LOONHEFFING - 23.03.2006

Fiscale pijnstiller

Wat is er fiscaal mogelijk met de ziektekosten die niet door de nieuwe zorgverzekering worden gedekt?

Sinds 1 januari jl. is iedereen wettelijk verplicht zich te verzekeren op grond van de Zorgverzekeringswet. Die wet kent een beperkte (basis)dekking. Veel geneeskundige voorzieningen vallen niet onder die dekking. Een uitgebreidere dekking is mogelijk door een aanvullende verzekering af te sluiten.

Fiscale aftrekpost. Zoals bekend, kunnen niet-vergoede ziektekosten worden afgetrokken in de aangifte inkomstenbelasting als buitengewone uitgave. Daarbij geldt wel een fors, niet-aftrekbaar drempelbedrag, waarvan de hoogte afhankelijk is van het inkomen.

Onbelaste vergoeding werkgever. Een andere mogelijkheid is dat de werkgever een onbelaste vergoeding verstrekt voor de ‘bijzondere’ ziektekosten van zijn werknemer. Dit geldt ook voor de directeur-grootaandeelhouder. Het moet daarbij gaan om kosten die op de werknemer drukken en die niet door de basisverzekering (tot en met 2005 het ziekenfondspakket) worden vergoed. Kosten drukken indien zij door de werknemer betaald moeten worden én niet door de (aanvullende) verzekering worden vergoed. Het kan ook gaan om kosten van gezinsleden van de werknemer. Daarbij kunt u denken aan de kosten van een nieuwe bril, contactlenzen en bijbehorende vloeistof, een gebitsprothese, orthodontie- en tandartskosten, fysiotherapie, etc. Het is verdedigbaar dat ook de premie voor de aanvullende verzekering onbelast door de werkgever kan worden vergoed. Indien de basisverzekering een eigen bijdrage voorschrijft, kan ook die eigen bijdrage onbelast worden vergoed.

Let op. De werknemer mag geen recht op de vergoeding hebben. Als werkgever mag u dus geen toezeggingen doen.

Directeur-grootaandeelhouder. Een fiscale aftrekpost is leuk, maar een onbelaste vergoeding van de eigen B.V. is vaak gunstiger omdat daarbij geen drempelbedrag geldt. Betaalt u 52% inkomstenbelasting én bedragen uw ziektekosten toch al meer dan het drempelbedrag, dan kunt u beter privé alle ziektekosten betalen.

Hoe? Uiteraard is het van belang dat de werknemer zijn kosten onderbouwt. Dat kan door de kosten bij u te declareren onder overlegging van de facturen en bij voorkeur met een bericht van de verzekeraar waarin het verzoek om vergoeding wordt afgewezen.

Bijzondere ziektekosten die niet onder de zorgverzekering vallen, kunt u onbelast aan uw werknemer vergoeden. Dit geldt ook voor de directeur-grootaandeelhouder.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01