens uw uitleg. Tip.  Concentreer u eerst op de inhoud van uw presentatie en voeg pas achteraf bewegingen toe. Neem de presentatie door nadat u klaar bent en let alleen op de bewegingen. Stel uzelf kritisch de vraag: hoe voelt de opeenvolging van bewegingen aan (te veel, te weinig, zit de timing goed, …)?