Over doorberekening van kosten en BTW
Voor de BTW geldt een speciale regeling als u specifieke kosten heeft doorberekend, zoals bijv. legeskosten voor vergunningen, speciale incassokosten, enz. Hoe zit dat? Wat speelt er nu met de Duitse tolheffing bij vrachtwagens (= Maut)?
Als ondernemer brengt u voor de prestaties die u heeft verricht, een notabedrag (= vergoeding in BTW-termen) in rekening aan uw afnemers/opdrachtgevers. Over deze vergoeding berekent u tevens BTW. Dit tenzij u bijvoorbeeld als (para)medicus of landbouwer BTW-vrijgesteld ondernemer bent: dan is BTW-heffing niet aan de orde, want u doet niet mee aan de BTW.
Wat moet uw klant betalen? De vergoeding die u in rekening brengt, is de tegenprestatie die uw afnemer moet betalen voor de door u verrichte levering en/of dienst. De vergoeding vormt de omzet waarmee u de ondernemingskosten verrekent.
Wat met de BTW? Voor de BTW kunt u verschil maken tussen:
1. bedragen die u als ondernemer wegens verrichte leveringen en diensten in rekening brengt aan uw afnemer; en
2. bedragen die u als ondernemer op naam en voor rekening van de afnemer heeft betaald aan een derde en die u vervolgens weer doorberekent aan de afnemer.
Wat zijn doorlopende kosten?
In de situatie die wij hiervoor onder punt 2 noemden, gaat het om de zogenaamde ‘doorlopende kosten’. Het doorberekenen van doorlopende kosten aan uw afnemer maakt geen onderdeel uit van de vergoeding als hierboven onder punt 1 is aangegeven. Doorlopende kosten zijn kosten die niet in rekening zijn gebracht terzake van de door u als ondernemer verrichte prestaties. De kosten hebben te maken met andere afspraken, namelijk tussen de afnemer en een derde.
Het leuke is dat het doorberekenen van doorlopende kosten BTW-vrij kan; u hoeft ze dus als u ze doorberekent op uw nota niet te belasten met BTW.
In de praktijk spelen doorlopende kosten bijvoorbeeld bij griffierechten, buitengerechtelijke incassokosten, e.d. die een advocaat heeft betaald voor zijn cliënt. Deze kosten zijn niet berekend voor de door de advocaat verrichte prestaties. Er is sprake van een rechtsverhouding tussen de afnemer en een derde. Als doorlopende kosten gelden ook de legeskosten die een bouwbedrijf namens zijn opdrachtgever heeft betaald aan de gemeente voor het verkrijgen van een bouwvergunning, die op naam van de opdrachtgever is aangevraagd en verstrekt.
Tolheffing in Duitsland
Zoals bekend, is sinds 1 januari 2005 op de Duitse wegen de verplichting om tol (oftewel Maut) te betalen, geïntroduceerd.
De Maut moet betaald worden bij het vervoer over de Duitse snelwegen door vrachtwagens vanaf 12 ton. Belastingplichtig zijn de eigenaar, de houder en de chauffeur (hoofdelijk aansprakelijk).
Wat speelt voor de BTW? De vraag is of er bij deze tolheffing sprake is van doorlopende kosten. Voor deze tol geldt dat er geen directe band is tussen de opdrachtgever en een derde (in casu Duitsland).
De tol wordt berekend aan de vervoerder en deze vormt voor hem kosten. Deze kosten zijn een onderdeel van de exploitatiekosten van de vervoerder. Het ‘doorberekenen’ van de tolheffing is onderdeel van de vergoeding die de vervoerder aan zijn opdrachtgever in rekening brengt en dus belast met BTW.
De Duitse ‘Maut’ zelf is een belasting. Dus wordt over de Maut geen Duitse BTW (MWS) geheven. Let op. Bij doorberekening van deze kosten door de (Nederlandse) vervoerder aan zijn opdrachtgever, moet dus wel Nederlandse BTW in rekening worden gebracht. Tip. Voor meer informatie zie ook http://www.toll-collect.de