IN DE PIJPLIJN - 05.10.2006

Einde aan de meewerkaftrek?

Het Ministerie van Economische Zaken heeft onlangs een onderzoek laten uitvoeren naar de ondernemersfaciliteiten in de inkomstenbelasting, met name de meewerkaftrek.

Voorwaarden. Als uw echtgenoot of partner meewerkt in de onderneming, dan komt u onder voorwaarden in aanmerking voor de meewerkaftrek. Deze voorwaarden houden in dat uw echtgenoot of partner zonder enige vergoeding arbeid verricht in uw onderneming en in het betreffende kalenderjaar aan een eigen urencriterium voldoet.

Hoogte. De hoogte van de meewerkaftrek is afhankelijk van het door de partner gewerkte aantal uren in de onderneming en varieert van 1,25% van de winst als minimaal 525 uur wordt meegewerkt, tot 4% van de winst als er meer dan 1.750 uur in de onderneming wordt meegewerkt.

Alternatieven. Het doel van de meewerkaftrek is het langs fiscale weg ver­­schaffen van een vorm van beloning voor meewerkende partners. Er zijn echter alternatieven die fiscaal gunstiger uitpakken en die meer te­gemoetkomen aan de eisen die kunnen worden gesteld aan een samenwerkingsverband tussen geëmancipeerde partners.

Denkt u hierbij aan een reële meewerk-/arbeidsbeloning of het mede-ondernemerschap van de partner.

Het kabinet heeft de aanbeveling van het onderzoeksbureau om de meewerkaftrek af te schaffen ter harte genomen. Het heeft er dus alle schijn van dat de meewerkaftrek zal verdwijnen.

De meewerkaftrek wordt waarschijnlijk afgeschaft. Alternatieven zijn een reële arbeidsbeloning of een man-vrouwfirma.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01