EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 13.02.2007

Einde contract en nog zoveel vakantiedagen!

Het komt u misschien wel bekend voor. Uw medewerker zegt zijn contract op en omdat hij nog zoveel vakantiedagen heeft staan moet u hem nog een fors bedrag betalen. Dat komt u helemaal niet goed uit. Is er een oplossing?

Wat bouwt hij op?

Een werknemer verwerft over ieder jaar dat hij volledig heeft gewerkt, aanspraak op vakantie van ten minste vier keer de overeengekomen wekelijkse arbeidsduur. Wanneer een werknemer bij het einde van de arbeidsovereenkomst nog niet alle vakantiedagen heeft opgenomen, heeft hij er recht op dat deze in geld worden uitbetaald.

Restant aan einde van het jaar. Een werknemer mag de niet-opgenomen vakantiedagen ‘meenemen’ naar een nieuw jaar. Deze vakantiedagen vervallen dus niet wanneer ze niet in het jaar waarvoor ze gelden, zijn opgenomen. Er is in de wet geen maximum verbonden aan het aantal vakantiedagen dat een werknemer mee mag nemen naar een volgend jaar.

Verlofstuwmeer. U kunt ervoor zorgen dat uw medewerkers géén stuwmeer aan verlofdagen opbouwen. Hoe u dit kunt doen beschreven wij eerder in T&A Personeel, jg. 9, nr. 18, p. 3, 31.08.2004.

Verjaring. Na 5 jaar vervallen vakantiedagen door verjaring. Daarbij is belangrijk om te weten dat de oudste vakantiedagen het eerst worden opgenomen. De jongste vakantiedagen blijven dus staan. Hierdoor is de kans op verjaring klein.

Uitbetalen bij einde dienstverband?

Er zijn verschillende redenen waarom u ervoor zou willen kiezen om de openstaande vakantiedagen van een werknemer niet uit te betalen bij het einde van het dienstverband. Bijv. omdat de medewerker die weggaat niet meer écht gemotiveerd is. Dan kan hij zijn vakantiedagen maar beter opnemen. Ook kan het zijn dat u het ontslag bij het CWI heeft aangevraagd op grond van bedrijfseconomische redenen omdat er geen werk of geen geld meer is. Ook dan wilt u de vakantiedagen liever niet uitbetalen.

Wat is uw reden? U kunt als werkgever de vakantie van uw medewerker vaststellen, zelfs wanneer die medewerker niet van plan was vakantiedagen op te nemen. Bij einde dienstverband kan dit als u daarvoor een gewichtige reden heeft. Deze gewichtige reden kan bijv. zijn dat u de vakantiedagen niet uit kunt betalen. Het kan ook zijn dat uw bedrijf ernstige schade oploopt als uw medewerker blijft werken.

Let op. U moet als werkgever ‘redelijk handelen’. Dat betekent dat u uw medewerker tijdig laat weten dat u een vakantieperiode heeft vastgesteld. U moet de reden voor de verplichte vakantie en de periode waarin vakantie moet worden opgenomen aan uw medewerker kenbaar te maken. U moet daarbij aan uw medewerker vragen de vakantiedagen op te nemen. Indien uw medewerker dit weigert, is dit in strijd met de goede trouw.

Let op. Als uw medewerker op non-actief stond bij het einde van het dienstverband moet u de vakantiedagen gewoon uitbetalen. Tip. Regel dit op het moment dat u uw medewerker op non-actief stelt.

Tijdelijk contract. Als een tijdelijk contract afloopt, mag u als werkgever de vakantie voor uw medewerker eenzijdig vaststellen direct voorafgaand aan de einddatum. Zelfs als er geen gewichtige reden is. Er wordt daarbij van uitgegaan dat uw medewerker voldoende tijd heeft gehad zijn vakantie voor te bereiden Hij weet immers precies wanneer die vakantie zal zijn. U moet hem natuurlijk wel de mogelijkheid hebben geboden tijdens het dienstverband vakantie op te nemen.

In sommige gevallen kunt u uw werknemer verplichten zijn vakantiedagen op te nemen voor het einde van zijn contract. Bij een tijdelijk contract kan dat altijd. Bij een vast contract heeft u een goede reden nodig.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01