LOONBETALING - 22.05.2007

Niet alleen opschrijven, maar ook doen!

U heeft met uw werknemers afspraken gemaakt over loondoorbetaling tijdens ziekte: u betaalt 80% van het loon. Als een medewerker maar een paar dagen ziek is, betaalt u toch gewoon 100%. Dit is niet verstandig. Hierover meer.

Loon tijdens ziekte

Wettelijk minimum. In het Burgerlijk Wetboek is beschreven wat u uw medewerker moet betalen tijdens ziekte. U moet als werkgever in ieder geval 70% van het loon betalen aan uw zieke medewerker. U mag met hem afspreken dat over de eerste twee dagen van zijn ziekte geen loon zal worden bepaald. Verder mag u niet ten nadele van uw medewerker van deze regeling afwijken.

Andere afspraken. We vertellen u niets nieuws: in veel gevallen wordt ten gunste van de medewerker afgeweken van dit wettelijk minimum. Zo kennen bijna alle cao’s een aanvulling op het wettelijk minimum, bijvoorbeeld tot 90% of 100% gedurende het eerste ziektejaar.

Maar ook in arbeidsrelaties waarop geen cao van toepassing is, worden vaak afspraken gemaakt over het loon tijdens ziekte. Deze afspraken kunnen worden gemaakt in de individuele arbeidsovereenkomst, maar bijvoorbeeld ook in een personeelsreglement.

Wat u zegt, moet u doen

In de praktijk komt het regelmatig voor dat een werkgever het volledige loon tijdens ziekte betaalt, terwijl daarover andere afspraken zijn gemaakt. Zo vinden veel werkgevers het onhandig om bij korte ziekteperiodes het loon te berekenen. Wij kunnen ons dat wel voorstellen: als in een periode van een maand uw medewerker twee keer twee dagen ziek is en u hem over deze vier dagen 80% moet uitbetalen dan is dat inderdaad lastig en tijdrovend.

Daarnaast verhoogt het wellicht de kosten van uw accountant, en daar zit u al helemaal niet op te wachten.

Dus dan maar volledig doorbetalen? Inderdaad kiezen veel werkgevers ervoor het volledige loon door te betalen als de medewerker maar een paar dagen ziek is. Maar wij horen ook dat er werkgevers zijn die vanuit hun sociale betrokkenheid besluiten om de medewerker 100% loon door te betalen, ondanks andere afspraken.

Al te goed is buurmans gek

Marianne is in 1996 in dienst getreden, met de afspraak dat zij tijdens ziekte 80% betaald zal krijgen. Vanaf 2001 is zij in 5½ jaar 4 jaar ziek o.a. vanwege privéproblemen en/of zwangerschap. Haar werkgever heeft met haar te doen en betaalt steeds het volledige loon. In augustus 2006 komt het tot een conflict tussen beiden en Marianne meldt zich ziek bij haar werkgever. Enkele weken later gaat de werkgever een gesprek aan met Marianne. Beiden hebben hun adviseur meegenomen, dus u begrijpt het al, ze komen er niet uit. Met als gevolg dat de werkgever besluit voortaan nog maar 80% van het loon tijdens ziekte te betalen.

Marianne is het hier niet mee eens en legt de zaak aan de rechter te Breda (zaaknr. 425579) voor. Deze is van mening dat werkgever niet ineens een beroep mag doen op de afspraken in de arbeidsovereenkomst. Dit is geen redelijke opstelling van de werkgever. Doordat er steeds 100% loon is betaald, mocht medewerker erop vertrouwen dat werkgever dat zou blijven doen, zeker nu werkgever nooit heeft besproken dat hij de regeling zou willen aanpassen. Tip. Houd u aan de afspraken over de hoogte van het loon tijdens ziekte. Als u eenmaal méér betaalt, ontstaat al snel een gewoonterecht. Tip. Als u om wat voor reden besluit om éénmalig af te wijken, bevestig dan schriftelijk dat het om een éénmalige afwijking gaat.

Houd u aan de afgesproken hoogte van het loon tijdens ziekte. Als u, om wat voor reden dan ook afwijkt van de afspraken, leg dan schriftelijk vast dat dit éénmalig is. Zo voorkomt u dat u ‘eraan vastzit’.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01