LOONBELASTING EN PREMIES - 24.10.2006

Een stagiair; is dat precair?

U ziet wel iets in het werken met stagiairs. Investeren in mogelijk toekomstige werknemers, een bijdrage leveren aan kennisoverdracht in uw branche. En dat alles tegen lagere kosten. Maar waar moet u fiscaal vooral aan denken?

Fiscaal twee typen stagiair. Onder een stagiair wordt verstaan zowel de leerling van een onderwijsinstelling die praktisch werkzaam is. Maar ook degene die aan een bedrijfsschool een opleiding ontvangt.

De stagiair die een reële beloning krijgt voor zijn werk, zal als echte werknemer aangemerkt moeten worden. Hij moet door u voor de loonbelasting en sociale verzekeringen als een normale werknemer worden behandeld. Welke zijn de andere stagiairs?

Met een kleine vergoeding …

Heeft de stagiair een kleine vergoeding van bijvoorbeeld € 200,- per maand, terwijl hij in die maand fulltime werkt, dan geldt er een afwijkende regeling. Tip. Uw stagiair is wel verzekerd voor de Wajong en de ZW, maar u hoeft geen premies te betalen. Tip. Van een beloning is geen sprake als het om een kostenvergoeding gaat. Deze moet dan wel onderbouwd zijn! Opletten dus en bonnetjes bewaren (vervoer, aanschaffingen).

Zonder een vergoeding …

Dan is er nog de stagiair die zelf helemaal niets ontvangt. Als de school wél een vergoeding ontvangt in verband met deze stagiair, dan kan een afwijkende regeling worden toegepast. Deze regeling houdt heel kort in dat er geen loonheffingen hoeven te worden ingehouden als:

1. de stagevergoeding rechtstreeks aan de school of het stagefonds wordt overgemaakt; met uitzondering van kostenvergoedingen;

2. de school of het stagefonds het stagegeld niet doorgeeft aan de stagiair, maar dit gebruikt voor algemene schoolse activiteiten;

3. de school of het stagefonds de stagevergoedingen en de besteding daarvan administreert;

4. de stageverlener binnen twee maanden na afloop van elk jaar administreert: de naam, het adres en het sofinummer van de stagiair, de naam en het adres van de school of het stagefonds en het bedrag van de beloning. Hierbij vermeldt hij de datum en het nummer van het Besluit waarop de regeling is gebaseerd, namelijk: 27 augustus 1996, nummer DON-LB 6/45.

Ook eerstedagsmelding voor stagiair?

Elke stagiair die een beloning ontvangt (in beginsel ook de stagiair voor wie de school een vergoeding ontvangt) moet door middel van de eerstedagsmelding (EDM) worden aangemeld. Deze melding dient plaats te vinden vóór de start van de werkzaamheden of, indien de stagiair pas op de dag dat hij de werkzaamheden begint wordt aangenomen, op de dag dat hij begint. Echter wél voor aanvang van de werkzaamheden.

Tip. Zorg dat u de voor de EDM nodige gegevens van de stagiair ook tijdig in huis heeft! Alleen dan kunt u tijdig melden en voorkomt u het risico van een boete!

Heeft u nog recht op een meevaller?

Belastingkorting? Voor bepaalde stagiairs kunt u een belastingkorting claimen. Volgens de kortgeleden bekendgemaakte miljoenennota zal deze mogelijkheid (per 2007) uitgebreid worden. Zie hiervoor ook pagina 8 van deze adviesbrief.

Voorwaarden? Voorwaarde is dat een stage van ten minste twee maanden wordt gevolgd. De hoogte van de belastingkorting is bovendien afhankelijk van het aantal stage-uren.

Heeft u stagiairs? Dan geldt voor elke stagiair die een beloning ontvangt (ook de stagiair voor wie de school een vergoeding ontvangt) dat deze door middel van de eerstedagsmelding moet worden aangemeld. Deze melding moet u doen vóór de start van de werkzaamheden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01