CONTROLE - 19.10.2006

Uw eigen software of die van de fiscus?

Bij de administratie van ondernemers wordt steeds meer met de computer gedaan. Mag de fiscus u verplichten om een bepaald computerprogramma te gebruiken? Wat heeft de rechter hierover beslist?

Wat was het geval? In een praktijkgeval dat laatst over accijnzen speelde in Breda, wilde de Be­­las­­tingdienst het zich op computergebied wel heel gemakkelijk maken. Het ging om een ondernemer die zijn (voorraad)administratie bijhield in een door hem aangeschaft computerprogramma (SAP R3).

Standpunt inspecteur

De inspecteur vond echter dat met dit programma de door hem gewenste controles niet gemakkelijk uit te voeren waren. Daarom schreef hij de ondernemer voor om een door de fiscus ontwikkeld computerprogramma te gaan gebruiken voor de geautomatiseerde opgave van het voorraadverloop.

Standpunt rechter

De ondernemer was het uiteraard niet eens met deze ‘gedwongen winkelnering’ en stapte naar de rechter. Daar voerde hij aan dat hij het voorraadverloop rechtstreeks uit zijn administratie kon halen en aan de inspecteur kon geven. Op grond van door de fiscus vereiste manipulaties (conversies) gaan er volgens de ondernemer ingebouwde waarborgen verloren. De ondernemer vroeg zich af waarom hij werd gedwongen al die extra inspanningen te leveren?

Teruggefloten. Gelukkig floot de rechter de inspecteur terug door te oordelen dat de ondernemer niet verplicht was de door de inspecteur voorgeschreven software te gebruiken.

De wet stelt namelijk slechts als eis dat de administratie van de belastingplichtige binnen een redelijke termijn te controleren moet zijn. Hierbij is er geen wettelijke mogelijkheid voor de inspecteur om het gebruik van een bepaald softwareprogramma verplicht te stellen.

Commentaar

Gelukkig naar de rechter. De ondernemer had in deze situatie geluk dat hij naar de rechter kon. Het ging hier namelijk om een accijnsgeval waarbij een speciale wettelijke regeling geldt die de weg naar de rechter mogelijk maakt.

In andere gevallen vaak een lange weg. Als in andere (niet-accijns)situaties de inspecteur u als ondernemer verplicht een computerprogramma te gebruiken, dan heeft u op dit moment geen mogelijkheid om dit aan te vechten bij de rechter. De verplichting die wordt opgelegd, vormt namelijk geen ‘voor bezwaar vatbare beschikking’.

De enige mogelijkheid om dit voor de rechter te krijgen, is door niet te voldoen aan de eis van de inspecteur, waardoor deze waarschijnlijk zal stellen dat uw administratie niet deugt. Als hij vervolgens correcties oplegt en de bewijslast omkeert, dan kunt u daartegen in bezwaar gaan en daarna naar de rechter. Kortom, een lange weg.

Wetsvoorstel. Er ligt nu een wetsvoorstel met de naam ‘Rechtsbescherming bij controlehandelingen’. Na invoering van deze wet, kunt u bij alle soorten belastingen (dus niet alleen accijns) de hulp van de rechter inroepen indien de Belastingdienst te zware eisen stelt aan de inrichting van de administratie. Ook onredelijke eisen met be­­trek­­king tot te gebruiken softwareprogramma’s kunt u dan aan de rechter voorleggen. Wij houden u hierover op de hoogte!

U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl (code BT 11.16.07).

De rechter floot de inspecteur in een accijnsgeval terug door te oordelen dat de ondernemer niet verplicht was de door de fiscus voorgeschreven software te gebruiken. Er is nu een wetsvoorstel waarbij men ook voor andere belastingsoorten naar de rechter kan stappen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01