VERZEKERING - 16.05.2007

Milieuschade; geen doodsteek!

In de bouw en in de schildersbranche wordt veel gewerkt met reinigingsmiddelen, verfmiddelen, enz. Hoe dekt u zich in tegen het risico van milieuschade?

Wat overkwam uw collega-ondernemer? Een collega-ondernemer kreeg te maken met een brand in de eigen bedrijfsgebouwen, waarbij een flink deel van de gebouwen verloren ging. Gelukkig was de ondernemer goed verzekerd. Verzekeraars keerden bedragen uit voor het herstel van de gebouwen, voor verloren gegane inventaris en machines en ook voor de ontstane bedrijfsschade werd een uitkering gedaan.

Dat kost hem de kop. Pas toen vrijwel alle ellende weer achter de rug leek te zijn, bleek uit een onderzoek van de gemeente dat de bodem ernstig verontreinigd was met tijdens de brand vrijgekomen bestrijdingsmiddelen en pesticiden. De kosten voor de bodemsanering liepen zo hoog op dat de ondernemer alsnog gedwongen werd zijn onderneming te staken.

Bouw-, dakdekkers- en schildersbranche. Bij dit bedrijf zorgden bestrijdingsmiddelen en pesticiden voor de milieuschade. Bij bouw-, dakdekkers- en schildersbedrijven, enz. kunnen dat bijvoorbeeld reinigingsmiddelen, smeermiddelen, verfmiddelen of asbest zijn die na een brand vrijkomen. Zo lopen heel veel bedrijven het risico dat milieuschade ontstaat bij een brand of door andere oorzaken.

Verzekeren? Om de financiële risico’s van milieuschades af te dekken of te beperken, kunt u deze risico’s verzekeren. Omdat hierbij een groot aantal verschillende factoren een rol speelt is het belangrijk u eerst goed te informeren over de mogelijkheden en dekkingen.

Wat is de beste verzekeringsvariant?

In het verleden werd de aansprakelijkheid voor milieuschade vaak extra meeverzekerd op de bedrijfsschadeverzekering. Ook vandaag de dag komt deze verzekeringsvariant nog voor. Naast deze mogelijkheid bestaat ook de milieuschadeverzekering (MSV) en de tankverzekering. Welke verzekering voor u de beste variant is, is sterk afhankelijk van de risico’s die er bij uw onderneming kunnen optreden. Een dekking ‘op maat’ is dan ook van groot belang.

Afwegingen die u moet maken. Denkt u na over een milieuschadeverzekering, dan zijn onder meer de volgende afwegingen van belang.

• Heeft u alleen dekking nodig op uw eigen bedrijfslocatie, of ook op locaties bij derden waar werkzaamheden door u worden uitgevoerd?

• Heeft u alleen dekking nodig voor milieuschade door een plotselinge gebeurtenis (brand, blikseminslag, ontploffing), of ook voor milieuschade ten gevolge van een geleidelijke inwerking op het milieu, zoals bijv. lekkage uit tanks?

Uitsluitingen van schadevergoeding. Heeft u na een goede inventarisatie van de risico’s een milieuschadeverzekering afgesloten die ‘op maat’ is afgestemd op uw bedrijf, dan is het goed om te weten dat u nog niet van alle risico’s gevrijwaard bent. Zo is bijvoorbeeld de bij het aangaan van de verzekering al bestaande verontreiniging, niet verzekerbaar en zal een verzekeraar ingeval van een volgens de polisvoorwaarden gedekte schade toch een uitkering kunnen weigeren. Dit als blijkt dat de milieuschade (mede) is veroorzaakt doordat bestaande milieuwet- en regelgeving door de ondernemer niet werd nageleefd.

Wat kost dat?

De premie voor een milieuschadeverzekering is afhankelijk van de omvang van de risico’s en kan oplopen van enkele honderden tot duizenden euro’s per jaar. Tip. Vraag uw verzekeringsadviseur om samen met u de risico’s van milieuschade bij uw bedrijf in kaart te brengen en een daarop aangepaste offerte uit te brengen.

Vraag uw verzekeringsadviseur om samen met u de risico’s van milieuschade bij uw bedrijf in kaart te brengen en een daarop aangepaste offerte uit te brengen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01