AANSPRAKELIJKHEID - 15.05.2007

Leuk, in het bestuur van een vereniging?

U wordt gevraagd voor het bestuur van een plaatselijke vereniging. Goed voor uw bekendheid en dus goed voor uw horecazaak. U zegt geen nee. Zo vergaat het veel van uw collega’s, maar hoe zit het met uw aansprakelijkheid?

Zo zit dat!

De wet zegt dat iedere bestuurder zijn bestuurstaak behoorlijk moet vervullen. Bestuurders zijn aansprakelijk tegenover:

1. de vereniging

2. derden

Aansprakelijkheid tegenover vereniging

Het bestuur moet jaarlijks in de algemene vergadering rekening en verantwoording afleggen over het gevoerde (financiële) beleid. De leden bepalen of het bestuur zijn taak goed heeft vervuld. De goedkeuring van het jaarverslag en het financiële verslag zorgt ervoor dat het bestuur niet meer aansprakelijk is voor de periode waarover verantwoording is afgelegd.

Tip. Zorg ervoor dat de algemene vergadering het (financiële) jaarverslag officieel goedkeurt en laat de voorzitter luid en duidelijk concluderen dat daarmee het bestuur over de betreffende periode gedechargeerd is. Tip. Neem dit duidelijk op in de notulen.

Aansprakelijkheid tegenover anderen

Als u bestuurslid bent van een formele vereniging (met volledige rechtsbevoegdheid), bent u niet persoonlijk aansprakelijk voor de zaken die u namens deze vereniging doet. Bij zo’n formele vereniging zijn de statuten opgenomen in een nota-riële akte en is de vereniging ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Als u lid bent van het bestuur van een formele vereniging, wordt de vereniging aangesproken en niet u als bestuurder. Let op. Het bestuur is wél aansprakelijk als het gaat om een onrechtmatige daad of misleiding. Een bestuurder die verplichtingen aangaat terwijl hij weet dat de vereniging niet in staat is om te betalen, kan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Tip. Ga na of uw vereniging volledige rechtsbevoegdheid heeft. Tip. Zorg dat de dagelijkse praktijk overeenkomt met dat wat er in de statuten staat. Handel volgens de statuten of laat de statuten door een notaris aanpassen. Tip. Niet alles hoeft in de statuten geregeld te worden. In een (huishoudelijk) reglement kunt u duidelijke afspraken maken over bijv. de taken van de verschillende bestuursleden, (financiële) procedures, etc. De algemene ledenvergadering stelt zo’n reglement en de wijzingen vast. U hoeft dus niet naar de notaris. Zo bespaart u kosten.

Wanneer persoonlijk aansprakelijk?

Iedere bestuurder is hoofdelijk aansprakelijk als de statuten niet in een notariële akte zijn vastgelegd en de vereniging niet is ingeschreven in de registers van de Kamer van Koophandel. Verder kan een bestuurder persoonlijk worden aangesproken als er sprake is van ‘kennelijk onbehoorlijk bestuur’.

Tot slot

Een vereniging besturen is geen vrijblijvende zaak. Als bestuurder zorgt u ervoor dat de wettelijke regels, de statuten en de reglementen van de vereniging nageleefd worden. Het is de verantwoordelijkheid van het bestuur om de vereniging goed te organiseren, zodat onnodige risico’s vermeden worden. Als u dit op een redelijke manier doet, bent u niet persoonlijk aansprakelijk.

Ga na of de statuten van uw vereniging in een notariële akte zijn vastgelegd en of de vereniging is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In dat geval bent u in principe niet persoonlijk aansprakelijk. Zorg wel dat u nooit in strijd met de statuten handelt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01