Waar blijven mijn overuren nu?
Stel, uw werknemer werkt structureel over. Daarvoor krijgt hij van u een overwerkvergoeding. Wat nu, als u geen extra werk meer voor hem heeft?
Hij is een van uw loyaalste werknemers. Altijd aan de slag en nooit te beroerd om over te werken. Dat overwerken gebeurt trouwens zeer regelmatig. Maar u betaalt uw werknemer keurig een overwerkvergoeding en dus is iedereen tevreden. Wat nu, als u voor uw werknemer ineens geen overwerk meer heeft? Bijvoorbeeld omdat u een extra werknemer heeft aangenomen. Of juist omdat het even wat minder gaat met de zaak? Kan uw werknemer dan stellen dat hij een ‘verworven recht’ heeft op overuren? Hij heeft immers altijd structureel overgewerkt.
Werknemer stapt naar de rechter. Het lijkt misschien wat ver gezocht. Als er geen overwerk meer is, hoeft u toch niet te betalen? Toch ging een werknemer naar de rechter (Hof Den Haag, zaaknr. C03/1394). Door een omzetdaling kon de werkgever in deze zaak geen (over)werk meer aanbieden aan zijn werknemer. De werknemer vond echter dat hij recht bleef houden op zowel zijn loon als ook op zijn structurele beloning voor overwerk en eiste doorbetaling van deze beloning.
Doorbetalen? Dat hoeft dus niet. De werkgever had hier te weinig werk door een omzetdaling. De wet zegt dan dat het normale loon van de werknemer gewoon moet worden doorbetaald, ook al is er geen werk voor hem. De omzetdaling komt namelijk voor rekening van de werkgever. Maar hoe zit dat dan met de beloning voor het overwerk? Daarover oordeelde de rechter dat deze niet betaald hoeft te worden als er geen overwerk meer voorhanden is. Overuren zijn dus geen ‘verworven recht’ en de beloning kan gewoon worden stopgezet als er geen werk meer is.
Wat betekent dit voor u? Betaalt u uw werknemer al jaren voor overwerk, maar heeft u ineens geen overwerk meer? Dan bent u niet verplicht om de beloning te blijven betalen. Volgens de rechter kunt u deze gewoon stopzetten. Stelt uw werknemer vervolgens dat er geen sprake was van ‘overwerk’ maar van een structurele uitbreiding van zijn contract? Grote kans dat die vlieger voor hem niet opgaat. Tip. Zorg dat u kunt bewijzen dat aan uw werknemer is verteld dat de tijdelijke uitbreiding van het aantal uren het gevolg is van tijdelijke omstandigheden.