LOONHEFFING - 23.03.2006

Fiscale subsidie speur- en ontwikkelingswerk

De voorwaarden voor het aanvragen van de afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk (S&O) zijn vanaf 1 januari 2006 gewijzigd. Een goede reden om deze fiscale ‘subsidie’ eens wat beter te bekijken.

Speur- en ontwikkelingswerk. De afdrachtvermindering kunt u toepassen op het loon van werknemers die zich bezighouden met speur- en ontwikkelingswerk. Daarbij kunt u onder andere denken aan de ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) producten of productieprocessen, het ontwikkelen van technisch nieuwe (onderdelen van) programmatuur, technisch onderzoek gericht op verbetering van productieprocessen, en procesgericht technisch onderzoek gericht op het verbeteren van software.

S&O-verklaring. Voordat u de afdrachtvermindering mag toepassen, moet u wel een S&O-verklaring hebben gekregen van SenterNovem.

Vanaf 1 januari 2006 kunt u binnen een kalenderjaar voor maximaal drie perioden van minimaal drie en maximaal zes maanden een aanvraag indienen. De aanvraag moet u minimaal één maand voor het begin van de periode indienen.

Meer informatie over het aanvragen van een S&O-ver­klaring vindt u op http://www.senternovem.nl/wbso

Hoogte afdrachtvermindering

De afdrachtvermindering bedraagt per jaar 42% over de eerste € 110.000,- loonkosten van werknemers die zich bezighouden met S&O-werk en 14% over de resterende loonsom.

Startende ondernemers. Voor startende ondernemingen (technostarters, jonger dan vijf jaar) wordt het percentage van 42 onder voorwaarden verhoogd tot 60.

Extra aftrekpost. Indien u als ondernemer voor de inkomstenbelasting zelf minimaal 500 uren per jaar aan S&O-werk besteedt, krijgt u een extra belastingaftrek van € 11.255,-; voor technostarters € 16.883,-.

Administratieve verplichtingen

Urenadministratie. Als u gebruik wilt maken van de S&O-afdrachtvermindering, moet u wel een goede administratie bijhouden. Belangrijk in de administratie is het aantal uren dat werknemers hebben besteed aan S&O-werk en de berekening van het (uur)loon dat daarvoor uitbetaald is.

Een voorbeeld van een urenstaat die aan de eisen van SenterNovem voldoet, kunt u downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BT 11.04.04).

De administratie van de bestede uren moet uiterlijk binnen 10 werkdagen na afloop van de dag waarop gewerkt is, beschikbaar zijn voor controle.

Let op. Belangrijk is dat u zelf wijzigingen moet doorgeven aan SenterNovem als blijkt dat de afgegeven S&O-verklaring herzien moet worden. Dit is het geval als u minder dan 90% van het verwachte aantal uren zult besteden aan S&O-werk of het bedrag van de S&O-verklaring per maand minstens € 5.000,- te hoog was vastgesteld.

Verwerken in de aangiften loonheffing

De afdrachtvermindering mag alleen worden toegepast in de aangiften loonheffing van de perioden die eindigen in de periode waarvoor de S&O-verklaring is afgegeven. Als u bijvoorbeeld voor drie maanden een S&O-verklaring heeft voor 6.000,-, dan claimt u in elke aangifte loonheffing een afdrachtvermindering van 2.000,-.

De geclaimde bedragen zijn in beginsel definitief, er volgt geen afrekening achteraf. Wél kan SenterNovem achteraf de S&O-administratie controleren. Het is daarom zaak deze administratie gedurende minimaal zeven jaar te bewaren.

U kunt voortaan maximaal drie keer per jaar een aanvraag indienen. Zorg voor een goede administratie van het aantal uren dat is besteed aan S&O-werk en de berekening van het (uur)loon dat daarvoor uitbetaald is. Bewaar deze administratie minimaal zeven jaar.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01