LOON - 16.01.2007

Terugvorderen te veel betaald loon

Oeps, dat is schrikken … Uw boekhouder vertelt u dat een medewerker jarenlang te veel loon heeft ontvangen. Dan vordert u het te veel betaalde loon toch gewoon terug! Kan dat zomaar en waar moet u rekening mee houden?

Even updaten

De wet zegt dat u niet zomaar iets mag verrekenen met het loon van uw medewerker. Maar één van de dingen die u wél mag verrekenen is het te veel betaalde loon. Dat is natuurlijk ook niet meer dan normaal.

De praktijk. In de dagelijkse praktijk komt het regelmatig voor dat een werkgever ongewild en ongemerkt te veel loon betaalt. Maar als u als werkgever het te veel betaalde loon gaat terugvorderen, resulteert dit maar al te vaak in een conflict. Tip. Bespreek daarom de terugvordering eerst met uw medewerker voordat u de vordering verrekent met zijn loon.

Regelmatig ook loopt zo’n conflict zo hoog op dat een rechter de knoop moet doorhakken. Uit die uitspraken van rechters zijn duidelijk twee verschillende situaties te onderscheiden.

Hoe kan ik dat weten?

Het kan gebeuren dat bij de berekening van het nettoloon van uw medewerker een foutje wordt gemaakt. Vaak gaat het dan om kleine verschillen en wordt dit vroeg of laat opgemerkt door diegene die verantwoordelijk is voor de verlening. Maar als het foutje (te) laat wordt opgemerkt kan de terugvordering behoorlijk oplopen. In de praktijk gaan in dit soort gevallen medewerkers niet zomaar akkoord met de terugvordering Uw medewerker is zich immers van geen kwaad bewust geweest. Hij heeft er steeds op vertrouwd dat u hem het goede loon zou overmaken. Waarschijnlijk heeft hij het loon ook helemaal opgemaakt.

Wat zegt de rechter? Er zijn in de loop van de jaren vele procedures over dit soort terugvorderingen gevoerd. Daarbij valt op dat rechters over het algemeen van oordeel zijn dat een medewerker ervan opaan moet kunnen dat hij het goede loon krijgt uitbetaald. De medewerker is immers voor zijn levensonderhoud afhankelijk van zijn loon. Hij moet niet verplicht zijn een spaarpot aan te leggen voor het geval mocht blijken dat zijn werkgever een fout heeft gemaakt. Let op. Het moet daarbij uitdrukkelijk gaan om kleine verschillen, die bovendien voor de medewerker niet duidelijk waren. Immers, als de medewerker weet dat er een fout wordt gemaakt dan kan hij daar wél rekening mee houden. Ook kan hij op dat moment zijn werkgever waarschuwen. Dat is wel zo netjes. Tip. Als een fout wordt vastgesteld en u wilt dat uw medewerker terugbetaalt, doe hem dan een voorstel voor betaling in termijnen.

Dat moet je toch gezien hebben!

Soms worden echter ook fouten gemaakt die een medewerker niet kunnen ontgaan. Stel, de functie van uw medewerker verandert waardoor hij geen ploegentoeslag meer krijgt. U maakt een afspraak over afbouw van de ploegentoeslag en uw medewerker ondertekent deze afspraak. Alleen, uw boekhouder vergeet de toeslag af te bouwen. Als u daar na vijf jaar achterkomt is inmiddels 15.000,- te veel betaald.

Terugvorderen! In dit geval is duidelijk dat uw medewerker wéét dat er een fout wordt gemaakt. Als goed werknemer zou hij dit aan u moeten melden en zou hij er rekening mee kunnen houden. In ieder geval kunt u in dit geval het te veel betaalde loon terugvorderen. Het loon is immers ten onrechte betaald!

In een soortgelijke zaak oordeelde de kantonrechter dat de medewerker het volledige bedrag in termijnen moest terugbetalen.

U staat in uw recht als u een loonbedrag dat overduidelijk te veel werd uitbetaald, wilt terugvorderen. Voor herstel van kleine - moeilijk zichtbare - fouten heeft u instemming van uw medewerker nodig!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01