INKOMSTENBELASTING - 09.03.2006

Verhuizen of verbouwen?

Stay or go? is de naam van een tv-programma waarin men een antwoord probeert te vinden op de vraag: ‘verhuizen of verbouwen?’ Wat is het antwoord op deze vraag vanuit fiscaal oogpunt?

Verbouwingslening en renteaftrek

Verbouwing eigen woning. De Hoge Raad heeft enige tijd geleden in een drietal uitspraken aangegeven hoe de rente van schulden die betrekking hebben op de verbouwing van de eigen woning, fiscaal moet worden behandeld. De uitspraken hebben betrekking op de situatie waarin een geldlening wordt afgesloten voor de verbouwing, maar waarbij de aanwending van het geleende geld in de tijd wordt verspreid.

Oogmerkvereiste. Volgens de Hoge Raad is van belang dat de lening moet zijn aangegaan voor de verbouwing van de eigen woning (oogmerkvereiste). Het geld hoeft niet direct te worden aangewend voor de verbouwingskosten.

Het is tevens toegestaan om de verbouwingskosten te betalen met het geld van een andere bankrekening dan die waarop het geleende bedrag is gestort.

U heeft op uw spaarrekening  50.000,- staan. Daarnaast leent u voor de verbouwing 50.000,-. Dit bedrag wordt op uw betaalrekening gestort. U betaalt de verbouwingskosten met het bedrag dat op uw spaarrekening stond. In dat geval wordt de 50.000,- financiering in beginsel toch als eigenwoninglening gezien.

Let op. Aan het oogmerkvereiste is niet voldaan als de geldlening wordt gebruikt voor andere doeleinden, bijvoorbeeld de aankoop van een auto, en niet een daarmee overeenkomend bedrag liquide beschikbaar is gebleven.

U leent 50.000,- met het oog op de verbouwing van uw woning, maar koopt hiermee een auto. De geldlening is dan een box 3-lening, waardoor de rente niet aftrekbaar is.

Dit is anders als u daarnaast op uw spaarrekening een bedrag van 50.000,- heeft staan. U gebruikt het geleende bedrag dan weliswaar voor de aankoop van uw auto, maar u heeft daarnaast nog liquide op uw spaarrekening 50.000,- beschikbaar. Aan het oogmerkvereiste blijft voldaan, dus in beginsel renteaftrek in box 1.

Zesmaandstermijn

Goedkeurend Besluit. Inmiddels heeft de staatssecretaris in een Besluit goedgekeurd dat gedurende een periode van zes maanden na het sluiten van de verbouwingslening, de rente en kosten van de geldlening volledig aftrekbaar zijn, ongeacht of en in hoeverre daaruit betalingen voor de verbouwing zijn gedaan.

Als de verbouwing langer duurt dan zes maanden wordt de lening, na het verstrijken van deze periode, alleen als een eigenwoninglening behandeld nadat en voor zover daaruit betalingen voor de verbouwing zijn gedaan. Het resterende deel van de lening verhuist dan na zes maanden - tijdelijk tot het tijdstip dat er weer verbouwingskosten worden betaald - naar box 3.

Bouwdepot openen. Voorziet u dat de verbouwing langer gaat duren dan zes maanden, dan is het aan te raden een bouwdepot te openen. Het geleende bedrag wordt dan gestort op een speciaal daarvoor geopende depotrekening.

De staatssecretaris heeft goedgekeurd dat dan een tweejaarsperiode geldt.

U kunt het besproken Besluit downloaden van http://belastingen.indicator.nl (code BT 11.03.05).

Schriftelijke bewijsstukken. Van belang is dat u de betalingen voor de verbouwing, als de Belastingdienst daarom vraagt, met schriftelijke bewijsstukken kunt aantonen.

Voorziet u dat de verbouwing langer gaat duren dan zes maanden, dan is het aan te raden een bouwdepot te openen. Anders loopt u wellicht een deel van de renteaftrek mis. Zorg dat u de verbouwingsuitgaven met nota’s, e.d. kunt aantonen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01