PENSIOEN - 29.05.2007

Pensioenwet voor de DGA?

Bent u DGA en heeft u een bestaande pensioenregeling? Dan mag u dit jaar kiezen of u wel of niet onder de nieuwe Pensioenwet wilt vallen. Wij zetten op een rijtje wat die keuze voor u betekent.

Nieuwe Pensioenwet voordelig?

Geen voordelen. Als u in 2006 een bestaande pensioenregeling had, dan kunt u heel 2007 benutten om te beslissen of u wel of niet onder de Pensioenwet wilt vallen. Die keuze moet u zelf maken.

Volgens ons heeft de Pensioenwet geen enkel voordeel voor u. U zit niet te wachten op allerlei regels en beperkingen in uw onderneming. En die krijgt u wél als u kiest voor de Pensioenwet.

Maar toch… Het enige argument vóór de Pen-sioen­wet is dat uw pensioenkapitaal wordt be­schermd bij een onverhoopt faillissement. U kunt dit echter ook op een andere manier bereiken.

Tip. Laat uw pensioenuitvoerder weten dat u niet onder de Pensioenwet wilt vallen. Wacht niet op een brief van de verzekeraar met een negatieve optie (“… als u niet reageert, nemen wij aan dat uw pensioenregeling onder de Pensioenwet valt …”). Onderneem zelf actie!

Bescherming bij faillissement

Ingeval van een faillissement biedt de Pensioenwet bescherming tegen afkoop van uw pensioenpolis door de curator. Maar ook zonder de Pen-sioenwet kan de curator niet zomaar uw pensioenpolis afkopen. Tip. Laat het niet zover komen en plaats uw pensioen in een holding.

Pensioenvoorziening in een holding. In de holding zitten geen activiteiten, er is dus geen ondernemingsrisico. De kans op faillissement is daardoor erg klein. Tip. Zorg ervoor dat de holding het pensioengeld zo mogelijk ook daadwerkelijk bezit en niet als lening aan uw werk-BV geeft. Zo voorkomt u dat uw pensioen tĂłch in een faillissement valt. Tip. Laat de holding niet meetekenen bij de bank op schulden van uw werk-BV.

Mogelijkheden voor verzekeren

Nabestaandenpensioen. Als u het risico van het nabestaandenpensioen wilt verzekeren, kan de BV waarin het pensioen is ondergebracht een overlijdensverzekering sluiten op uw leven. Deze BV betaalt de premie en ontvangt te zijner tijd de overlijdensuitkering. Met deze overlijdensuitkering kan de BV het nabestaandenpensioen uitkeren. De nabestaanden kunnen ook besluiten om de uitkering bij een verzekeraar onder te brengen.

Pensioenverzekering. U wilt een deel van het benodigde kapitaal op pensioendatum bij een verzekeraar verzekeren.

De BV waarin het pensioen is ondergebracht kan dan een verzekering sluiten die op pensioendatum aan de BV uitkeert. Tip. Laat de verzekeraar op de polis een loonbelastingclausule plaatsen in plaats van een pensioenclausule. U valt immers niet onder de Pensioenwet. Door deze fiscale clausule krijgt u extra bescherming bij een eventueel faillissement. De verzekeraar werkt in dat geval bij faillissement niet mee aan afkoop door de curator.

Beleggen. Het kan zijn dat u een deel van het kapitaal dat u voor uw pensioen nodig heeft, bij bijvoorbeeld een verzekeraar wilt beleggen.

De BV waarin het pensioen is ondergebracht kan dan een verzekering sluiten die op pensioendatum aan de BV uitkeert. Op de polis of beleggingsrekening komt geen clausule. De polis of belegging is een vermogensbestanddeel van de BV en komt ook op de balans voor. Let op. U heeft geen bescherming bij faillissement van de holding.

Tip. Dit is geen eenvoudige kost. Laat u dan ook goed voorlichten en zorg ervoor dat uw pensioengeld in de holding geen gevaar kan lopen. Laat het ondernemingsrisico in uw werk-BV!

Het is voor de DGA voordelig niet onder de nieuwe Pensioenwet te vallen. Deel dit op tijd mee aan uw huidige pensioenuitvoerder. Bouw zelf veilig uw pensioen op in een holding.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01