Sparen of beleggen: wat is wijsheid qua renteopbrengst?
Wat is er met de rente aan de hand? De beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB), waar alle andere rentestanden van worden afgeleid, is zo laag, omdat er meer geld in omloop is dan nodig. Nu dat overschot langzaam afneemt, kan de rente op de geld- en kapitaalmarkt langzaam maar zeker weer stijgen. Leningen worden door deze stijgende rente onmiddellijk duurder, maar de spaarrente volgt steeds met een vertraging van een paar maanden. Voor de komende tijd kunnen er dan ook verdere stijgingen voorkomen (tot de geldhoeveelheid weer in overeenstemming is met de vraag). Het Ministerie van Financiën vermoedt dat de grote banken spaarrentes langzaam verhogen. Daarom gaat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoek doen naar gebrekkige concurrentie op de spaarmarkt. Let op. Bedenk dat een hogere vergoeding in het algemeen een hoger risico inhoudt.
Sparen bij de bank?
Nederlandse grootbanken vergoeden ongeveer 1,25 tot 1,75% op hun spaarrekeningen. U kunt dan dagelijks over het saldo beschikken. Bunq doet daar een schepje bovenop: 2,46%. Daar levert u dan wat vrijheid voor in; u mag maar twee keer per maand kosteloos opnemen. Tip 1. Als u bereid bent uw spaargeld voor langere tijd aan een bank toe te vertrouwen, belonen banken u met hogere rentes. Bij de grootbanken tot zo’n 2,5% voor een zogenoemd ‘deposito voor één jaar’. Voor een deposito van drie jaar betalen zij maximaal 2,6%. Tip 2. Bij buitenlandse banken liggen de percentages soms wat hoger. Sommige spaarrekeningen vergoeden zo’n 3% en deposito’s ruim 4%. Spaarders stalden al € 9,4 miljard over de grens, nog geen 2% van het totaal. Tip 3. Gebruik een vergelijkingssite, zoals Rente.nl of spaarrente.nl, etc. om een geschikt alternatief te kiezen.
Beleggen in kortlopende obligaties?
Obligaties zijn leningen uitgegeven door overheden of ondernemingen. U kunt zo’n obligatie kopen op het moment van uitgave of van een belegger die er weer van af wil. U ontvangt dan de rente die de lener vergoedt en als de lening wordt afgelost, ontvangt u het nominale leenbedrag terug. Via uw bank of gespecialiseerde broker kunt u handelen in obligaties. Tip. Laat u goed adviseren als u geen ervaring heeft met beleggingen in obligaties. Normaal krijgt u een hogere rente vergoed naarmate de looptijd langer is. Deze wetmatigheid geldt nu al een tijdje niet, de korte rente is hoger dan de lange rente (inverted yield curve). Het omslagpunt ligt ongeveer bij één jaar. Op sommige staatsobligaties kunt u zo’n 3,5% effectief rendement per jaar maken. Let op. Beleggen in een individuele obligatie is riskanter dan in een bundel van obligaties.
Beleggen in gebundelde obligaties?
Zo’n bundeling van verschillende kortlopende obligaties wordt money market fund genoemd. Daarnaast zijn er allerlei exchange-traded funds (ETF) die zich alleen op overheidsschulden of juist bedrijfsschulden richten. Let op. Het depositogarantiestelsel beschermt wel uw spaartegoeden in de EU, maar niet uw beleggingen.
Fiscale gevolgen overzien
Het spreekt voor zich dat u de fiscale gevolgen ook met uw adviseur bespreekt.
Voor meer informatie over belasting op sparen en beleggen, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 11.